Imaginile de securitatea arată că două rachete iraniene, lansate la distanță de aproximativ 23 de secunde, au lovit avionul ucrainean în Iran pe 8 ianuarie, scrie New York Times.

a doua rachetaFoto: Captura video

New York Times a verificat imagini de securitate care arată, pentru prima dată, că două rachete au lovit avionul ucrainean. Acestea au fost lansate de la o bază militară iraniană aflată la aproximativ 12 kilometri de avion.

Noul video umple golul cu privire la motivul pentru ca transmițătorul avionului a încetat să mai funcționeze, cu câteva secunde înainte să fie lovit de a doua rachetă.

O analiză anterioară a Times a confirmat ceea ce Iranul a recunoscut ulterior, respectiv că o rachetă iraniană a lovit avionul. The Times a stabilit de asemenea că transmițătorul a încetat să funcționeze înainte ca racheta să lovească avionul. Noul video apare să confirme că o primă rachetă a dezafectat transmițătorul, înainte ca aeronava să fie lovită de a doua rachetă, care de asemenea poate fi fi văzută, cu aproximativ 23 de secunde mai târziu. Niciuna dintre lovituri nu au doborât imediat avionul. Acest nou video arată că avionul în flăcări, se îndreaptă spre aeroportul internațional Teheran. Cu câteva minute mai târziu a explodat și s-a prăbușit.

Vezi și:

VIDEO New York Times publică imagini cu momentul în care avionul ucrainean de pasageri e lovit de o rachetă iraniană înainte de prăbușire

Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât miercuri avionul ucrainean, însă spune că uciderea celor 176 de oameni de la bord a fost neintenționată. Până atunci, Teheranul a negat vehement că aeronava ar fi fost doborâtă de una dintre rachetele sale.

Anunțul autorităților iraniene a venit la o zi după ce New York Times a publicat primele imagini cu momentul în care avionul ucrainean de pasageri e lovit de o rachetă iraniană înainte de prăbușire.

Inițial regimul de la Teheran a negat orice implicare în prăbușirea avionului, calificând zvonurile privind doborârea sa de către o rachetă ca fiind „lipsite de sens”.

Mai multe persoane au fost arestate în legătură cu tragedia aviatică în care și-au pierdut viața 176 de pasageri aflați la bordul aeronavei ucrainene, a precizat un purtător de cuvânt al procuraturii citat de Reuters. Acesta nu a oferi însă alte detalii.

Pe de altă parte, acesta a precizat că au fost arestate 30 de persoane care au participat la protestele din aceste zile. "În jur de 30 de persoane au fost arestate pentru participarea la adunări ilegale... Avem toleranță pentru mitingurile legale”, a spus Gholamhossein Esmaili, citat de agenția Tasnim.