Opoziţia democrată din Congresul american a introdus joi un proiect de lege menit să blocheze demersul preşedintelui republican Donald Trump de retragere a 9.500 de militari americani din Germania, informează Reuters.

Trump alături de soldații americaniFoto: Flickr

Proiectul, propus de congresmenii Eliot Engel, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Reprezentanţilor, şi Bob Menendez, membru al Comisiei de Relaţii Externe din Senat, prevede interzicerea finanţării vreunei retrageri de forţe americane din Europa fără aprobarea prealabilă a Congresului.

''Decizia dezastruoasă a preşedintelui Trump de a retrage mii de trupe şi de a reduce efectivele în Germania ne pune în pericol securitatea naţională', notează Engel într-o declaraţie.

Conform proiectului de lege avansat, s-ar interzice finanţarea retragerii unor unităţi militare americane din Europa, cu excepţia situaţiei în care ţara gazdă solicită această retragere sau dacă preşedintele american anunţă cu 180 de zile în avans retragerea trupelor, îşi motivează decizia, secretarul de stat şi cel al apărării sunt audiaţi în Congres pe acest subiect şi în final Congresul validează decizia, potrivit Agerpres.

Fostul reprezentant al lui Donald Trump la Berlin, Richard Grenell, a confirmat planul de a retrage 9.700 de soldați americani staționați în țară, afirmând pentru ziarul german Bild că americanii sunt „sătui” să plătească pentru apărarea altor țări, relatează Politico.

Retragerea, în urma căreia 30% din soldații americani din Germania ar fi rechemați, a fost anunțată pentru prima oară de Wall Street Journal săptămâna trecută, aliații NATO și Berlinul acuzând că nu au fost informați despre plan.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marți, că planurile Washingtonului privind retragerea trupelor americane din Germania ar trebui discutate în cadrul alianței nord-atlantice. Șeful NATO a mai precizat că a avut o convorbire telefonică cu președintele Donald Trump în care i-a atras atenția asupra faptului că prezența soldaților SUA în zonă este și în interesul părții americane.

"Consider că este important ca acest aspect să fie discutat în cadrul NATO”, a comentat el, adăugând că speră ca acest lucru să se întâmple la reuniunea miniștrilor apărării care are loc marți și miercuri, relatează jurnaliști Deustche Welle acreditați la NATO.

Generalul american în retragere, fostul șef al armatei americane în Europa Ben Hodges susține că Rusia ar putea profita de discordia din interiorul NATO pentru a lansa o invazie în România sau în țările baltice. Declarațiile sale, publicate într-o amplă analiză The Sunday Times, au fost făcute în contextul în care Washington-ul invoca recent retragerea trupelor americane din Germania.