Președintele SUA a publicat pe contul său de twitter o hartă cu ceea ce ar putea fi ”viitorul stat Palestina” cu capitala în Ierusalimul de Est. Donald Trump a prezentat, marți, stând alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, ”o soluție realistă privind două state” pentru a rezolva conflictul israelo-palestinian, care ar condiționa nașterea unui stat palestinian de ”respingerea clară a terorismului”. Trump a mai spus că Ierusalimul va rămâne ”capitala indivizibilă a Israelului” și a propus crearea statului Palestinian cu capitala în estul Ierusalimului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Trump evocă o șansă istorică pentru palestinieni de a obține un stat independent.

Viitorul ”stat palestinian” va vedea doar lumina zilei sub mai multe ”condiții”, inclusiv ”respingerea clară a terorismului”. Va putea avea o ”capitală palestiniană în Ierusalimul de Est”, a asigurat președintele american.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, va cere duminică miniştrilor săi să aprobe anexarea de către Israel a unor părţi din Cisiordania ocupată, au făcut cunoscut AFP mai mulţi responsabili israelieni.

Proiectul de pace pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui american, Donald Trump, prevede anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania. Responsabilii israelieni nu au precizat ce teritorii va cere Benjamin Netanyahu guvernului să anexeze, potrivit Agerpres.

Președintele Autorității palestiniene Mahmoud Abbas a refuzat oferta de dialog a președintelui american și consideră planul său ”deja mort”.

Premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh, a făcut deja apel la comunitatea internațională să boicoteze proiectul, despre care spune că este contrar dreptului internațional.

”Acesta nu este un plan de pace pentru Orientul Mijlociu”, a spus el, adăugând că inițiativa vizează protejarea lui ”Trump de destituire” și pe ”Netanyahu de închisoare”.

Ce ar include planul

Potrivit palestinienilor, planul american include anexarea de către Israel a vastei zone strategice a Cisiordaniei ocupate, și a coloniilor din teritoriile palestiniene, precum și recunoașterea oficială a Ierusalimului ca singura capitală a Israelului.

Saëb Erekat, secretarul general al Organizației de eliberare a Palestinei, a indicat pentru AFP că își va rezerva dreptul de a se retrage din acordurile de la Oslo, care încadrează relațiile cu Israelul.

În termenii acordului interimar Oslo II din septembrie 1995 între Organizația de eliberare a Palestinei și Israel, Cisiordania a fost împărțită în trei zone: A, sub control civil și securitate palestiniană, B, sub control civil palestinian și securitate israeliană, și C, sub control civil și securitate israeliană.

Planul lui Donald Trump ”va transforma temporar ocupația temporară în ocupație permanentă”, a denunțat Saëb Erekat.

Proiectul american a fost respins de asemenea și de către Hamas, care controlează Fâșia Gaza, o enclavă palestiniană de două milioane de locuitori geografic separați de către Cisiordania, unde autoritatea lui Mahmoud Abbas este limitată.

Statele Unite a prezentat în iunie o componentă economică a planului său, care prevede aproximativ 50 de miliarde de dolari de investiții internaționale în Teritoriile Palestiniene și în țările arabe vecine în zece ani. Dar detaliile concrete ale planului rămân subiectul speculațiilor.