​Hong Kong a raportat marți primul deces din cauza noului coronavirus, aceasta fiind a doua persoană din afara Chinei continentale ucisă de epidemia care a provocat până acum aproape 420 de victime, răspândindu-se tot mai mult prin lume și provocând temeri în privința economiei globale, transmite Reuters. În ultimele 24 de ore au fost evacuați și mai mulți cetățeni străini din orașul Wuhan, iar mii de persoane sunt blocate pe o navă de croazieră japoneză după ce un pasager a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.

Noul spital din Wuhan primeste pacientiFoto: Captura Twitter

Cele mai importante informații de marți, LiveText pe HotNews.ro:

16.47 Președintele chinez Xi Jinping ”strălucește prin absență” în această perioadă în care guvernul se luptă cu epidemia. Cea mai recentă apariței publică a avut loc pe 28 ianuarie, când s-a întâlnit cu directorul OMS în Beijing și a spus că el ”comandă personal” eforturile contra coronavirusului.

Totuși, Xi pare că se ferește să fie asociat cu lupta guvernului împotriva epidemiei. NU a fost văzut vizitând spitale, doctori sau pacienți, în condițiile în care premierul Li Keqiang a vizitat Wuhan, epicentrul epidemiei.

15.41 Beijingul devine și el un ”oraș fantomă” după ce autoritățile au cerut oamenilor să stea acasă:

15.29 Rusia a trimis avioane pentru evacuarea cetățenilor săi din orașul Wuhan și din provincia Hubei.

Peste 700 de ruși trăiesc în regiune, 132 spunând că vor să se întoarcă acasă, potrivit ambasadei din Beijing. Ei vor fi ținuți două săptămâni în carantină, în regiunea siberiană Tyumen.

13.51 Organizația Mondială a Sănătății afirmă că nu există dovezi privind mutații ale coronavirusului: ”Este un virus foarte stabil”.

”La acest moment nu suntem într-o pandemie. SUntem într-o fază în care există o epidemie cu focare multiple și încercăm să oprim extinderea în fiecare dintre aceste focare”, a spus șefa OMS pentru prevenirea infecțiilor globale, Sylvie Briand

12:31China anunță că rata de mortalitate a coronavirusului este de 2,1% la nivel național. De ce această cifră este, probabil, supraestimată

12.08 Primii 50 de pacienți au fost mutați în spitalul Huoshenshan, iar transferul de bolnavi în unitatea construită din prefabricate la periferia Wuhan econtinuă. Spitalul cu 1.000 de paturi este dotat cu echipamente de ultimă generație, inclusiv cu saloane cu presiune negativă ce previne propagarea virusului. Un al doilea spital, Leishenshan, cu 1.600 de paturi este pe cale de finalizare și va fi operațional curând.

11.10 Thailanda a confirmat șase noi cazuri de coronavirus, în patru cazuri dintre acestea fiind vorba de cetățeni ai țării. În plus, Coreea de Sud a anunțat că o femeie a fost testată pozitiv după ce s-a întors dintr-o vizită în Thailanda.

10.29 Belgia a raportat primul caz de coronavirus la o persoană repatriată din Wuhan în weekend. Persoana este în stare bună de sănătate și nu prezintă niciun simptom al bolii.

10.26 Banca pentru Dezvoltare a Chinei va emite obligațiuni speciale pe un an în valoare de 2 mld. dolari, banii urmând să fie folosiți pentru combaterea epidemiei

09.32 Macao, capitala mondială a jocurilor de noroc, a cerut cazinourilor să oprească activitatea pentru două săptămâni

09:25FOTO Australia: Echipa națională de fotbal a Chinei, nevoită să se antreneze pe holurile hotelului din cauza carantinei

08.54 Cei 950 de vietnamezi care se întorc acasă din China vor fi plasați în carantină în baze militare din apropierea capitalei Hanoi.

Testele făcute pe cei 239 de australieni evacuați din Wuhan au arătat că nu sunt infectați, dar ei tot vor rămâne 14 zile în carantină pe Insula Crăciunului

----------------------

Decesul din Hong Kong a ridicat bilanțul morților la 427, aici fiind inclus acum și un bărbat care a murit săptămâna trecută în Filipine după ce vizitase Wuhan. Autoritățile de la Beijing au spus că bilanțul din China a crescut cu numărul record de 64 de morți, ajungând la 425, cei mai mulți în provincia Hubei.

În Statele Unite au fost raportate noi cazuri, printre care și un pacient din California care s-a infectat acasă, de la un apropiat care luase virusul din China. Aceasta a fost a doua infecție de la o persoană la alta de pe teritoriul SUA, primul caz fiind consemnat săptămâna trecută în Illinois. ”Ne așteptăm să vedem mai multe cazuri de răspândire de la o persoană la alta”, a spus Dr. Nancy Messonnier, șefa Centrului Național pentru Imunizare și Boli respiratorii.

Numărul total de cazuri din China a crescut cu 3.235, până la 20.438, cel puțin alte 151 de cazuri fiind consemnate în alte țări sau regiuni.

Temerile la nivel internațional sunt alimentate de răspândirea rapidă a coronavirusului și de faptul că experții tot nu știu exact cât de contagios este. În doar câteva săptămâni a infectat mai mulți oameni decât SARS în mai multe luni. De asemenea, MERS, apărut în 2012 în Arabia Saudită, a avut nevoie de opt ani pentru a infecta 2.500 de oameni.

Statisticile furnizate de China sugerează că noul virus, deși este mult mai contagios decăt SARS, este semnificativ mai puțin letal.

Stadionul din Wuhan și alte săli mari din oraș sunt transformate în spitale improvizate pentru pacienți:

De asemenea, noul spital din Wuhan a început marți dimineață să primească pacienți: