Emmanuel Macron declară că este „disponibil” pentru a merge la summit-ul G7 cerut insistent de Trump, dar dorește, în acest caz, „prezența tuturor”, a declarat acesta sâmbătă la Elysee, după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că refuză să meargă în Statele Unite în iunie, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: GONZALO FUENTES / AFP / Profimedia

Cancelarul a fost primul lider al G7 care a respins formal invitația președintelui american Donald Trump. Un purtător de cuvânt al guvernului german a justificat sâmbătă refuzul de pandemia coronavirusului.

"Pentru un G7 faţă în faţă, este necesară prezenţa tuturor. Preşedintele Franţei este disponibil", a declarat pentru AFP Palatul Elysée, adăugând că "prezenţa cancelarului şi unitatea europenilor este importantă".

"Trebuie să fie și un moment de coeziune și acțiune într-un moment internațional critic. Așadar, așteptăm ca președinția americană a G7 pentru a-și specifica intențiile", a adăugat președinția franceză.

Statele Unite este țara cea mai afectată de epidemia de Covid-19 (peste 100.000 de morți și 1,7 milioane de cazuri de contaminare).

Casa Albă anunțase inițial la jumătatea lunii martie că renunță, din cauza epidemiei, la reunirea șefilor de stat și de guvern din G7, dar Trump a revenit spunând că preferă să își asume riscul.

Angela Merkel, de formaţie om de ştiinţă, este prima dintre liderii G7 (Japonia, Canada, Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia) care a refuzat această invitaţie.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, miercuri, că cel mai important parteneriat al Europei este cel cu SUA, comentând însă că acesta nu este așa cum și-ar dori, mai ales în probleme legate de mediu.

În context, liderul de la Berlin a spus că UE are ”un interes strategic” în colaborarea cu China care va revendica poziția de lider în actuala arhitectură internațională. Germania va prelua președinția rotativă a UE de la 1 iulie. "

Trebuie să depunem un efort extraordinar pentru a face faţă acestei provocări extraordinare (a noului coronavirus), însă doresc mai mult: doresc ca Uniunea Europeană, mai ales pe timp de criză, să dea dovadă de solidaritate mondială şi să îşi asume mai multe responsabilităţi", a declarat cancelarul german, la un eveniment organizat de Fundaţia Konrad Adenauer.