Uniunea Europeană a amenințat regiunile din Polonia care s-au declarat „zone libere de LGBT” cu tăierea fondurilor de recuperare economică postCOVID-19, relatează EUobserver.

LGBT PoloniaFoto: Jugoslav Drobnjak / Alamy / Profimedia Images

Amenințarea deloc voalată a fost făcută într-o scrisoare recentă a Comisiei Europene consultată de EUobserver și remisă către cinci guvernatori locali polonezi care și-au declarat regiunile ca fiind „zone libere de LGBT”.

Potrivit scrisorii, Uniunea Europeană analizează în prezent cum să aloce fondurile destinate „combaterii impactului coronavirusului în Polonia” și Comisia le-a cerut guvernatorilor o „evaluare a riscului discriminării” în cheltuirea banilor, ca de exemplu în acordarea de ajutoare afacerilor locale care refuză să angajeze persoane homosexuale.

Oficialii europeni îndeamnă guvernatorii să adopte noi „măsuri care să promoveze egalitatea și non-discriminarea” în regiunile lor și să confirme în scris ce plănuiesc să facă.

Scrisoarea a fost semnată de doi înalți oficiali europeni, Joost Korte și Marc Lemaître, care sunt responsabili și de semnarea cecurilor pentru proiecte sociale și regionale către statele membre.

Oficialii au notat că au primit reclamații din partea cetățenilor polonezi privind „accentuarea retoricii împotriva comunității LGBT din Polonia” și au reamintit în scrisoarea de trei pagini de legile europene care garantează protecția minorităților.

Sâmbătă, președintele polonez Andrzej Duda a atacat „ideologia LGBT” pe care o consideră un „neo-bolșevism”, într-un miting electoral, în apropierea scrutinului prezidențial din 28 iunie, unde candidează pentru un al doilea mandat.

Duda, favorit în acest scrutin, provine din partidul conservator Dreptate și Justiție (PiS) aflat la putere în Polonia.

Citește și: