Franţa "va aplica deciziile sale naţionale" privind taxarea sectorului digital, în aşteptarea unui acord internaţional, a declarat vineri ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, în replică la ameninţările de represalii ale preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP citat de Agerpres.

Bruno Le MaireFoto: Ambasada Frantei

"Taxarea universală a activităţilor digitale este o provocare care ne priveşte pe toţi. Ne dorim să ajungem la un acord privind acest subiect în cadrul G7 şi al OCDE. Între timp, Franţa îşi va aplica deciziile sale naţionale", a declarat Le Maire.

Donald Trump a denunţat vineri o "prostie" a preşedintelui francez Emmanuel Macron, ameninţând să taxeze vinul franţuzesc drept represalii la impunerea taxei franceze asupra giganţilor americani din sectorul înaltelor tehnologii, aşa-numită taxă GAFA.

"Franţa tocmai a impus o taxă digitală asupra marilor noastre companii tehnologice americane. Dacă cineva trebuie să le taxeze, ar trebui să fie ţara de origine, Statele Unite", a postat pe Twitter preşedintele american.

Taxa GAFA, acronim care desemnează giganţii industriei digitale Google, Amazon, Facebook şi Apple, creează o impozitare a marilor companii din sector nu numai pe profit, de multe ori declarat în ţări cu o fiscalitate foarte scăzută ca Irlanda, ci şi pe cifra de afaceri, aşteptând o armonizare a regulilor la nivelul OCDE.

În iunie, Donald Trump a lăsat deja să se înţeleagă că ar putea introduce taxe vamale suplimentare Franţei. El a argumentat atunci că trebuie să corecteze o concurenţă considerată "neloială".

"Franţa taxează mult vinul şi noi taxăm puţin vinul franţuzesc", a denunţat atunci preşedintele american într-un interviu.

Vinul franţuzesc este reputat ca fiind "foarte bun", a comentat atunci liderul de la Casa Albă, care nu consumă alcool. Viticultorii americani se plâng însă de faptul că el intră pe teritoriul SUA "pentru nimic".

"Nu este corect, vom face ceva pentru asta", a mai spus el atunci.