Exorcismul nu va avea loc: poliția rusă a arestat joi un șaman siberian care a început o lungă călătorie în cea mai mare țară din lume, pe jos, pentru a elimina "demonul" Vladimir Putin, scrie AFP

Alexandr GabisevFoto: Captura YouTube

Alexandr Gabișev, care a pornit la drum în martie și prevedea să ajungă la Moscova în 2021, a fost arestat în noaptea de miercuri spre joi în republica Bouriatia, în Siberia orientală, în timp ce înnopta cu discipolii săi pe un drum în apropiere de lacul Baikal.

Acesta a fost trimis în regiunea natală Iakuția, unde era "căutat pentru o infracțiune", a susținut poliția, care nu a precizat natura acestei infracțiuni.

"În urmă cu câteva minute, drumul a fost închis de polițiști înarmați. Au înconjurat rapid tabăra noastră și au intrat direct în cortul șamanului. Erau câteva zeci", a povestit unul dintre adepții săi, pe canalul YouTube al luyi Alexandr Gabișev, unde acesta își povestea aventura.

Ambiția acestui șaman de 51 de ani era să organizeze o "ceremonie de exorcizare a lui Putin".

"Dumnezeu a spus că este un demon. Natura nu-l iubește. Acolo unde este prezent, sunt cataclisme și acte de terorism", declara șamanul pentru televiziunea de opoziție Dojd, în iulie.

"Odată ce va fi plecat, vor fi o mie de ani de calm și prosperitate", a asigurat el, în fața a sute de partizani, în localitatea siberiană Cita, purtând un tricou cu Che Guevara.

În ultimele săptămâni, acestuia i se alăturaseră, pe drumul de 5.000 km între orașul său Iakoutsk și Moscova, un mic grup de discipoli, convinși sau amuzați de declarațiile sale legate de președintele rus. Intenția i-a adus și o serie de reportaje dure la televiziunile publice și probleme cu autoritățile locale.

Alexei Navalny, principalul opozant al Kremlinului, a ironizat în ultimele zile reacția puterii: "Lui Putin îi e frică. Tropăie din picioare și strigă: +Dumnezeule, salvează-mă de acest șaman. Mă va exorciza cu adevărat?+".

În august, sosirea șamanului în Ulan-Ude, capitala republicii Buriatia, a provocat confruntări. Alți șamani i-au interzis accesul în oraș și mai mulți dintre adepții săi au fost arestați. Au urmat manifestații în favoarea acestora.

Într-un interviu pentru Radio Svoboda acordat în iulie, Alexandr Gabicev l-a acuzat pe Vladimir Putin că a aruncat Rusia "într-o iluzie de frică și de depresie". "Dar un vrăjitor alb ca mine poate risipi această iluzie. Aici, politica este inutilă. E vrăjitorie împotriva vrăjitoriei".

Alteori, foarte practicată în regiunile izolate ale Siberiei și Extremului orient, șamanismul a suferit mult în perioada sovietică, când a fost interzis.

După căderea URSS, interesul a revenit pentru această practică mistică, chiar dacă unii critici spun că nu mai are nicio legătură cu șamanismul inițial.