Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Donald Tusk, a anunţat miercuri că partidul ungar de guvernământ Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, este în continuare suspendat din grupul european de dreapta, dar nu este exclus, scrie Agerpres citând AFP.

Donald TuskFoto: Captura YouTube

„Nimic nu s-a schimbat la Budapesta, deci suspendarea sine die se menţine”, i-a anunţat Tusk pe colegii săi din PPE, conform unuia din purtătorii săi de cuvânt.

Fidesz este suspendat din martie 2019, după declaraţii anti-europene şi împotriva imigraţiei.

Iniţial, o decizie a PPE privind excluderea partidului lui Orban a fost programată pe 3 februarie. Unii membri ai grupului popular european se tem însă, potrivit AFP, că excluderea ar împinge Fidesz în rândurile extremiştilor. Oricum, PPE ar pierde 14 deputaţi, după ce la alegerile europarlamentare din mai anul trecut a înregistrat, ca şi social-democraţii, pierderi în favoarea liberalilor, ecologiştilor, extremei drepte sau populiştilor.

„Nu pot fi de acord cu anumite discursuri politice, cu anumite decizii politice şi idei noi reprezentate de Viktor Orban, dar în acelaşi timp suntem într-adevăr prieteni apropiaţi”, arăta Tusk la sfârşitul lui noiembrie 2019, când a preluat preşedinţia PPE de la francezul Joseph Daul.

Citește și: Viktor Orbán critică PPE şi ia în considerare constituirea unei noi grupări