Președintele Xi Jinping a emis ordine pentru limitarea răspândirii epidemiei cu noul tip de coronavirus cu aproape două săptămâni mai devreme decât s-a crezut anterior, potrivit unei reviste care pare să contrazică informațiile că oficialii locali sunt vinovați că au permis explozia epidemiei, relatează Financial Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Revista oficială a Partidului Comunist Qiushi spune că Xi Jinping s-a întâlnit cu Biroul Politic Permanent al Partidului Comunist Chinez și a dat instrucțiuni cu privire la măsurile ce trebuie luate în fața virusului pe 7 ianuarie - cu 13 zile mai devreme înainte ca publicul să fie avertizat cu privire la severitatea epidemiei.

Articolele anterioare relatau că Xi Jinping s-a implicat direct în gestionarea epidemiei într-o declarație de pe 20 ianuarie. Revista spune însă că știa deja și se ocupa de răspunsul la coronavirus cu aproape două săptămâni, ceea ce l-ar putea implica pe acesta în eșuarea gestionării rapide a epidemiei.

Pe 18 ianuarie, a avut loc o petrecere pentru 40.000 de familii în Wuhan, epicentrul epidemiei, cu aprobarea guvernului. Oficialii din jurul provinciei Hubei s-au adunat de asemenea pentru întâlnirea anuală în timp ce autoritățile au minimalizat severitatea epidemiei, insistând că nu există dovezi că s-ar putea transmite între oameni și anunțând doar câteva noi cazuri.

Autoritățile din provincia chineză Hubei au anunțat că 142 de persoane au murit sâmbătă din cauza infecției cu coronavirus, ceea ce înseamnă că numărul total al deceselor la nivel mondial se ridică acum la 1.669. Dintre acestea, 1.599 s-au înregistrat în Hubei, provincia chineză de unde a pornit epidemia.

Citește și: