Republica Cehă a anunțat vineri că a expulzat doi diplomați ruși după ce a stabilit că un angajat al ambasadei ruse a răspândit zvonuri despre o otrăvire planificată a politicienilor cehi, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În aprilie, săptămânalul ceh Respekt, citând surse din cadrul serviciului de informații din Cehia, a raportat sosirea recentă la Praga a unei cetățene ruse cu pașaport diplomatic, care transporta otravă toxică- ricină în bagaj.

De aici încolo, Respekt a dezvăluit un plan de otrăvire a trei oficiali praghezi membri în administrația locală care fie au susținut sau fie au aprobat acțiuni care au înfuriat Moscova. Poliția a autorizat protejarea 24 de ore din 24 a celor trei oficiali - primarul Pragăi, Zdenek Hrib, și primarii a două sectoare ale capitalei cehe, Ondrej Kolar și Pavel Novotny.

"Un angajat al ambasadei a trimis informații fabricate în mod deliberat către BIS (Serviciul de securitate și informații din Cehia) despre un atac planificat asupra politicienilor cehi", a declarat vineri premierul ceh Andrej Babis.

„Am luat măsuri adecvate și am declarat că doi membri ai personalului ambasadei nu mai sunt în grațiile noastre”, a adăugat el, fără a dezvălui funcțiile și identitățile acestora.

Afacerea a împiedicat în continuare relațiile deja delicate dintre Praga și Moscova. "Partea cehă a acționat necinstit și scandalos, făcând acest pas neprietenos", a reacționat vineri Ministerul rus de Externe.

Rusia, acuzată că a condus numeroase atacuri la adresa celor pe care îi percepe ca inamici - cel mai recent fiind cazul Skripal, în care un fost ofițer de informații rus și fiica sa au fost otrăviți cu neurotoxină - a negat acuzațiile și a susținut că este ținta unei campanii de defăimare.