Eurodeputata Bulgariei, Elena Ionceva, a cerut o anchetă după apariția în spațiul public a unei înregistrări audio în care se aude vocea unui bărbat care seamănă cu cea a premierului țării, Boiko Borisov, care jură că ”o va arde”, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Elena Ionceva, fostă jurnalistă care a fost implicată într-o campanie de a expune corpuția guvernului, a spus că Ministerul Public trebuie să examineze înregistrarea de șapte minute, care a fost auzită de peste un milion de bulgari după ce a fost postată anonim pe YouTube și alte rețele sociale.

Borisov a pus la îndoială autenticitatea înregistrării, care se pare că ar fi din aprilie, sugerând că este ”falsă”, fiind lucrarea unui impostor și punerea cap la cap a unor clipuri editate. El a spus că nu va cere o anchetă pentru că nu extistă publicitate negativă.

Bulgaria este cea mai coruptă țară din UE, potrivit Transparency International.

Borisov, care a fost înainte garda de corp a liderului comunist Todor Jivkov, este premier de peste 10 ani, timp în care guvernul său de centru-dreapta s-a confruntat cu mai multe scandaluri de corupție.

În înregistrare, care a apărut pe 12 iunie, un bărbat care sună ca Borisov este auzit discutând probleme ale guvernului și de partid înainte să sugereze că este dispus să își sacrifice ministrul Economiei, Alexander Manolev, cu privire la un scandal recent care implică deturnarea de fonduri UE dacă poate să o ”ardă pe Elene Ionceva”. Manolev a fost ulterior inculpat sub suspiciunea că ar fi folosit fonduri UE pentru a-și construi o vilă.

Înregistrările au apărut cu puțin timp înainte ca o serie de fotografii care îl arată pe Borisov cu o armă pe noptieră și teancuri de bani în sertar să apară pe rețelele de socializare.

Ionceva, membră a Partidului Socialist bulgar care îl sprijină pe președinte, a spus că Ministerul Public ar trebui să ancheteze înregistrarea și fotografiile, dar că nu este încrezătoare că ancheta va fi temeinică.

Înregistrarea a fost făcută înainte de alegerile pentru Parlamentul European, a cărei membră este Ionceva.

Citește și:

Scandal la vârf în Bulgaria: Preşedintele neagă că ar fi folosit o dronă pentru a-l fotografia pe premier în dormitorul acestuia