Partidul Lege și Justiție (PiS) a ajuns la o înțelegere cu partenerul din coaliția de guvernare pentru a amâna alegerile prezidențiale programate pentru data de 10 mai, urmând ca votul să se desfășoare prin corespondență, au anunțat miercuri cele două partide care formează executivul, anunță Reuters.

PoloniaFoto: freestockphotos.biz

Organizarea alegerilor programate să aibă loc duminică a cauzat controverse în Polonia, Partidul Lege și Justiție insistând că organizarea scrutinului va avea loc potrivit legii, în pofida pandemiei coronavirus, în timp ce opoziția a acuzat guvernarea că pune propriile interese electorale deasupra sănătății publice.

Fostul premier polonez Donald Tusk, preşedinte al Partidului Popular European (PPE), a anunţat că nu va participa la apropiatul scrutin prezidenţial din ţara sa întrucât procesul de vot prin corespondenţă, implementat în pripă, ar fi neconstituţional şi nesigur.

Lui Donald Tusk i s-au alăturat toţi foştii preşedinţi şi majoritatea foştilor premieri din Polonia aceștia declarând că se opun organizării alegerilor prezidenţiale prevăzute pentru 10 mai, considerându-le un „pseudo-scrutin”, într-o scrisoare comună publicată în presa poloneză.