China anunță că rata de mortalitate a coronavirusului este de 2,1% la nivel național. De ce această cifră este, probabil, supraestimată
În provincia Hubei, unde s-au consemnat 97% dintre decese, rata este de 3%. Potrivit Comisiei, 80% dintre cei morți din cauza coronavirusului aveau peste 60 de ani, iar 75% aveau și alte probleme de sănătate.
Publicația britanică citată explică, însă, că rata mortalității este supraestimată din cauză că multe alte persoane au fost, probabil, infectate cu acest virus dar nu au prezentat simptome atât de grave încât să meargă la spital, așa că nu au fost incluși în statistici.
În comparație, gripa sezonieră are, de obicei o rată a mortalității sub 1%, și se apreciază că provoacă aproximativ 400.000 de decese, la nivel global, în fiecare an. Tot ca termen de comparație, SARS a avut o rată a mortalității de peste 10%.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Probabil ca se raporteaza la numarul persoanelor care s-au inbolnavit. Dar asa socotind se pare ca publicatia britanica se exprima cel putin confuz daca nu chiar pe dos. Adica gresit. Asta pentru ca afirma ca rata prezentata de oficialitatile chineze este 'supraestimata' pentru ca nu s-a raportat la numarul real de inbolnaviri. Care ar fi mai mare datorita inbolnavirilor nedeclarate. Ori daca am raporta la o cifra mai mare atunci rata mortalitatii ar fi si mai mica, in valoare absoluta. Deci ar fi si mai 'supraestimata'.
Jurnalistii astia!
Rata mortalitatii la o boala este numarul de decese raportat la numarul de cazuri. Evident, pentru ca multi inca sunt bolnavi, estimarea ar trebui sa ia in considerare doar cazurile "inchise". Adica finalizate, prin vindecare sau deces.
Dar ce te faci cu aia care au contactat virusul, dar au un sistem imunitar puternic, care i-a protejat in mare parte, si au doar simptomele unei simple raceli, motiv pentru care nu s-au grabit sa se inghesuie pe holurile spitalelor? Pe ei nu-i numara nimeni.
La data de 11.02.2020 cifrele oficiale arata asa:
infectati: 43.102
insanatositi: 1.018
decedati: 4.048
rata mortalitate: 2,36%
rata insanatosire: 9,39%
Pentru a avea rata reala a mortalitatii/insanatosirii, va trebui sa asteptam ca si restul de 38.036 persoane sa fie declarate insanatosite sau decedate.
Astfel situatia pere sa fie alta:
infectati: 43.102
insanatositi: 1.018
decedati: 4.048
cazuri incheiate: 5.066
rata mortalitate: 20,09%
rata insanatosire: 79,91% .
Sper totusi sa nu am dreptate.