Giganții tech ar putea fi obligați să plătească taxe mai mari în Europa în timp ce guvernele caută noi surse de venit pentru a acoperi costurile economice generate de COVID-19, relatează CNBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Taxarea firmelor tech ca Google, Facebook sau Amazon a fost un subiect spinos în Europa, țările nereușind să se pună de acord asupra unei taxe digitale comune în 2019 și a lăsat negocierile în seama Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

În plus, unele țări precum Franța au decis să implementeze propria taxă digitală însă acțiunile acestora au declanșat o ripostă comercială din partea Statelor Unite.

Diferitele guverne se confruntă acum cu cea mai gravă recesiune de la Marea criză economică și vor fi nevoite să găsească bani pentru a le susține economiile iar companiile tech ar putea fi luate în vizor pentru a obține venituri suplimentare pentru bugetele naționale.

„Vedem conversațiile privind o taxă asupra bunurilor/serviciilor digitale avansând cel mai rapid în Europa, unde dimensiunea ambițioasă a planului de a folosi bugetul Uniunii Europene pentru a finanța relansarea economică ar putea determina Bruxelles-ul să manifeste un interes în creștere într-o taxă potențială asupra comerțului electronic și serviciilor digitale”, a declarat pentru CNBC David Livingston, un analist al companiei de cercetare Eurasia Group.

Comisia Europeană urmează să prezinte planul de relansare economicămiercuri, 27 mai, fiind așteptat ca instituția să vizeze implementarea unor noi taxe, ca una pe carbon, pentru a genera noi surse de venit.

Dexter Thillien, un analist de la Fitch Solutions a declarat pentru CNBC că există două motive pentru care giganților tech li s-ar putea să plătească mai mult: „primul este că acestea vor fi companiile care câștigă cel mai mult în timpul pandemiei iar al doilea ține de faptul că deja au existat multe discuții privind o taxă digitală”.

Planurile internaționale pentru o taxă digitală

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a amânat termenul de a ajunge la un plan pentru o taxă digitală de la luna iulie a anului trecut până în iulie 2020. Aceasta a anunțat mai devreme în cursul acestei luni că planul ar putea fi implementat treptat într-un proces care ar putea dura până în 2021.

Comisia Europeană a anunțat la rândul ei că va relua discuțiile la nivel european dacă OECD nu va ajunge la o înțelegere în acest an. Oficialii comisiei au declarat anterior că, în medie, companiile tech plătesc o rată reală a impozitării de 9,5%, comparativ cu 23,2% pentru afacerile tradiționale.

Giganții tech au motivat că plătesc cât sunt nevoiți să o facă iar Comisia Europeană și-a asumat rolul de a reglementa industria. De exemplu, în 2016, instituția a ordonat Irlandei să recupereze 13 miliarde de euro în taxe neplătite de la Apple, decizie contestată de companie și guvernul irlandez.

După o discuție online cu CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, de săptămâna trecută, comisarul european pentru piața internă Thierry Breton a readus în discuție ideea taxării însă Comisia a refuzat să clarifice dacă acest lucru înseamnă că se analizează schimbări la nivelul taxării.

TVA-ul sau taxele pe venit ar putea fi alte opțiuni

Graham Samuel-Gibbon, un expert în taxare internațională la firma de drept Taylor Wessing, a afirmat pentru CNBC că o taxă digitală nu ar aduce „venituri uriașe” pentru guverne întrucât doar câteva companii se află peste pragul de la care ar fi nevoite să plătească taxa.

Pe de altă parte, taxele pe consum și pe venit furnizează încasări mai mari pentru guverne, potrivit lui Gibson. Însă acesta susține că ele ar fi „mai puțin populare” printre cetățenii de rând.

Franța, Italia, Spania, Austria și Marea Britanie sunt o parte din țările care au elaborat planuri pentru o taxă digitală.

În cazul Franței, aceasta a fost prima economie importantă care a introdus o taxă digitală, fiind însă de acord să amâne încasarea primelor plăți până anul viitor pentru a permite OECD să ajungă la o înțelegere acceptată internațional.

Citește și: