Bye-bye, Germany! Anunțul lui Trump că retrage din trupe – pentru unii bucurie, pentru alții coșmar

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Miercuri, 17 iunie 2020, 21:42 Actualitate | Internaţional


Donald Trump
Foto: Captura YouTube
Luni, președintele american Donald Trump a făcut prima declarație cu privire la planurile de retragere a cel puțin 9.500 de soldați americani din Germania. Berlinul este responsabil pentru acest lucru, deoarece aderă la Nord Stream 2 și nu își achită datoriile față de NATO, a spus Trump. Însă nu doar oficialii de ambele părți „se zbârlesc” la această știre, ci și unii antreprenori și unele primării din Germania, afectate de prezumtivele retrageri ale prietenilor americani.

 • Vină și pedeapsă
Deosebit de populară în Germania a fost varianta potrivit căreia anularea participării cancelarului Angela Merkel la summitul G7 de la Washington, din această lună, ar fi înăsprit tonul venit de peste ocean. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a dezmințit săptămâna trecută această ipoteză.

Acum însă, planurile administrației americane încep să iasă la lumină. La evenimentul de luni, 15 iunie, de la Casa Albă, Donald Trump și-a explicat motivele „pedepsei” sale. Germania este una dintre puținele state membre care, în ciuda cererilor sale insistente, nu ar fi acceptat să îndeplinească ținta NATO, de alocare a două procente din produsul său intern brut, pentru cheltuielile de apărare.

"Germania este restantă de ani buni și datorează miliarde de dolari NATO, pe care trebuie să le plătească. De departe, cel mai grav datornic este Germania” a spus Trump. În opinia lui, SUA ar plăti pentru aceasta diferență. Berlinul fentează Statele Unite la comerț și la NATO, este de părere președintele american.

Guvernul german a crescut semnificativ cheltuielile pentru armament și apărare în ultimii ani, dar în 2019, ponderea acestora din PIB a rămas la 1,38 %. Nu este suficient pentru Trump, care a considerat, în luarea sa de cuvînt de luni, că și două procente sunt prea puține.

În ciuda acestor critici ale sale, el nu menționează că Germania are un PIB mult mai mare, în comparație cu multe alte state membre NATO, și că alocă 49,3 miliarde de dolari bugetului său de apărare, care a ajuns pe locul al șaptelea din lume. Pentru Trump, toate acestea par a nu conta prea mult.

El a mai spus că staționarea trupelor americane în Germania provoacă „uriașe costuri Statelor Unite” și, în mod indirect, s-a referit la pagubele economice, care ar rezulta din retragerea trupelor: soldații sunt „bine plătiți” și „cheltuiesc foarte mulți bani în Germania”. Atâta timp cât Berlinul nu contribuie adecvat, „ne vom retrage soldații, pe unii dintre soldații noștri”, a continuat Trump.

De asemenea, el a criticat din nou guvernul german cu privire la conducta Nord Stream 2, din Marea Baltică: „De ce Germania plătește Rusiei miliarde de dolari pentru energie, iar noi ar trebui să protejăm Germania de Rusia? Cum să funcționeze așa ceva? Nu merge”.

În Germania însă, gazoductul Nord Stream 2 este considerat o parte importantă a securității energetice naționale a țării, nefiind identificată vreo amenințare iminentă din partea Rusiei.

Donald Trump a mai acuzat Germania că dezavantajează Statele Unite, în comerț. Propunerile UE pentru un acord comercial nu au fost până acum satisfăcătoare, iar Germania este cea mai importantă forță economică din Uniunea Europeană. În conflictul comercial cu UE,Trump a amenințat, în mod repetat, cu majorarea tarifelor la importurile auto, care ar afecta cel mai tare producătorii germani.

 • Presiuni și resentimente
Faptul că președintele Donald Trump ar fi instruit Pentagonul să retragă aproximativ o treime din trupele staționate în Germania este pentru unii un motiv de bucurie, pentru alții un coșmar. Mesajul de vinerea trecuta, referitor la o realiniere a prezenței trupelor americane în Germania, a declanșat valuri de șoc la Berlin.

Numărul actual maxim, de soldați americani pe solul german, trebuie să fie redus de la 52.000, la 25.000. Până în prezent, pe lângă cei 34.500 de soldați cantonați permanent în Germania, încă 17.500 puteau să fie transferați în orice moment, de exemplu pentru participarea la exerciții militare comune. După semnarea memorandumului, cel puțin 9.500 de soldați americani trebuie retrași din Germania.

Un înalt funcționar din Ministerul Federal al Apărării și-a exprimat îngrijorarea, într-un interviu acordat Wall Street Journal: „Știam întotdeauna că Trump va lovi, dacă ar fi sub presiune internă, dar am crezut că va retrage (trupele) mai întâi din Afganistan. Această mișcare nu va ajuta prietenii americani din Germania, care muncesc din greu pentru a menține relația transatlantică, dar va crește sentimentul anti-american care s-a răspândit aici”.

Iar fostul ambasadorul al SUA la Berlin, Richard Grenell, care a demisionat la 1 iunie, a atenționat recent: "Germania face o greșeală, dacă crede că presiunea SUA a dispărut".

Fostul comandant-șef al Forțelor Armate ale SUA în Europa, Ben Hodges, a criticat decizia de retragere, spunând că „Germania joacă un rol central în proiecția SUA a puterii, nu numai în Europa, ci și în Orientul Mijlociu și Africa, proiecție pusă acum în pericol de această realiniere”.

 • Mutarea, încotro?
Republica Federală joacă cel mai important rol ca un centru logistic central, pentru trupe și materiale, în special spre zona de est. Grafenwoehr și Hohenfels, din Germania, sunt cele mai mari zone de pregătire militară, pentru armata americană din afara Statelor Unite. Războiul global de drone este controlat prin baza aeriană Ramstein, fapt care a dus în mod repetat la proteste și a devenit un caz pentru sistemul judiciar german. Despre această temă am scris în articolul „Drona made în UE și secretul unui război care trece prin Ramstein”.

Nu este clar, dacă trupele retrase din Germania vor reveni în Statele Unite, sau vor fi transferate în alte țări. Cel mai recent, Polonia a făcut campanie pentru o prezență mai mare a acestora în propria țară, fiind vorba de peste 1.000 de soldați americani. Ambasadoarea SUA la Varșovia a adus în discuție și relocarea focoaselor nucleare, actualmente stocate în Germania, în țara sa gazdă. Până în prezent nu există nicio confirmare oficială în acest sens, nici din partea guvernului SUA, nici din partea guvernului federal.

Într-o primă reacție, președintele facțiunii de Stânga din Bundestag, Dietmar Bartsch, a declarat că, la retragere, SUA ar trebui să-și ia nu doar trupele, „ci și bombele atomice, cu ele”, propunând guvernului federal „să accepte bucuros” planurile Washingtonului. Nu însă toată lumea din Germania împărtășește opiniile stângiste și pacifiste.

 • Proiecte în aer
Forțele Aeriane ale Statelor Unite anunțau, la începutul acestui an, extinderea bazelor în zona Kaiserslautern și Spangdahlem, un proiect în valoare de 425 milioane dolari, pregătind mutarea personalului și a aeronavelor din Marea Britanie, planificată pentru următorii ani. Americanii intenționează să returneze baza din Mildenhall Marii Britanii, până în 2028. Comenzile pentru planificare, construcție și întreținere au fost plasate unui număr de șase companii din Germania și Statele Unite.

Alte proiecte aviatice militare americano-germane au fost puse în discuție, ca parte a „realinierii infrastructurii europene”. Potrivit ziarului local, Pfälzischer Merkur, „până la 1.050 de decolări și debarcări și până la 240 de zboruri de noapte pe semestru” ar putea fi adăugate pe aerodromul bazei aviatice din Spangdahlem, lucru care îi nemulțumește pe locuitorii din zonă, care se tem de o creștere substanțială a poluării fonice.

Consecințele economice ale unei retrageri parțiale a trupelor americane îngrijorează cele zece municipalități din Renania-Palatinat cu facilități militare americane. Detaliile despre planurile președintelui american, Donald Trump, de a retrage aproape 10.000 de soldați din Germania sunt încă neclare, însă pentru Karl-Heinz Frieden, membru în Consiliul de administrație al Asociației Orașelor și Comunelor din Renania-Palatinat, un lucru este sigur: „O retragere rapidă ar afecta puternic comunitățile”.

Majoritatea acestpora sunt în sunt regiuni rurale, care și-au adaptat propria dezvoltare la prezența militarilor și a amenajărilor militare americane. „Conversia necesară este un efort organizațional și financiar enorm”, a spus Frieden. „Cererea se prăbușește, șomajul crește, reutilizarea zonelor, adesea foarte mari, și noua planificare durează, de regulă, ani de zile”.

Potrivit Ministerului de Interne, un număr de aproximativ 18.500 de militari americani sunt staționați în Renania-Palatinat. Există acolo, de asemenea, 12.000 de civili americani și 25.000 de membri ai familiilor acestora.

Efectele economice ale prezenței militare a Statelor Unite în zonă includ, pe lângă rolul de angajator al lucrătorilor civili, și investiții în proiecte de construcții, contracte de reparații și întreținere, venituri din închirieri pe piața regională de locuințe și venituri din comerțul cu amănuntul și catering. MI-ul german citează o analiză a Forțelor armate ale SUA din 2014, conform căreia amenajările militare din jurul Kaiserslautern-ului ar genera o valoare totală de aproximativ 2,08 miliarde de euro, pentru economia regională.

În urma anunțului de la Washington, atenția se concentrează și asupra noii clădiri a clinicii militare americane din Weilerbach (districtul Kaiserslautern). Congresul SUA a alocat 990 de milioane de dolari, iar guvernul federal va contribui cu 151 de milioane de euro, la costurile de planificare. Potrivit Ministerului de Interne german, exista și alte importante proiecte deja inițiate pentru următorii ani, cum ar fi un program de construire a școlilor sau a unor noi capacități de depozitare. Dacă o parte din militarii americani se retrage, aceste proiecte ar putea rămâne în aer.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12615 vizualizari

 • +17 (51 voturi)    
  davai (Miercuri, 17 iunie 2020, 21:53)

  DoroDoro [anonim]

  Asa se intampla cand faci pact cu rusul!
  • +1 (3 voturi)    
   Da, Trump e un putinist recunoscut! (Vineri, 19 iunie 2020, 9:12)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui DoroDoro

   In cartea lui Bolton aflam ca a apelat acum si la presedintele Chinei sa fie reales la prezidentiale. Asta dupa ce China a facut praf planeta cu pietele infecte din care s-a raspandit coronavirusul.
   Scapam de bufonul asta cretin la toamna si scapam si de curentul populist si extremist care a debutat odata cu alegerea ridicola a panaramei in fruntea USA.
 • +24 (44 voturi)    
  Germania s-a angajat sa dea 2% din PIB (Miercuri, 17 iunie 2020, 22:10)

  Kivek [utilizator]

  1. nu conteaza ca sunt 50 miliarde de euro sau 100 miliarde de euro, trebuie sa fie 2% din PIB-ul Germaniei asa cum s-a angajat aceasta tata


  2. Germania nu vrea sa dea banii desi II ARE pt ca SOCIALISTII din aceasta tara au impresia (cu creierasul lor minuscul) ca ar putea duce la o noua Germania super inarmata asa ca prefera sa tina tara la limita necesarului
  • -3 (35 voturi)    
   De fapt (Miercuri, 17 iunie 2020, 23:52)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Trump se oftica ca europenii, in special germanii, nu cheltuie mai mult pe armamentul american. Ne inarmam ca nebunii, dar dezastrul pare ca vine tot din interior (vezi SUA, vezi situatia etnica din tarile occidentale etc). Inca 5 ani cu trump si america se va transforma din putere mondiala intr una regionala. Trump makes america great again
   • +6 (18 voturi)    
    Vrei un serviciu, trebuie să plăteşti (Joi, 18 iunie 2020, 7:44)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    Cine crede că securitatea nu costă este nebun.

    Şi cine nu crede că este cel mai important serviciu, este nebun deasemenea.

    Nu poţi avea o ţară fără graniţe, nu poţi apară o ţară fără armată, fără securitate.

    Nu poţi avea o ţară dacă în cadrul acelei ţări nu ai ordine şi dreptate/justiţie, deci mu poţi avea o ţară fără poliţie, procurori, judecători.

    Abia apoi vine restul.

    USA încearcă să reducă şi costurile militare care sunt mult peste 2% şi în plus să readucă aminte Germaniei că SUA este principalul protector al Vestului.
   • +1 (7 voturi)    
    nemtii n'au nevoie de armament (Joi, 18 iunie 2020, 12:43)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    american.
    ei sunt mari exportatori de armament.
    in special tancuri, f. bune, submarine diesel, mici si mijlocii, nave de lupta.
    de la americani, eventual niscai rachete.
    daca nu vor sa dea bani, sa doneze submarine si nave de lupta tzarilor de prima linie, la polaci, la romani, bulgari, greci, baltici.
    dar si la portughezi si spanioli, care se atzin la m. mediterana.
    • +4 (6 voturi)    
     daca analizezi mai (Joi, 18 iunie 2020, 15:49)

     yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     atent starea armatei germane (pe siteuri de specialitate) vei vedea ca au neoperationale 70-80 % din tancuri/avioane/elicoptere/submarine. In principal datorita finantarii insuficiente pe motive de flower power dar si de indiferenta/naivitate. Trump are multe defecte dar in cazul asta adevarul e cel putin pe la jumatate.
  • +2 (14 voturi)    
   e tendentios calculul cu miliardele pe care le dau (Joi, 18 iunie 2020, 10:02)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   caci, americanii contribuie tot raportat la pib, care este de n ori mai mare. si nu pun numai 2%, pun mult mai mult la nato.
   pt. o tzara mica, 2% este un efor mult mai mare decat pt. nemti. si totusi, dau, si mai sunt si tzari de prima linie. adica, germania este profitoarea si nato si mai ales a ue.
   nemtii au mana numai de luat.
   pt. cei care acuza investitiile mici ale sua in ro, sa ne spuna ce mari investitii fac nemtii in ro, sau polonia.
   in schimb, polonezii si romanii le fac muncile agricole
   asta este viziunea germana despre estu ioropii, rezervor de munca ieftina si primul zid de aparare lor.
   ei vor totul ieftin.. dar vand scump si din ce in ce mai slab calitativ.
 • +1 (45 voturi)    
  DL TRUMP (Miercuri, 17 iunie 2020, 22:33)

  Bradisor [utilizator]

  nu poate intelege care trebuie sa fie strategia geopolitica si militara a comunitatii Nord - Atlantice .Judeca ca un negustor;ce-mi dai ca sa-ti dau?
  Poate le da Dzeu. americanilor gindul cel bun si aleg un presedinte cu vederi mai largi.
  • +19 (33 voturi)    
   Conducta de gaz si 2% (Miercuri, 17 iunie 2020, 23:26)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

   Nu poti fi cu sufletul in rai si cu daravela in dos - cam asta-i spune Trump, Germaniei. Nu e pe sistemul ce-ti doresc eu tie, ci mai degraba se merge pe ideea de ori cu noi, ori mergi a licuriciul rus. Iar daca ne uitam la istorie, cam stim unde duce noul love dintre nemti si rusi.
   • -7 (21 voturi)    
    Trump a fost ales (Joi, 18 iunie 2020, 4:28)

    Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

    cu ajutorul rusilor. Despre intelegerile germano -ruse stim multe. Dar despre intelegerile ruso-americane, mai putin.Asa ca de acum inainte vom vedea unde duce alegerea /realegerea presedintelui american.
    • +12 (18 voturi)    
     Germania a ales gazul rus (Joi, 18 iunie 2020, 7:57)

     Fides [utilizator] i-a raspuns lui Seby30

     Nu faptul ca Trump e presedinte e problema - si Obama le batea obrazul nemtilor pe tema gazului. Intrebarea este: in cat timp Germania va deveni victima Rusiei? Si nu ma refer teritorial - ci pur si simplu nemtii vor inchide ochii la ce vor mai face rusii in UE, numa sa curga gazul - ca daca era dupa Germania (nu uit nici de Franta), sanctiunile contra Rusiei erau deja ridicate. Dar hei, ce mai conteaza o invazie armata, o simpla acaparare teritoriala azi?
     • +6 (6 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 iunie 2020, 11:05)

      [anonim] i-a raspuns lui Fides

  • +6 (18 voturi)    
   Nu mai exista asa ceva. (Miercuri, 17 iunie 2020, 23:37)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

   ... de pe vremea lui Obama. NATO nu mai insemana nimic si, zic eu, daca Trump o sa castige, posibil ca SUA sa se retraga din NATO.

   Cat priveste "negustoria", toti judeca asa. Sa nu crezi ca Rusia si China dau doar pentru ca sunt milosi; fiecare are interese economice, geo-strategice.

   Solidaritatea s-a spart in NATO cand a fost vorba de afaceri/negustorie. Fiecare alege ce simte ca e mai avantajos finaciar/economic pentru ei. De exemplu Germania se gandeste ca un negustor: alege Rusia pentru politica energetica. Tori sunt negustori. Atunci de ce ar fi SUA mai putin negustor?
   • +9 (19 voturi)    
    NATO se poate destrama (Joi, 18 iunie 2020, 5:37)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    , cred ca aceasta este dorința tovarasei Merkel ( fosta șefa UTC din RDG .
    La sfârșitul carierei sa rămână ceva distrugeri după UE.
    A fost Piața Comuna - s-a ales praful
    A fost NATO - rămâne armata roșie

    Socialiștii globalisti sunt conduși de foștii comuniști din Franța, Italia, Germania, Romania șamd ....mai la lumina dar mai mult împinși din întuneric ( ca hotii)
    Ex România , poporul iubește comunismul de orice ce culoare și nume.
    Din 1947 la conducere Numai ciuma roșie .
    Un popor deștept !

    In 1989 aveam vise mărețe despre România și in special poporul care zic eu a suferit .
    Nopți nedormite și vise mărețe
    Ma scuzați dar nimeni nu este vinovat Doar omul care Votează sau Nu Votează ...
    Visele frumoase au dispărut ...
    Păcat !
  • +4 (8 voturi)    
   strategia aia (Joi, 18 iunie 2020, 10:14)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

   se face la pentagon.
   sa'l acuzi pe trompa, care mai are si scola militara, ca nu o intelege, si ar intelege'o mai bine macrou cel ce cocheteaza cu rusii, si merkelita in nadragi....
   nemtii stau cel mai bine, cei mai feriti, ca intr'un cuib al ioropii. singurul potential inamic, mai puternic, era franta, traditionalul inamic. dupa razboi, adenauer si de gaulle au avut un moment de geniu, s'au inteles pe granita, cu cele doua provincii date frantei, si au pus bazele uniunii ioropene de azi. asa au scapat de inamicitia reciproca.
   iar inspre este, au farmitat cehoslovacia, si si'a facut doua provincii vasale in afara granitelor, si au distrus iugoslavia, o tzara care ar fi fost un putern zid la o invazie dinspre est, taman pt a domina slovacia, hertegovina, si coratia, foste provincii habsburgice.
   apoi au admis in nato si ue polonia si romania, ca pavaza externa.
   asta este strategia nemteasca, care este selfish, tine cont numai de interesul propriu.
   asa ca, mai las'o jos cu cine stie si cine nu strategie.
   americanii n'au niciun interes in europa, altul decat un comert liber, pe baze egale. si asta le este refuzat taman de nemti si frantuji. adica, pe cin' nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti.
   io, personal, n'as avea o tzara de incredere in nemti.
   si polacii o stiu prea bine. si noi, de fapt.
   in secolul trecut am avut de suferit de doua ori din cauza nemtilor. si pan' la urma, ei i'au adus pe rusi in ioropa. fara ...strategia nemteasca a lui dolfi, rusii n'ar fi iesit din barlog, caci chitzaiau de foame.
 • +13 (21 voturi)    
  Procente (Miercuri, 17 iunie 2020, 23:31)

  AdrianBorza [utilizator]

  Cand e vorba din procente din PIB, Germania descopera ca daca ai PIB mai mare platesti mai mult. Cand e vorba sa ia impozite, ignora ca acelasi procent dintr-un salariu mai mare inseamna o suma mai mare. Incoerenta sau lipsa de caracter?
 • -5 (21 voturi)    
  E bine! (Miercuri, 17 iunie 2020, 23:45)

  Landser [utilizator]

  Americanii ar trebui sa si care toate trupele din Germania!
  Exeptand impactul economic e de bine!
  S au carat rusii acu sa se care si americanii!
  Oricum nu poti sa investesti in armata cand inca mai ai trupe de ocupatie acolo!
  • -7 (15 voturi)    
   Corect! (Joi, 18 iunie 2020, 4:30)

   Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui Landser

   Ei ne impiedica sa ne facem o armata a Uniunii Europene, deci care e avantajul sa-i tinem aici? Daca maine am fi atacati de Rusia, americanii ar astepta luni de zile pana sa intervina...asa ca...ajutorul lor este egal cu ceva zero barat.
 • +10 (18 voturi)    
  Nemtii ? (Joi, 18 iunie 2020, 2:30)

  danmarian [utilizator]

  Din pacate au fost si sunt niste PUNGASI ! Pai de ce sa plateasca americanii bani grei pentru inarmare si mentinerea unor trupe DE PROTECTIE a Germaniei ? De ce state sarace - ca Romania - pot asigura 2 % din PIB iar mareata Germanie NU POATE ? Sau asa s-a inteles cu Putin la Moskva ? Nu uitati ca nemtii au TRADAT si in si dupa Primul Razboi Mondial in "devalmasie cu comunistii lui Lenin si apoi ai lui Stalin Au semnat Pactul Molotov - Ribenthropp - 23 Aug. '939 care a dus la declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial i la cotropirea unor tari si jefuirea teritoriala a Romaniei de catre rusnaci - Da prin DIKTATE ne-au jefuit de jumatate de Ardeal si de Cadrilaterul Dobrogean - Acum iar sunt la mare "dragoste" si afaceri cu rusnacii in detrimentul Europei ! Si probabil n-ar ezita sa jertffeasca ori ce "tarisoara Est-Europeana "coltilor lui Putin" numai sa le mearga lor bine ! Nu-i mai aparati pe acesti pungasi care au dat foc Europei de doua ori - a DOUA OARA - de coniventa cu rusnacii - alti mari PUNGASI care se lauda ca au eliberat Europa ! De fapt au ocupat Europa de Est si Centrala si au JEFUIT vreo 40 de ani !
  • +7 (11 voturi)    
   românia mare a fost distrusă de germania (Joi, 18 iunie 2020, 7:48)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   să repetăm, înainte exista românia mare.

   germania a început războiul în europa, a dat ardealul ungariei lui horty, ne-a obligat să luptăm de partea naziştilor până când sovieticii ne-au obligat să luptăm de partea lor !


   până la venirea germanilor, noi românia am fost românia mare şi eram foarte bine !

   nu mai pupaţi germanii undeva, că nu merită.
  • -4 (4 voturi)    
   Esti antigerman..Invidia? (Vineri, 19 iunie 2020, 3:07)

   Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   A piedut 2 razboaie mondiale si totusi e motorul Europei...altii sunt la capatul listei. Unii nu pot accepta asta.
 • +5 (13 voturi)    
  Sa vezi si sa nu crezi (Joi, 18 iunie 2020, 3:00)

  Setalcott [utilizator]

  Cine a mai vazut tara sa se planga ca ii pleaca trupele de ocupatie?
  • -4 (4 voturi)    
   de ochii lumii (Joi, 18 iunie 2020, 12:48)

   unu_de_aiurea [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Eh, se plang si ei putin de suprafata, pentru anumite probleme economice superficiale ce apar in zonele specifice. Normal ca abia asteapta sa plece trupele de ocupatie. Sa fim siguri ca nemtii sunt in stare oricand sa aloce destule procente armatei si sa isi faca o armata suficient de puternca incat sa nu se teama de amenintari externe.
 • +5 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 iunie 2020, 4:48)

  [anonim]

 • +9 (15 voturi)    
  tipic (Joi, 18 iunie 2020, 5:33)

  exis [utilizator]

  Cum ramane cu ''ein mann ein wort''. Germania, si in anii in care a avut excedent bugetar, a refuzat sa-si respecte angajamentul. Nu e de mirare. In Ue, singurele tari exceptate de la regula deficitului de sub 2 la suta tot Germania si Franta au fost. Poate ca e cazul si pentru unii dintre noi sa mai iasa un pic de sub fascinatia si discursul de tip ''neamtul....e corect, dom'le, la el cuvantul e cuvant.''
 • +13 (13 voturi)    
  Adevarul (Joi, 18 iunie 2020, 5:52)

  Kepler [utilizator]

  e ca Polonia este mai ieftina si mai aproape de Rusia. Mutarea unei parti din trupe acolo e logica.
 • -4 (12 voturi)    
  parere (Joi, 18 iunie 2020, 7:34)

  0daconcept [utilizator]

  citind toate comentarile constat ca majoritatea mai cred inca in" MITUL AMERICAN"Este o boala a fostei zone comuniste, Germania are posibilitati la care USA si RUSIA doar viseaza, Daca cineva crede ca Germania are nevoie de 50000 de americani sa o apere este complet naiv.Marele potential american il vedem chiar acum comparand gestionarea pandemiei actuale din USA cu micul potential German.Acesta este doar un mic exemplu.
 • -4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 iunie 2020, 8:01)

  [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
   Tu compari ... (Joi, 18 iunie 2020, 11:31)

   GabrielNegrila1 [anonim] i-a raspuns lui

   Romania cu Japonia? Serios? Nu au cumparat rachete ptr ca au ajuns la concluzia ca este mai ieftin daca le fac singuri, Japonia este capabila sa faca ce arme moderne doreste: rachete, drone, tancuri, avioane, nave de razboi, etc? La nevoie in 2 ani au facut o armata. Noi fabricam in 2020 un tanc rusesc model 77 si ne mandrim ca a fost modernizat cat de cat la sistemele de ochire si comunicatii. Nemtii sunt in aceeasi situatie, tancurile lor Leopard sunt in top3 la ora actuala, pot fabrica armament competitiv la orice ora si au si spirit razboinic in sange...La inceputul WW2, nemtii bombardau in polonia cu bombe si marsaluiau cu blindatele si Anglia si Franta nu faceau nimic sa ajute Polonia cu toate ca erau aliati. Daca ne ataca cineva cine si in cat timp ne sare in ajutor. Cat trebuie sa rezistam singuri? Avem cu ce?
 • -2 (8 voturi)    
  Cred toti ca stanga socialista se bucura ... (Joi, 18 iunie 2020, 9:41)

  inmono [utilizator]

  ... dar se trece usor cu vederea bucuria dreptei, AfD-ului si neo-nazistilor care dupa 75 de ani ii vad pe americani ca pleaca. E plin de politisti si militari germani cu vederi de extrema dreapta.

  Prezenta americanilor acolo si mentinerea NATO si a Germaniei in NATO mai au si alte roluri.

  Iar daca e vorba de bani, 1.38% din PIB-ul Germaniei reprezinta mult peste 2% din cel al Italiei sau Greciei.
  • +6 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 iunie 2020, 11:11)

   [anonim] i-a raspuns lui inmono

   • +2 (4 voturi)    
    ai dreptate cu Schroder si nu apar stanga (Joi, 18 iunie 2020, 12:42)

    inmono [utilizator] i-a raspuns lui

    dar nu iti place sa auzi ca si dreapta populista tot de la rusi iau bani - Frohnmaier, Holm (AfD, Germania), Le Pen (Franta), Salvini (Italia), Farange (UK). Nu pun link-urile, poti sa cauti pe Google.

    Sa mentionez si prabusirea guvernului de dreapta in Austria in 2019 datorita legaturilor lui Strache cu Rusia ?

    Nici stanga, nici dreapta nu au ce sa comenteze, toti iau bani de la rusi, iar US fac un pas in spate.
    • +4 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 iunie 2020, 13:18)

     [anonim] i-a raspuns lui inmono

 • +2 (2 voturi)    
  Normal alții (Joi, 18 iunie 2020, 20:25)

  Observatory [utilizator]

  la anii de după război , au îmbrățișat americanii, care și-a sacrificat vieți cu nemiluita pentru a creia o Europa liberă .’Dacă rușii au impus dictatura marxista , asta a fost aranjamentul celor ce au câștigat războiul ...
  In anii 2020 Germania și Japonia ( cei care au creiat războiul) o duc bine mersi și întoarce spatele “prietenului “
  Trumpica are dreptate, sa refuze sa cheltuiască milioane in NATO , și șmecherii sa se prapadeasca de ras , de prostia americanului .
  Germania nu mai este aceiasi , se bazează pe munca ieftină a muslimilor și celor din fostul lagăr sovietic .
  Nu mai am respect pentru niște profitori , chiar dacă sunt ei , nemți sau japonezi ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by