​Comisia Europeană nu va copia pur şi simplu o propunere franco-germană pentru planul său de relansare care va fi prezentat săptămâna viitoare, şi care va include o combinaţie de împrumuturi şi granturi în locul granturilor sugerate de autorităţile de la Paris şi Berlin, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters.

Comisia EuropeanaFoto: Comisia Europeana

Franţa şi Germania au propus luni un fond de revenire în valoare de 500 de miliarde de euro, fond care ar urma să ofere granturi pentru regiunile şi sectoarele Uniunii Europene care au fost cel mai grav lovite de pandemia de coronavirus, în ideea de a le ajuta să îşi revină fără a majora însă nivelul datoriilor lor.

"În propunerea noastră va fi un echilibru între granturi şi împrumuturi", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, la o conferinţă de presă. "Vom vedea care este această balanţă săptămâna viitoare, când vom veni cu propunerea noastră", a adăugat Eric Mamer.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuie să prezinte pe 27 mai propriul său plan pentru relansare economică pe continent. "Propunerea (franco-germană) merge în sensul celei pregătite de Comisie, care va ţine cont de asemenea de punctele de vedere ale tuturor statelor membre şi ale Parlamentului European", a precizat şefa executivului comunitar într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, Guvernul austriac a insistat luni asupra faptului că orice ajutor european ar trebui să ia "formă de împrumuturi, şi nu de subvenţii". "Poziţia noastră rămâne neschimbată. Suntem dispuşi să ajutăm ţările cele mai afectate cu împrumuturi", a scris pe Twitter luni seara cancelarul austriac, Sebastian Kurz.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au propus luni un plan de relansare în Europa de 500 de miliarde de euro pentru a face faţă impactului economic al noului coronavirus, care a aruncat Europa într-o recesiune de o amploare istorică.

"Pentru a susţine o relansare durabilă care restabileşte şi întăreşte creşterea în UE, Germania şi Franţa susţin crearea unui Fond de relansare ambiţios, temporar şi cu obiective precise" în cadrul viitorului buget al UE şi căruia să i se aloce "500 de miliarde de euro", subliniază o declaraţie comună.

Element important, Parisul şi Berlinul propun ca executivul comunitar să finanţeze această susţinere pentru relansare împrumutându-se de pe pieţe "în numele UE".

Aceşti bani vor fi utilizaţi ca "cheltuieli bugetare" de ţările europene şi "sectoarele şi regiunile cele mai afectate", subliniază declaraţia.

În plus, "ţările beneficiare ale planului de relansare nu vor trebui să ramburseze ajutoarele", a afirmat Macron, ceea ce reprezintă un element de solidaritate inedit. (Sursa: Agerpres)