Săptămânalul polonez Gazeta Polska, apropiat de guvernul conservator, a distribuit împreună cu ediția sa de miercuri autocolante anti-LGBT, o inițiativă condamnată de opoziție și de ambasadoarea americană, scrie AFP.

Autocolante anti-LGBTFoto: Facebook

Drepturile LGBT au devenit obiectul unei dezbateri intense în această țară majoritar catolică, în apropierea alegerilor parlamentare din toamnă.

Liderul partidului conservator PiS, Jaroslaw Kaczynski, care a calificat comunitatea LGBT drept o "amenințare" pentru țară în timpul alegerilor europene din mai, a făcut din această chestiune una dintre priorități în campania partidului său, un ecou la declarațiile repetate ale Bisericii catolice poloneze.

Pe aceste autocolante, o cruce neagră este aplicată peste curcubeu, simbolul mișcării LGBT, alături de mesajul: "Aceasta este o zonă fără LGBT".

Mesajul se referă la mișcarea declanșată după declarațiile lui Kaczynski de către entități locale poloneze, adeseori legate de PiS, care adoptă rezoluții pentru a se declara "zone libere de ideologia LGBT".

Distribuția acestor autocolante vine după un week-end marcat de atacul asupra unei Gay Pride de către membri ai galeriilor de fotbal cu simpatii ultranaționaliste, la Bialystok (est).

Premierul Mateusz Morawiecki (PiS) a condamnat violențele dar nu și campania anti-LGBT.

Cele mai recente sondaje de opinie sugerează că PiS ar putea deține majoritatea și în următorul parlament.