​Șamanul siberian care în primăvară a pornit într-o călătorie de 8.000 de kilometri pentru a ajunge la Kremlin și a exorciza "demonul" Vladimir Putin face o nouă tentativă în acest sens, deși la încercarea anterioară a fost arestat și declarat bolnav mintal de autorități.

Alexandr GabisevFoto: Captura YouTube

Autoproclamatul șaman Alexander Gabyshev a început iar călătoria sa de-a lungul țării pentru a-l alunga pe Putin de la putere, scrie RBC News, citat de Moscow Times.

”Șamanul are aceleași țeluri și motive. Vine încoace”, a declarat Alexei Pryanishnikov, activist pentru drepturile omului. Gabyshev și-a reînceput călătoria pentru că ordinul ce îi interzicea să plece Yakuțk a expirat, a explicat Pryanishnikov.

Șamanul a plecat acum la drum cu doi prieteni și patru câini. Alexander Gabyshev a spus, la prima tentativă, că îl va exorciza pe Putin aprinzând un foc lângă Kremlin, în Piața Roșie, și prin intonarea unei rugăciuni. El a declarat că ”lui Putin îi va veni mintea la cap și va demisiona fără zarvă” după ritual.

Gabișev, reținut în septembrie și trimis în regiunea sa natală Iakuția, a fost "declarat iresponsabil pentru actele sale din cauza tulburărilor mentale" în urma unei expertize medicale.

Potrivit ONG-ului Pravozachtchita Otkrytki, expertiza a fost efectuată în 20 septembrie la cererea serviciilor rusești de securitate (FSB).

Șamanul de 51 de ani a fost forțat să semneze un document în care declara că acceptă această expertiză, dar pe care a refuzat-o ulterior.

A fost reținut în noaptea de 17 spre 18 septembrie de poliție în republica rusă Buriatia.

Șamanul este acuzat de "apeluri publice la activități extremiste", o infracțiune care îi putea aduce o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Opozantul numărul 1 al Kremlinului, Alexei Navalnîi, a denunțat "vechile metode ale KGB-ului sovietic", când disidenții erau diagnosticați bolnavi mental și închiși de putere pentru a-i putea discredita.