Noul ministru al Culturii francez, Roselyne Bachelot, a estimat că există un „consens larg” pentru a reconstrui „identic” turnul Catedralei Notre-Dame din Paris, o comisie urmând să se reunească joi pentru a discuta subiectul, relatează AFP.

Notre-DameFoto: AGERPRES

Se pare că „se conturează un larg consens în opinia publică și printre oficiali - întrucât în cele din urmă decizia finală îi va aparține, cred președintelui Republicii, Emmanuel Macron - de a reconstrui identic [turnul Catedralei]”, a declarat Bachelot pentru radioul France Inter.

O comisie din care fac parte oficiali, experți și arhitecți se va reuni joi pentru a discuta metodele de reconstruire a Notre-Dame, faimoasa catedrală gotică mistuită de un incendiu în luna aprilie a anului trecut.

Subiectul unei reconstruiri identice a turnului, după planurile detaliate ale arhitectului din sec. XIX Viollet-le-Duc, sau a unei reconstrucții într-un stil arhitectural contemporan, cum a anunțat executivul la puțin timp după incendiu, a fost dezbătut timp de luni de zile.

Arhitectul-șef Philippe Villeneuve, un expert al catedralei, este un critic vocal al celei de-a doua opțiuni care ar necesita de asemenea mai mult timp pentru finalizare.

Amânat din cauza carantinei, delicatul proces de demontare a schelelor care înconjoară Notre-Dame, va fi completat „cel târziu până la sfârșitul lui septembrie”, au declarat oficialii responsabili de șantier.

Demontarea schelelor va face posibilă începerea efectivă a lucrărilor de restaurare a Notre-Dame, despre care președintele francez Emmanuel Macron a declarat că își dorește să fie reconstruită în cinci ani.

Citește și: