Cancelarul german, Angela Merkel, refuză să participe la un summit al G7 în Statele Unite în iunie ”în persoană”, așa cum a propus președintele american Donald Trump, din cauza pandemiei coronavirusului, a confirmat sâmbătă pentru AFP un purtător de cuvânt al guvernului german.

Angela MerkelFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

"Până în prezent, având în vedere situația generală a pandemiei, ea nu poate accepta participarea personală, călătorind la Washington", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german

Angela Merkel, de formaţie om de ştiinţă, este prima dintre liderii G7 (Japonia, Canada, Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia) care a refuzat această invitaţie.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, miercuri, că cel mai important parteneriat al Europei este cel cu SUA, comentând însă că acesta nu este așa cum și-ar dori, mai ales în probleme legate de mediu.

În context, liderul de la Berlin a spus că UE are ”un interes strategic” în colaborarea cu China care va revendica poziția de lider în actuala arhitectură internațională. Germania va prelua președinția rotativă a UE de la 1 iulie.

"Trebuie să depunem un efort extraordinar pentru a face faţă acestei provocări extraordinare (a noului coronavirus), însă doresc mai mult: doresc ca Uniunea Europeană, mai ales pe timp de criză, să dea dovadă de solidaritate mondială şi să îşi asume mai multe responsabilităţi", a declarat cancelarul german, la un eveniment organizat de Fundaţia Konrad Adenauer.