Ministerul de Externe al Rusiei a ordonat luni ca doi diplomați cehi să părăsească țara drept răspuns la o măsură similară anunțată de Cehia la începutul lunii pe fondul tensiunilor în creștere dintre cele două țări, relatează The Washington Post.

Vladimir PutinFoto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Ministerul a anunțat convocarea ambasadorului ceh pentru a-i fi comunicată decizia, afirmând că diplomații trebuie să părăsească Rusia până miercuri.

La începutul lunii guvernul ceh a ordonat ca doi diplomați ruși să părăsească țara, premierul Andrej Babis afirmând că serviciile de informații au descoperit că unul dintre ei a răspândit informații false privind un complot de asasinare a mai multor politicieni din Cehia de către un asasin rus.

Presupusul complot de asasinare a fost relatat pentru prima dată în luna aprilie de către o revistă din Cehia care a scris că serviciile de informații suspectează că un bărbat rus care a ajuns în praga cu un pașaport diplomatic vizează asasinarea primarului Pragăi, Zdenek Hrib și a primarului de sector Ondrej Kolar cu o toxină puternică.

Kolar, Hrib și un alt primar de sector din Praga, Pavel Novotny, au fost plasați sub protecția poliției ca urmare a informațiilor apărute în presă.