„Ați schimbat lumea”, a spus liderul american al drepturilor civile, reverendul Al Sharpton, joi, în cadrul unei ceremonii emoționante dedicate memoriei lui George Floyd, potrivit AFP.

Ceremonie in memoria lui George FloydFoto: Erik Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia

Printre invitaţii la ceremonie s-au aflat Roxie Washington, mama fiicei lui George Floyd, Martin Luther King III, fiul simbolului luptei pentru drepturile civice ale minorităţii de culoare din Statele Unite, reverendul Jesse Jackson, un alt reprezentant al comunităţii, şi senatoarea democrată de Minnesota, Amy Klobuchar.

Ceremonia, în prezența unor personalități de culoare precum rapperul T.I. sau comediantul Kevin Hart, a început cu o interpretare emoționantă a imnului „Amazing Grace” după ce primarul din Minneapolis a îngenuncheat în lacrimi înaintea sicriului.

Un moment de reculegere de opt minute şi 46 de secunde a fost ţinut la Universitatea creştină North Central din Minneapolis în memoria lui George Floyd, un afro-american ucis pe 25 mai de un poliţist alb, relatează AFP.

Atât timp a ţinut poliţistul genunchiul pe gâtul bărbatului afro-american, în vârstă de 46 de ani, care a murit prin asfixiere în timpul arestării sale, un eveniment care a provocat un val istoric de furie în Statele Unite.

Este timpul ca poliţia şi justiţia americană să dea socoteală pentru moartea unor afro-americani, a declarat, în cadrul ceremoniei, reverendul Al Sharpton, un susţinător al drepturilor civice.

Fratele decedatului, Philonise Floyd, a denunțat in aplauze „pandemia de rasism și discriminare” care a predominat, iar reverendul Al Sharpton, o figură centrală a mișcarii pentru drepturile civile, a avut un discurs cu accente politice.

O altă ceremonie de omagiere a lui George Floyd este prevăzută sâmbătă la Raeford, în statul său natal Carolina de Nord, iar funeraliile vor avea loc luni la Houston, în Texas, unde a locuit înainte de a se stabili la Minneapolis, în nordul ţării.