Primarul orașului Praga a anunțat luni că este sub protecția poliției și a invocat „un risc pentru viața” sa, la câteva zile după ce presa din Cehia a relatat că o persoană care deținea documente diplomatice rusești a intrat în țară cu misiunea de a-l asasina pe Hřib și un alt politician, Ondřej Kolář, potrivit The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zdeněk Hřib a confirmat luni că poliția l-a plasat sub protecție în urmă cu câteva săptămâni după ce a identificat o amenințare la adresa sa, dar a refuzat să spună dacă a fost vizat de către Rusia sau să dezvăluie natura amenințării.

„În primul rând ar trebui să spun că este foarte important pentru mine să îmi afirm convingerile chiar dacă asta înseamnă un risc pentru viața mea”, a declarat Hřib într-un interviu pentru postul de radio rus Ecoul Moscovei.

„Am fost plasat sub protecție ca urmare a unei decizii a poliției. Datorită deciziei nu pot comenta motivele acesteia”, a declarat Hřib adăugând că beneficiază de protecția poliției de mai bine de două săptămâni.

Săptămâna trecută media din Cehia a relatat că acesta a fost plasat sub „protecție temporară a poliției” după ce a reclamat îngrijorări legate de faptul că ar fi urmărit în apropierea locuinței sale.

Duminică, săptămânalul ceh Respekt a scris că o persoană posedând documente diplomatice rusești a sosit în Praga în urmă cu trei săptămâni cu misiunea de a-l asasina pe Hřib și un alt politician ceh, Ondřej Kolář.

Site-ul publicației, citând surse anonime din serviciile de informații cehe, a relatat că asasinul avea asupra sa o valiză care conținea ricină, o otravă letală.

Atât autoritățile responsabile de ordinea și siguranța publică cât și politicienii cehi au refuzat să confirme relatarea ziarului de investigație.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a calificat știrea drept „un fals”.

Ambii politicieni care ar fi fost vizați de tentativa de asasinare sunt critici ai Rusiei pe plan local.

Hřib s-a declarat în favoarea redenumirii pieței din fața ambasadei ruse din Praga în onoarea lui Boris Nemtsov, un opozant proeminent al lui Vladimir Putin, împușcat de patru ori în spate în 2015 la mai puțin de 200 de metri de Kremlin.