Generalul american în retragere, fostul șef al armatei americane în Europa Ben Hodges susține că Rusia ar putea profita de discordia din interiorul NATO pentru a lansa o invazie în România sau în țările baltice. Declarațiile sale, publicate într-o amplă analiză The Sunday Times, au fost făcute în contextul în care Washington-ul invoca recent retragerea trupelor americane din Germania.

HotNews.roFoto: Hotnews

The Sunday Times publică o analiză a schimbărilor geopolitice actuale, potrivit Rador. „Un amestec periculos între China în plină ascensiune, Rusia revanşardă, America izolaţionistă şi Europa pasivă destabilizează securitatea internaţională într-o măsură nemaiîntâlnită de 30 de ani. Dacă mai punem recesiunea globală asociată pandemiei şi bănuielile că preşedintele american – care pare a privi spre Putin, acuzat de intervenţie în alegerile americane din 2016 în favoarea lui Trump – ar putea avea o reacţie moderată faţă de Rusia resurgentă, alianţa mondială a democraţiilor nu a părut niciodată mai fragilă.

În aceste împrejurări, planul de retragere a trupelor americane este ”o nebunie” şi o ”greşeală colosală” care va submina în continuare coeziunea NATO, spune generalul american în retragere Ben Hodges, fost şef al armatei americane în Europa.

Iar „Rusia ar putea profita de discordia din NATO pentru a-i testa capacitatea de apărare. ”Dacă ei vor considera că noi nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în statele baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, crede generalul american, citat de The Sunday Times.