Optimismul se întorsese în Grecia după 10 ani de dificultăți financiare severe, proteste în masă și previziuni economice sumbre. Însă pandemia COVID-19 le provoacă acum grecilor îngrijorări și mai mari cu privire la viitorul lor, notează CNBC.

Coronavirus GreciaFoto: Profimedia Images

„Mă aștept să rămân fără loc de muncă”, le-a declarat Vassilis, un cetățean grec în vârstă de 34 de ani, jurnaliștilor CNBC.

Acesta a lucrat în turism pentru ultimii 11 ani iar în ultimii trei a fost ghid, arătându-le turiștilor internaționali unele din comorile ascunse ale Atenei. Turul piețelor și al restaurantelor locale era cel mai popular printre vizitatori, relatează acesta.

„Ne așteptam să avem cel mai bun sezon înregistrat vreodată vara aceasta, mai bun chiar decât numerele-record înregistrate anul trecut. Deci, este doar virusul”, a explicat Vassilis de ce se teme pentru locul său de muncă.

„Chiar și în timpul crizei economice am avut un loc de muncă”, adaugă acesta.

Grecia a cerut ajutor financiar în urmă cu 10 ani, în aprilie 2010. A fost rezultatul a ani de zile în care diferitele guverne de la Atena s-au împrumutat peste capacitatea de plată iar nivelul datoriei publice a devenit atât de mare încât investitorii nu mai erau dispuși să finanțeze ritmul de cheltuire al țării.

A fost doar începutul unei crize lungi și dureroase.

Grecia a fost nevoită să treacă prin trei programe de bailout cu măsuri de austeritate stringente atașate care s-au încheiat abia în august 2018.

Cu toate acestea, în ultimii ani economia a dat semne de revenire. Produsul Intern Brut a crescut cu 1,9% anul trecut iar rata șomajului a scăzut la 17,3%, cu mult sub nivelul de 27,5% din 2013, potrivit datelor Eurostat.

Pandemia COVID-19 este pe punctul de a inversa această revenire modestă.

Fondul Monetar Internațional a prognozat o contracție de 10% a PIB-ului și o rată a șomajului de 22,3% pentru Grecia în 2020.

„Situația legată de coronavirus vine să deraieze mult așteptata revenire a economiei Greciei”, a declarat pentru CNBC Athanasia Kokkinogeni, un analist financiar de la compania DuckerFrontier.

Grecia a fost una din țările europene care au implementat cel mai rapid măsuri de izolare stricte pentru a preveni răspândirea pandemiei.

Potrivit experților în sănătate publică citați de CNBC această abordare a contribuit la numărul relativ scăzut de cazuri în țara mediteraneană. Însă carantina a închis și turismul elen.

„Turismul contribuie cu 21% la economia Greciei. Datorită pandemiei, țara rămâne momentan închisă turiștilor din afara și interiorul Uniunii Europene (...) amenințând să producă o recesiune gravă și pierderi masive de locuri de muncă în sectorul turistic și al serviciilor”, a avertizat Athanasia Kokkinogeni.

Fără turiști, sectorul este înghețat. Dar cu călători străini făcându-și concediul în Grecia, riscul răspândirii coronavirusului crește.

Drept urmare, executivul elen vrea să dezvolte un set de protocoale de sănătate împreună cu celelalte țări europene pentru a recâștiga încrederea vizitatorilor internaționali și proteja în același timp sănătatea muncitorilor locali.

Între 10 și 11% din PIB-ul european și 27 de milioane de locuri de muncă sunt legate direct sau indirect de sectorul turistic, preponderent în țările din sudul Europei.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a avertizat săptămâna trecută că din cauza pandemiei COVID-19 turismul european se „confruntă cu un risc clar al falimentelor și pierderii locurilor de muncă”.

Grecia intenționează să își redeschidă sectorul în iulie, majoritatea turiștilor vizitând țările mediteraneene începând cu luna martie în condiții obișnuite. Însă Grecia este în carantină din 23 martie.

Citește și: