Șase români de pe vasul de croazieră Diamond Princess, pe care au fost depistați peste 600 de pasageri infectați cu noul coronavirus, au ajuns, sâmbătă dimineață, în București cu o aeronavă specială trimisă de Ministerul Apărării la Berlin, transmite Mediafax.

Misiune speciala MApNFoto: Facebook / MApN

Aeronava militară trimisă de Ministerul Apărării la Berlin pentru a prelua cetățenii români de pe nava de croazieră Diamond Princess, a aterizat la Baza aeriană 90 din București în jurul orei 07.00.

Cei șase români aflați la bordul vasului de croazieră Diamond Princess, care și-au exprimat dorința de a reveni în țară, vor fi duși într-o locație secretă din Capitală unde vor fi ținuți în carantină 14 zile.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat, sâmbătă dimineață, că procedurile au fost elaborate încă de acum șase săptămâni.

”După 14 zile vor fi testați încă o dată”, a spus Tătaru într-o intervenție telefonică la Digi 24. Dacă vreunul are simptome în timpul carantinei, ”este dus la Matei Balș, este testat și se va proceda în consecință”.

Tătaru a mai precizat, pentru Mediafax, că cei aflați în carantină ”sunt verificaţi zi de zi de DSP-ul din Bucureşti, sunt izolaţi, au camere în care au toate dotările, li se aduce masa, li se schimbă lenjeriile".

Dintre cei 6 veniți sâmbătă în țară, doi erau pasageri pe nava de croazieră, iar patru membri ai echipajului.

MApN a precizat, sâmbătă dimineață, că zborul a fost realizat cu un avion de tip C-27J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române:

”Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală și având instalată o cameră specială de izolare, a fost operată de un echipaj condus de locotenent-comandorul Romeo Gârz și a avut la bord o echipă medicală aparținând SMURD București”.

Potrivit unui comunicat de joi al Ministerului de Externe de la București, cei șase români au fost testați, înainte să se urce în avion, la Tokyo, iar rezultatele au fost negative în ceea ce privește infecția cu coronavirus.

„Toți cei șase cetățeni români care și-au exprimat dorința de a reveni în țară au fost îmbarcați la bordul aeronavei puse la dispoziție, în cadrul mecanismului european de protecție civilă, de către guvernul italian. Anterior îmbarcării aceștia au fost testați de către echipa medicală mobilă, rezultatele testărilor fiind negative pentru infecția cu COVID-19 (Coronavirus)”, au transmis reprezentanții MAE.

Avionul la bordul căruia au fost cei șase români a aterizat la Berlin în cursul nopții, de unde au fost preluați de o aeronavă pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale.

Cu privire la cei doi cetățeni români infectați cu coronavirus, MAE a spus că aceștia sunt în continuare spitalizați în Japonia, iar starea acestora de sănătate este bună.

„Ambasada României la Tokyo este în legătură cu cei doi cetățeni români spitalizați, cât și cu ceilalți nouă cetățeni români, membri ai echipajului, care au decis să rămână pe vasul de croazieră”, a mai anunțat MAE.