Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat sâmbătă că va amâna un summit al Grupului Celor Şapte (G7), pe care spera să îl organizeze luna viitoare, până în septembrie sau mai târziu şi doreşte să extindă lista de invitaţi pentru a include Australia, Rusia, Coreea de Sud şi India, relatează Reuters.

Donald TrumpFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-o discuţie avută cu reporterii în timpul întoarcerii sale la Washington din Cape Canaveral în Florida, Trump a declarat că G7, ai cărui membri sunt cele mai avansate economii din lume, este un „grup de ţări foarte învechit” în formatul său actual, potrivit Mediafax.

"O amân pentru că nu simt că G7 reprezintă în mod corespunzător ceea ce se întâmplă în lume", a spus Trump.

Nu era clar dacă dorinţa lui Trump de a invita mai multe ţări este un efort pentru extinderea permanentă a G7. În câteva ocazii anterioare, el a sugerat ca Rusia să fie invitată având în vedere importanţa strategică a Moscovei la nivel mondial.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Alyssa Farah, a declarat că Trump doreşte ca summitul să se centreze pe discuţiile despre China şi criza coronavirusului.

G7 este format din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Germania, Italia şi Canada, la care se adaugă şi Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron declară că este „disponibil” pentru a merge la summit-ul G7 cerut insistent de Trump, dar dorește, în acest caz, „prezența tuturor”, a declarat acesta sâmbătă la Elysee, după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că refuză să meargă în Statele Unite în iunie, potrivit AFP.

Cancelarul a fost primul lider al G7 care a respins formal invitația președintelui american Donald Trump. Un purtător de cuvânt al guvernului german a justificat sâmbătă refuzul de pandemia coronavirusului.