Fostul premier polonez Donald Tusk, preşedinte al Partidului Popular European (PPE), a anunţat marţi că nu va participa la apropiatul scrutin prezidenţial din ţara sa întrucât procesul de vot prin corespondenţă, implementat în pripă, ar fi neconstituţional şi nesigur, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Donald TuskFoto: Consiliul European

„În opinia mea, nu ar trebui să participăm (...) la votul prin corespondenţă”, a spus Tusk, care a adăugat că a evitat intenţionat termenul „alegeri”.

Alegerile prezidenţiale din Polonia sunt prevăzute pentru data de 10 mai.

În contextul epidemiei de COVID-19, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare la Varşovia, a propus transformarea întregului proces electoral într-un vot prin corespondenţă, deşi opoziţia doreşte amânarea scrutinului.

O lege privind introducerea votului universal prin corespondenţă nu a intrat în vigoare deocamdată, iar parlamentul polonez va lua o decizie în această privinţă pe 6 mai.

Totuşi, PiS a lansat deja pregătirile pentru scrutin, în pofida problemelor organizaţionale în creştere şi a unor neclarităţi de natură juridică, ceea ce a atras critici dure din partea opoziţiei şi a societăţii civile poloneze.

Procesul planificat de PiS nu va respecta cerinţele pentru un vot corect, egal şi secret şi ar încălca legea fundamentală din cauza schimbărilor de ultim moment survenite în codul electoral - a scris Donald Tusk pe Twitter.

„Dacă toţi polonezii decenţi şi oneşti spun 'Acestea nu sunt alegeri şi noi nu vom participa', PiS va da înapoi în ultimul moment”, a adăugat Tusk.