Șamanul siberian care a încercat să meargă pe jos până la Moscova pentru a-l expulza pe Vladimir Putin de la putere a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului față de ultima sa detenție, a scris miercuri Interfax, relatează The Moscow Times.

Alexandr GabisevFoto: Captura YouTube

Autoritățile ruse au curmat fiecare dintre cele trei încercări ale lui Alexander Gabyshev de a traversa țara din Republica Sahă anul trecut.

”Gabyshev a depus o plângere cu privire la încălcarea drepturilor sale atunci când el și doi susținători ai săi au fost reținuți ilegal pe 10 decembrie”, a spus activistul pentru drepturile omului Alexei Pryanishnikov pentru Interfax.

Doi dintre aliații lui Gabyshev au depus de asemenea plângere cu privire la detenția lor, a spus Pryanishnikov, care coordonează organizația pentru drepturile omului Open Russia.

Ar putea dura până la un an până când CEDO va decide dacă va începe audierile în cazul plângerii lui Gabyshev, a spus Pryanishnikiv pentru site-ul de știri Znak.com.

Alexandr Gabyshev şi-a început primul marş în martie din Siberia şi intenţiona să ajungă în 2021 la Moscova, unde voia să organizeze o „ceremonie” pentru a-l alunga de la putere pe preşedintele rus Vladimir Putin, pe care l-a calificat drept „demon”.

A fost reţinut prima dată în septembrie şi trimis în regiunea sa natală Iakuţia, în Siberia, unde a fost declarat „iresponsabil de actele sale din cauza unor tulburări mintale” după o expertiză medicală.

În luna decembrie 2019, șamanul și-a reluat drumul cu doi prieteni și patru câini, dar a fost arestat din nou când mergea de-a lungul unei autostrăzi, a relatat o organizaţie care îi reprezintă interesele.

Citește și: