Palestinienii au transmis o contrapropunere la planul american pentru Orientul Mijlociu care include anexarea unor secțiuni ocupate de Israel din Cisiordania, a declarat marți premierul palestinian Mohammad Shtayyeh, relatează AFP.

Netanyahu inaugureaza Colina TrumpFoto: Captura YouTube

„Am transmis o contrapropunere cvartetului (n.r. Uniunea Europeană, ONU, Rusia și Statele Unite) în urmă cu câteva zile”, a afirmat prim-ministrul palestinian, adăugând că documentul de „patru pagini și jumătate” propune crearea unui „stat palestinian suveran, independent și demilitarizat”.

Textul propune și „modificări minore liniilor de demarcație a granițelor când va fi necesar”, a mai declarat Shtayveh pentru jurnaliștii străini din Ramallah, sediul Autorității Palestiniene, subliniind că transferul de teritorii propus ar avea loc în termeni „egali în ceea ce privește dimensiunea și valoarea”.

Anunțat la sfârșitul lunii ianuarie în Washington, planul american propune anexarea de către Israel a așezărilor și Văii Iordanului din Cisiordania, ocupate din 1967 de către statul evreu. Acesta prevede și crearea unui stat palestinian cu o suprafață redusă și fără Ierusalimul de est drept capitală, contrar dorințelor palestinienilor.

În prezent peste 450.000 de israelieni trăiesc în colonii din Cisiordania considerate a fi ilegale din perspectiva dreptului internațional.

Citește și: