China a raportat sâmbătă o scădere a numărului de noi decese și cazuri de coronavirus consemnate până la finalul zilei de vineri, transmite Reuters. În China continentală au fost înregistrate 397 de noi infectări, față de 889 în ziua anterioară.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dar numărul de cazuri continuă să crească în alte părți, epidemia înrăutățindu-se în Coreea de Sud, Italia, Iran și Libia. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că fereastra de oportunitate pentru ținerea sub control la nivel internațional a epidemiei se închide.

Principalele informații de sâmbătă vor fi LIVETEXT pe HotNews.ro:

22.42 O japoneză de pe Diamond Princess a fost depistată ca fiind infectată cu coronavirus la revenirea sa acasă, după un test iniţial negativ

19.31 Autorităţile din provincia chineză Hubei spun că perioada de incubaţie a coronavirusului ar putea fi de până la 27 de zile

Acestea au raportat cazul unui bărbat în vârstă de 70 de ani, care nu a prezentat simptome timp de aproape o lună după ce şi-a vizitat sora, pe 25 ianuarie, cu puţin timp înainte ca aceasta să fi fost diagnosticată cu Covid-19. Bărbatul nu s-a mai aflat în contact cu aceasta de la respectiva vizită şi a prezentat simptome abia pe 19 februarie.

Perioada de incubaţie a virusului fusese estimată anterior de până la 24 de zile, potrivit cercetătorilor chinezi, deşi, la nivel mondial, cele mai multe măsuri de carantină pentru a preveni răspândirea coronavirusului au durat doar 14 zile.

18.20 Având în vedere comunitatea numeroasă de români din regiunile italiene afectate de coronavirus, la nivelul Ambasadei României la Roma a fost constituit un task force, care se află în legătură constantă cu Protecția Civilă Italiană și alte autorități cu atribuții în gestionarea situației, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), sâmbătă, într-un comunicat.

MAE precizează totodată că, până în prezent, nu s-au primit notificări din partea autorităților italiene cu privire la existența vreunui cetățean român printre persoanele infectate și nici solicitări de asistență consulară în legătură cu acest subiect.

18:02Washingtonul acuză Rusia că promovează o campanie online de dezinformare în privința coronavirusului din China: Virus creat de SUA pentru un război economic, armă biologică a CIA

17.36Raed Arafat a declarat, despre situația din Italia unde sunt mai multe cazuri de coronavirus, că românii nu trebuie să intre în panică, „să se urce în avion”, însă trebuie să știe că, dacă vor veni în țară, vor intra automat în carantină timp de 14 zile

17:11 Iranul va închide școlile, universitățile și centrele educative în două orașe, printre care Qom, unde s-au înregistrat primele două cazuri de coronavirus în țară

15.13 Organizația Mondială a Sănătății spune că ia măsuri de precauție pentru cazul în care coronavirusul se va răspândi în Africa. De asemenea, șeful OMS , Tedros Adhanom Ghebreyesus a a declarat că principala îngrijorare a Organizației este posibilitatea ca virusul să se răspândească în țări cu sisteme slabe de sănătate.

13.22 În Iran au fost descoperite încă zece cazuri, ridicând numărul total de pacienți la 28, dintre care 5 au murit, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului sănătății. Acesta nu a precizat unde a avut loc al cincilea deces. Cele mai multe cazuri, inclusiv 8 din cele mai recente infectări, au apărut în Qom, un oraș sfânt pentru șiiți aflat la 120 km. sud de capitala Teheran.

12.14 Numărul cazurilor din Coreea de Sud a ajuns la 433, iar Samsung a oprit producția la o fabrică din țară din cauza unei infectări cu coronavirus

11.46 În Italia a fost consemnat un al doilea deces din cauza coronavirusului, potrivit unor surse ale agenției ANSA. Victima este o femeie din regiunea Lombardia. Primul deces a fost al unui bărbat de 77 de ani din regiunea vecină Veneto. Numărul de cazuri din cadrul epidemiei din nordul Italiei a ajuns la 30.

11.17Româncă din Codogno, oraşul italian cu cel mai mare număr de cazuri de coronavirus: "Suntem liniştiţi, dacă e să stăm în carantină, stăm"

11.04Decizie ciudată în China: Șapte nave de croazieră sunt aduse în Wuhan pentru găzduirea medicilor și asistentelor

10.44 Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo au amânat pregătirea voluntarilor din cauza coronavirusului. Sesiunea care ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă va fi reprogramată pentru o dată care va fi anunţată ulterior.

09.17 Televiziunea de stat iraniană a spus că primarul districtului 13 din Teheran a fost testat pozitiv cu coronavirus, dar agenția IRNA a transmis că informația a fost contrazisă de un oficial local. Iranul a anunțat până acum 18 cazuri și 4 decese, un oficial afirmând că virusul ar putea fi prezent în toate orașele țării.

08.00Șase români de pe vasul de croazieră Diamond Princess au ajuns în țară. Ce se întâmplă acum cu ei

----------

Coreea de Sud a raportat un salt al numărului de infecții, 142 de cazuri noi, totalul ajungând la 346, jumătate având legătură cu prezența la o slujbă religioasă din Daegu. Într-un singur spital, numărul de cazuri a sărit peste noapte de la 16 la 108.

În afara Chinei, virusul a ajuns în 26 de țări și teritorii, ucigând 11 oameni.

„Încă avem o șansă să-l ținem sub control. Dacă nu o facem, dacă ratăm ocazia, vom avea probleme serioase”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Epidemia din nordul Italiei s-a agravat, fiind consemnat un deces al unui bărbat în vârstă și 17 cazuri de coronavirus, printre care și o transmitere pe teritoriul țării.

Numărul total al cazurilor confirmate din China continentală a ajuns până la sfârșitul zilei de vineri la 76.288, iar bilanțul deceselor la 2.345. Provincia Hubei a raportat 106 noi decese, 90 în capitala Wuhan.

În afara regiunii Hubei au fost anunțate doar 31 de cazuri, cel mai redus nivel raportat după data de 20 ianuarie și, în același timp, o scădere extrem de pronunțată față de ziua anterioară (258 de cazuri).

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății și-a exprimat vineri îngrijorarea față de cazurile de infectare cu noul coronavirus din afara Chinei, unele „fără o legătură epidemiologică clară”, scrie AFP.

„Deși numărul total de cazuri din afara Chinei rămâne relativ redus, suntem preocupați de numărul de cazuri fără legătură epidemiologică clară, cum ar fi antecedentele de călătorie sau contactele cu un caz confirmat”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă.