Polonia are la dispoziție două săptămâni pentru stabilirea unei noi date pentru alegerile prezidențiale, a anunțat comisia electorală poloneză după ce a certificat că scrutinul programat duminică nu a avut loc, anunță MSN.

Mateusz MorawieckiFoto: Agerpres/EPA

Polonezii au fost așteptați la urne să își exprime opțiunea pentru funcția de președinte însă datorită unei crize politice declanșate de pandemia COVID-19 secțiile de votare au rămas închise iar prezența la vot a rămas 0 într-o zi de alegeri de trecut în manualele de istorie.

Cei 38 de milioane de polonezi s-au găsit în această bizară situație de „zonă crepusculară” după ce scrutinul prezidențial nu a fost nici anulat nici amânat oficial, întrucât guvernul și opoziția nu s-au putut pune de acord asupra unei variante constituționale de modificare a datei alegerilor.

La sfârșitul zilei, comisia electorală a adoptat o rezoluție care afirmă că „nu a fost posibil să fie exprimat votul pentru niciunul dintre candidați” și, prin urmare, parlamentul are la dispoziție două săptămâni să stabilească o nouă dată a alegerilor care trebuie organizate în termen de 60 de zile de la anunț.

O asemenea soluție va salva țara de consultarea Curții Supreme asupra validității alegerilor care trebuiau să aibă loc în 10 mai, potrivit președintelui comisiei electorale. Partidul conservator de guvernământ Lege și Justiție a anticipat săptămâna trecută că scrutinul va fi declarat nul și invalid de către Curtea Supremă.

„Acest lucru sună ca un ordin pentru Curtea Supremă despre cum ar trebui să decidă”, a declarat pentru AFP, Stanislaw Mocek, un analist politic din Varșovia.

„Suntem într-o ceață a absurdității legale”, a adăugat acesta, exprimând confuzia și îngrijorările din țară. Mulți experți constituționali și-au exprimat îndoielile cu privire la puterea Curții Supreme de a emite o hotărâre asupra subiectului.

Parlamentarul Tomasz Trela din partea Alianței Democratice de Stânga a rezumat pe Facebook situația demnă de un roman de Kafka: „Astăzi este ziua alegerilor fără alegeri”.

Citește și: