Donald Trump a prezentat, marți, stând alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, ”o soluție realistă privind două state” pentru a rezolva conflictul israelo-palestinian, care ar condiționa nașterea unui stat palestinian de ”respingerea clară a terorismului”. Trump a mai spus că Ierusalimul va rămâne ”capitala indivizibilă a Israelului” și a propus crearea statului Palestinian cu capitala în estul Ierusalimului.

Trump si NetanyahuFoto: Captura video

Trump evocă o șansă istorică pentru palestinieni de a obține un stat independent.

Viitorul ”stat palestinian” va vedea doar lumina zilei sub mai multe ”condiții”, inclusiv ”respingerea clară a terorismului”. Va putea avea o ”capitală palestiniană în Ierusalimul de Est”, a asigurat președintele american.

În plus, liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA sunt gata "să recunoască suveranitatea israeliană asupra teritoriilor" ocupate, a căror amploare nu a precizat-o.

Sub noul plan propus de Donald Trump, prefugiații palestinieni nu vor avea dreptul să se întoarcă în Israel, a anunțat premierul Benjamin Netanyahu în cadrul conferinței.

Acesta a mai spus că este pregătit să negocieze cu palestinienii pentru le acorda ”o cale către viitorul stat”, dar cu o condiție, aceea de a recunoaște Israelul ca ”stat evreiesc”.

Washington va recunoaște coloniile din teritoriile palestiniene ocupate ca făcând parte din Israel, a spus cu bucurie premierul israelian Benjamin Netanyahu, spunând că prezentarea planului lui Trump pentru Orientul Mijlociu marchează o ”zi istorică”.

Știre inițială

”Cred că (acest plan) are șanse” să promoveze pacea, a spus Trump înainte de a-l prezenta alături de Benjamin Netanyahu, afișând optimism în ciuda unui ”nu” categoric din partea autortății palestiniene, care spune că Washington nu mai are credibilitatea necesară pentru a acționa ca mediator după o serie de acte favorabile Israelului.

”Deja mort”

”Credem că în final, vom avea și sprijinul palestinienilor”, a îndrăznit Trump să prezică.

Potrivit oficialilor palestinieni, președintele Autorității palestiniene Mahmoud Abbas a refuzat oferta de dialog a președintelui american și consideră planul său ”deja mort”.

Premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh, a făcut deja apel la comunitatea internațională să boicoteze proiectul, despre care spune că este contrar dreptului internațional.

”Acesta nu este un plan de pace pentru Orientul Mijlociu”, a spus el, adăugând că inițiativa vizează protejarea lui ”Trump de destituire” și pe ”Netanyahu de închisoare”.

Ce ar include planul

Potrivit palestinienilor, planul american include anexarea de către Israel a vastei zone strategice a Cisiordaniei ocupate, și a coloniilor din teritoriile palestiniene, precum și recunoașterea oficială a Ierusalimului ca singura capitală a Israelului.

Saëb Erekat, secretarul general al Organizației de eliberare a Palestinei, a indicat pentru AFP că își va rezerva dreptul de a se retrage din acordurile de la Oslo, care încadrează relațiile cu Israelul.

În termenii acordului interimar spsu Oslo II din septembrie 1995 între Organizația de eliberare a Palestinei și Israel, Cisiordania a fost împărțită în trei zone: A, sub control civil și securitate palestiniană, B, sub control civil palestinian și securitate israeliană, și C, sub control civil și securitate israeliană.

Planul lui Donald Trump ”va transforma temporar ocupația temporară în ocupație permanentă”, a denunțat Saëb Erekat.

Proiectul american a fost respins de asemenea și de către Hamas, care controlează Fâșia Gaza, o enclavă palestiniană de două milioane de locuitori geografic separați de către Cisiordania, unde autoritatea lui Mahmoud Abbas este limitată.

Statele Unite a prezentat în iunie o componentă economică a planului său, care prevede aproximativ 50 de miliarde de dolari de investiții internaționale în Teritoriile Palestiniene și în țările arabe vecine în zece ani. Dar detaliile concrete ale planului rămân subiectul speculațiilor.