VIDEO Trump propune o soluţie ''realistă'' cu două state la conflictul israeliano-palestinian: Ierusalimul va rămâne capitala indivizibilă a Israelului, iar statul Palestinian va avea capitala în estul Ierusalimului - UPDATE

de N.O.     HotNews.ro
Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:11 Actualitate | Internaţional


Trump si Netanyahu
Foto: Captura video
Donald Trump a prezentat, marți, stând alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, ”o soluție realistă privind două state” pentru a rezolva conflictul israelo-palestinian, care ar condiționa nașterea unui stat palestinian de ”respingerea clară a terorismului”. Trump a mai spus că Ierusalimul va rămâne ”capitala indivizibilă a Israelului” și a propus crearea statului Palestinian cu capitala în estul Ierusalimului.

Trump evocă o șansă istorică pentru palestinieni de a obține un stat independent.

Viitorul ”stat palestinian” va vedea doar lumina zilei sub mai multe ”condiții”, inclusiv ”respingerea clară a terorismului”. Va putea avea o ”capitală palestiniană în Ierusalimul de Est”, a asigurat președintele american.

În plus, liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA sunt gata "să recunoască suveranitatea israeliană asupra teritoriilor" ocupate, a căror amploare nu a precizat-o.

Sub noul plan propus de Donald Trump, prefugiații palestinieni nu vor avea dreptul să se întoarcă în Israel, a anunțat premierul Benjamin Netanyahu în cadrul conferinței.

Acesta a mai spus că este pregătit să negocieze cu palestinienii pentru le acorda ”o cale către viitorul stat”, dar cu o condiție, aceea de a recunoaște Israelul ca ”stat evreiesc”.

Washington va recunoaște coloniile din teritoriile palestiniene ocupate ca făcând parte din Israel, a spus cu bucurie premierul israelian Benjamin Netanyahu, spunând că prezentarea planului lui Trump pentru Orientul Mijlociu marchează o ”zi istorică”.


Știre inițială

”Cred că (acest plan) are șanse” să promoveze pacea, a spus Trump înainte de a-l prezenta alături de Benjamin Netanyahu, afișând optimism în ciuda unui ”nu” categoric din partea autortății palestiniene, care spune că Washington nu mai are credibilitatea necesară pentru a acționa ca mediator după o serie de acte favorabile Israelului.

”Deja mort”

”Credem că în final, vom avea și sprijinul palestinienilor”, a îndrăznit Trump să prezică.

Potrivit oficialilor palestinieni, președintele Autorității palestiniene Mahmoud Abbas a refuzat oferta de dialog a președintelui american și consideră planul său ”deja mort”.

Premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh, a făcut deja apel la comunitatea internațională să boicoteze proiectul, despre care spune că este contrar dreptului internațional.

”Acesta nu este un plan de pace pentru Orientul Mijlociu”, a spus el, adăugând că inițiativa vizează protejarea lui ”Trump de destituire” și pe ”Netanyahu de închisoare”.

Ce ar include planul

Potrivit palestinienilor, planul american include anexarea de către Israel a vastei zone strategice a Cisiordaniei ocupate, și a coloniilor din teritoriile palestiniene, precum și recunoașterea oficială a Ierusalimului ca singura capitală a Israelului.

Saëb Erekat, secretarul general al Organizației de eliberare a Palestinei, a indicat pentru AFP că își va rezerva dreptul de a se retrage din acordurile de la Oslo, care încadrează relațiile cu Israelul.

În termenii acordului interimar spsu Oslo II din septembrie 1995 între Organizația de eliberare a Palestinei și Israel, Cisiordania a fost împărțită în trei zone: A, sub control civil și securitate palestiniană, B, sub control civil palestinian și securitate israeliană, și C, sub control civil și securitate israeliană.

Planul lui Donald Trump ”va transforma temporar ocupația temporară în ocupație permanentă”, a denunțat Saëb Erekat.

Proiectul american a fost respins de asemenea și de către Hamas, care controlează Fâșia Gaza, o enclavă palestiniană de două milioane de locuitori geografic separați de către Cisiordania, unde autoritatea lui Mahmoud Abbas este limitată.

Statele Unite a prezentat în iunie o componentă economică a planului său, care prevede aproximativ 50 de miliarde de dolari de investiții internaționale în Teritoriile Palestiniene și în țările arabe vecine în zece ani. Dar detaliile concrete ale planului rămân subiectul speculațiilor.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7835 vizualizari

 • +2 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:51)

  [anonim]

  • -10 (36 voturi)    
   Macar a bifat-o si pe asta (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:40)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui

   Arabii oricum au afirmat in mod repetat ca ei de fapt nu vor niciun tratat de pace care permite existenta Israelului. Daca macar resping planul pe fata macar nu se mai ajunge la conedia cu decenii de negocieri degeaba.
   • +5 (15 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:45)

    [anonim] i-a raspuns lui Amerlocu

 • +13 (49 voturi)    
  adica o legalizare a ocupatiei ilegale (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:39)

  NOTORIOUS [utilizator]

  acum este clar intereselor cui serveste domnul de la casa alba.
  • -15 (33 voturi)    
   Depinde cum bate vintul... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:59)

   Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui NOTORIOUS

   Si fostul presedinte Obama avea preferintele sale Politice si Religioase si iata un cantecel auzit la Casa Alba, in timpul Mandatului sau. [2 minute]

   https://www.youtube.com/watch?v=-_I3uw_s3bo

   Iata si grija si solidaritatea lui Obama fata de Fratii Musulmani"

   https://www.youtube.com/watch?v=-tKMiRxnRN4

   Prin urmare, astfel se scrie Istoria...!
   • +12 (26 voturi)    
    bravo, joseph! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 19:50)

    loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Joseph18

    nu uita sa treci pe la caserie!
    vlad
    • -2 (2 voturi)    
     De ce? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 19:03)

     Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

     Va multumesc pentru sfatul Dv, asta chiar daca nu este prea clar!

     Insa, pentru acel incurajator “Bravo Joseph”, ma simt obligat sa va ofer ceva consemnat de Istorie, si anume Planul pentru DOUA State in Zona Palestina, aceasta initiative fiind luata in urma cu 100 de ani, deci, evident, INAINTE de nasterea actualului Presedinte al USA…

     http://www.mythsandfacts.org/replyonlineedition/chapter-2.html

     Daca veti putea ‘citi’ Obiectiv Harta respective, veti putea constata ca ACEI oameni care au RESPINS acel Prim Plan, sunt stramosii ACESTOR oameni care RESPING astazi Ideea de DOUA State care sa traiasca unul langa altul in prosperitate si Pace.

     Asa ca, in loc de indemnul Dv de a ‘trece pe la caserie’, eu va sfatuiesc in schimb “sa mai deschideti o carte de Istorie”, sau chiar ceva mai simplu pe Wikipedia

     Ca exemplu, iata Solutia prezentata in timpul Mandatul Britanic:

     https://ro.wikipedia.org/wiki/Mandatul_britanic_pentru_Palestina

     Asadar, la aceasta adresa veti gasi, explicatii, harti, etc, prezentate la Liga Natiunilor Unite care au fost aprobate oficial de Consiliul Ligii pe 24 iulie 1922. [cum trece timpul!]

     ‘…Britanicii se angajaseră să susțină fondarea în Palestina a unui Cămin Național pentru Evrei. Puterile aliate se angajaseră să se îngrijească de apărarea drepturilor civile și religioase atât a Comunităților Evreiești cât și a celor NEevreiești din Palestina.

     "...Obiectivul oficial al instituirii sistemului mandatelor Ligii Națiunilor era administrarea teritoriilor ce aparținuseră defunctului Imperiu Otoman în Orientul Mijlociu începând cu secolul al XVI-lea. Mandatele aveau să înceteze când teritoriile sub mandat erau capabile să se autoguverneze"

     Deci, stimate domn Love-parade va urez success in studiul problemei respective!
 • -15 (25 voturi)    
  Make Israel Great Again! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 19:25)

  cenzuratul [utilizator]

  Macar cam cat era anticul regat al lui Israel.
 • +12 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:00)

  [anonim]

 • -13 (39 voturi)    
  Un eveniment extraordinar. (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:11)

  Lucky1 [utilizator]

  Nimeni nu a reusit sa obtina de la Israel acceptul de a recunoaste un Stat Palestinian avand suveranitate deplina in interiorul frontierelor sale recunoscute de Statele Unite - ca garant.
  Emiratele Arabe, deasemenea, sprijina acest plan. Sauditii si ei. Cine nu sprijina acest plan? Palestinienii, Iranul si garantorul lor Rusia.
  America vine, pe langa asigurarea pacii in regiune, care este in sine cel mai important obiectiv, cu un plan economic fara precedent: realizarea unor investitii de 50 miliarde de dolari si crearea in perioada urmatoare de slujbe pentru minim 1 milion de palestinieni. Eradicarea saraciei si analfabetismului, astea sunt obiective importante pentru oameni, pentru familii, pentru toate tarile arabe care sunt in zona.
  Pot realiza ceva din aceste obiective rusii, iranienii, palestinieni condusi de papusile teroristilor fundamentalisti? Ei nu pot realiza nimic pentru propriile lor popoare, niciodata de-alungul istoriei nu au demonstrat ca pot asa ceva. In schimb, au demonstrat ca pot aduce saracia cu ei, incultura, ura si moartea sub toate formele.
  Am urmarit festivitatea dedicata acestui eveniment istoric. Am vazut bucuria si admiratia celor prezenti pentru Donald Trump si Mike Pompeo, ca si pentru cei care au contribuit ca acest Acord sa devina realitate. Astea sunt constructii de care avem toti nevoie, pace si prosperitate nu ura si teroare.
  • +10 (16 voturi)    
   Extraordinar, nemaivazut, raiul pe pamant (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:13)

   gladex [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   Ai fi bun de Fox News cu asa limbi.
  • +9 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:45)

   [anonim] i-a raspuns lui Lucky1

  • +10 (12 voturi)    
   Aplauze (Marţi, 28 ianuarie 2020, 22:46)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   Aplauze puternice, prelungite!!!
  • +7 (19 voturi)    
   pe bune ? (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 0:04)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   E ca si cum ai zice ca Viktor Orban iti recunoaste dreptul la Transilvanie cu conditia ca tu sa recunosti definitiv autonomia tinutului secuiesc. Iar Trump iti garanteaza pace vesnica romano- maghiara. :)
   • -4 (16 voturi)    
    Chiar așa! (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 3:32)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    Ungaria a pierdut un război în care a fost agresoare și a acceptat pierdeeri teritoriale în schimbul păcii. La data semnării tratatului de la Trianon oraleke de pe frontiera (Arad, Oradea, Satu Mare și Baia Mare) erau locuite majoritar de maghiari. Au înțeles că au pierdut un război și hasta la vista.

    Germania a pierdut și ea războaie li a acceptat pierderea Alsaciei și a Lorenei către Franța și apoi a întregului teritoriu de dincolo de Oder (niciodată locuit de polonezi!) către Polonia. Asta e soarta învinsului.
    • +3 (3 voturi)    
     Deci (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 14:48)

     Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     am inteles ca anexezi o data cand ai castigat razboiul, dar sa anexezi in fiecare an o bucata de pamant incepant din 1947 si pana anu asta inclusiv e complect altceva...
   • +5 (7 voturi)    
    exact (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 9:19)

    dickins [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    Ungurii primesc tot ardealul dar avem voie sa ne facem capitala la Cluj
   • -4 (4 voturi)    
    comparatie idi (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 15:28)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    Orban nu e Trump si Ungaria nu e US.
    Statul roman e un stat recunoscut de toate tarile lumii si nu exista nici-un fel de pretentii teritoriale din partea statelor vecine.
    Teritoriul locuit de palestinieni este exact un teritoriu si asta fiindca in 1948, arabii din zona, in loc sa isi proclame statul la care aveau dreptul, s-au repezit sa ii extermine pe evrei.
    Karma it's a bitch!
    Nu numai ca nu i-au exterminat dar in '67 israelienii i-au batut de le-a sunat apa in cap. Pana in '67 nimeni nu pronuntase cuvantul Palestina sau palestinian.
  • +3 (3 voturi)    
   MaiOmule (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 14:45)

   Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   Israelul anexeaza in continuare teritorii Palestiniene ceea ce nu a facut recent decat Rusia in Crimeea, despre ce vorbim aici?? Rusia a fost blamata si sanctionata de toate tarile pamantului pt faptul ca a anexat Crimeea iar Israelul este felicitat cand anexeaza... Pai cum vine asta? Uite-te ce zice "Dreptul International" despre asta, ce zice ONU, ce zic toti!! Cum isi permite SUA "SA-I DEA" Israelului bucati din Palestina ca asa vor ei si sa decida ei unde este capitala si etc? Uite-te cat pamant au anexat Israelienii din 1947 si pana azi de la Palestinieni!... e corect asa??
 • +12 (26 voturi)    
  2 infractori (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:35)

  domos [utilizator]

  Unul e pe cale sa fie demis, celalalt e judecat pentru coruptie in Israel. Se joaca de politica mare dar nimeni nu-i mai baga in seama. Absurdul devine comic, Ierusalim devine captala indivizibila a Israelului si in acelasi timp palestinienii vor avea capitala in Ierusalimul de Est.
 • +6 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2020, 21:54)

  [anonim]

 • +8 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2020, 23:06)

  [anonim]

 • -8 (26 voturi)    
  trompa a obtinut doua (Marţi, 28 ianuarie 2020, 23:15)

  nash pandelica [utilizator]

  rezultate dorite.
  unu: a demonstrat ca palestinienii nu vor pacea.
  doi: motiv sa le taie ajutoarele.
  azi, toni bleg, asa zis envoy pe felie, se dadea la planu' american, advocatind pt. palestinieni. la bbc, unde in alta parte. vocea noii ordini progresiste.:-))
 • +9 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 8:03)

  [anonim]

 • +7 (11 voturi)    
  Nu inteleg (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 9:17)

  dickins [utilizator]

  Cum faci tu pace intre doua dobitoace daca ii die unui dobitoc tot ce cere si celalalt dobitoc nici macar nu este la masa negocierii? Trump logic.
 • +1 (7 voturi)    
  Eroare !. (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 13:08)

  Rahan5 [utilizator]

  Nu e Planul lui Trump !. E Planul lui Netayahu si al ginerelui Kushner care i-a pus ,,Planul" in buzunarul lui Trump ca sa iasa la Conferinta de Presa.
  Trump nu vrea sa se certe cu iudeii din SUA, asa ca accepta tot ce vrea Netanyahu.
  Numai o minte bolnava ca a lui Netanyahu poate concepe un asemenea Plan Idiot.
  Planul / Harta ii trateaza pe arabii palestinieni de parca ar fi niste gunoaie !
  Dar cel mai important lucru: Prin ,,Planul" pe care l-a propus Netanyahu dovedeste de fapt cat de slab este Netanyahu, si implicit Israelul.
  Iudeii sunt grabiti (cu tot felul de planuri)......Ei stiu ca dupa Trump, prin anii 2030, nu o sa mai fie un Presedinte al SUA cu ginere iudeu la Casa Alba, si care Presedinte ,,sa fluture" in fata Presei tot felul de Planuri Aiuristice cum sunt cele ale lui Netanyahu.
 • +4 (8 voturi)    
  Joc de glezne (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 13:29)

  delco [utilizator]

  Pace intre evrei si palestinieni, dar palestinienii lipsesc. Vin alegerile in SUA si trebuie vandute niste iluzii alegatorilor, iata Donnie e mare negociator :)
  • -3 (3 voturi)    
   palestinienii lipsesc din 1948 incoace (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 15:35)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui delco

   din simplul motiv ca nu exista "palestinieni"
   Exista arabi locuitori ai vechiului teritoriu al Iudeei si Samariei.
   In 1948 puteau sa isi faca propriul stat, nu au facut-o fiindca pe arabii din jur(Iordania, Liban, Siria, Egipt) ii durea in basca de "palestinieni", pe ei ii interesa distrugerea Israelului.
   Si uite asa 'palestinienii" au ramas absenti pana in in 67 cand rusii l-au inventat pe Arafat si l-au invatat cum e cu palestinienii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by