Protestatarii și ziarele din Iran pun o presiune tot mai mare pe conducerea țării, în timp ce autoritățile au scos, duminică, pe străzile din Teheran un număr și mai mare de polițiști, transmite Reuters. Iranienii au ieșit în stradă, pentru a doua zi consecutiv, atât în capitala Teheran cât și în alte orașe, ei cerând în principal plecarea din fruntea țării a liderului suprem Ali Khamenei. „Ne mint că inamicul nostru este America, dar inamicul nostru este chiar aici”, au scandat ei. În cursul serii, forțele de ordine au încercat să disperseze manifestanții trăgând cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 21.50 Poliția anti-revoltă a fost desfășurată în mai multe zone din Teheran. Potrivit presei internaționale, forțele de ordine trag cu gloanțe de cauciuc în demonstranți.

De asemenea, în imagini distribuite online, polițiștii sunt surprinși lovind manifestanții.

UPDATE 21.00 Potrivit unor imagini distribuite pe rețelele de socializare, forțele de ordine încearca dispersarea manifestanților trăgând cu gaze lacrimogene.

UPDATE 20.45 Protestatarii trec cu mașina peste un banner rupt cu imaginea lui Khamenei și dau jos portretele lui Soleimani:

UPDATE 20.30 Iranienii manifestează în stradă, duminică seara, pentru a doua zi consecutiv, cerând plecarea din fruntea țării a liderului suprem Ali Khamenei.

„Khamenei, să-ți fie rușine! Lasă țara!”, „Moarte dictatorului!” - scandează protestatarii iranieni.

Proteste au loc și în alte orașe, conform imaginilor distribuite pe rețelele de socializare:

UPDATE 18.32 Donald Trump le transmite liderilor iranieni „să nu ucidă protestatarii”

UPDATE 13.17 Postările de pe Twitter arată că duminică, în mai multe orașe, au loc noi proteste, potrivit Reuters. ”Ne mint că dușmanul nostru este America, dar dușmanul nostru este chiar aici”, scandează protestatarii strânși în stradă lângă o universitate din Teheran.

Situația a început să se tensioneze sâmbătă seară, când forțele anti-manifestanți au tras cu gaze lacrimogene în iranienii ieșiți să protesteze în capitală și în alte mari orașe, unii scandând ”Moarte dictatorului”, arătându-și astfel furia față de principala autoritate din Iran, Liderul Suprem Ali Khamenei.

Știrile despre proteste au apărut și pe agențiile de presă de stat, iar pe rețelele de socializare au circulat clipuri video cu manifestațiile.

Mai mulți locuitori din Teheran au declarat pentru Reuters că numărul polițiștilor scoși în stradă este și mai mare duminică dimineață.

Duminică au început noi manifestații, la unul dintre ele protestatarii strigând că ”Inamicul nostru nu este SUA, este Republica Islamică”.

”Cereți-vă iertare și dați-vă demisia”, a scris pe prima pagină, duminică, ziarul moderat Etemad, arătând că ”dorința poporului” este ca cei responsabili de gestionarea crizei avionului ucrainean doborât miercuri trebuie să plece.

Protestele au erupt sâmbătă, după ce Teheranul a recunoscut că armata sa a doborât din greșeală aeronava ce decolase de doar câteva minute, în condițiile în care autoritățile iraniene negaseră vehement, timp de câteva zile, că ar fi de vină pentru moartea celor 176 de oameni.

Președintele iranian a spus că a fost vorba de o ”greșeală dezastruoasă”. Mânia populară a crescut, însă, după ce un comandant din Gărzile Revoluționare a declarat că a spus conducerii țării încă din prima zi că avionul a fost lovit de o rachetă.

Un alt ziar moderat, Jomhuri-ye Eslami (Republica Islamică), a publicat un editorial în care spune că ”cei care au întârziat dezvăluirea motivului pentru care s-a prăbușit avionul, afectând încrederea oamenilor în conducere, ar trebuie dați afară sau să-și dea demisia”.

Criticile venite din partea presei și manifestațiile din stradă pun o presiune tot mai mare pe liderii iranieni, după ce, în noiembrie, au avut loc cele mai sângeroase proteste de după Revoluția Islamică din 1979.

În timp ce protestele de sâmbătă se extindeau în orașe mari precum Shiraz, isfahan, Hamedan și Orumiyeh, președintele american Donald Trump a scris pe Twitter că ”urmărim protestele voastre îndeaproape și suntem inspirați de curajul vostru”.

”Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici, și nici o întrerupere a internetului. Lumea este cu ochii pe voi”, a scris Trump pe rețeaua de socializare, tweet-urile fiind publicate atât în engleză, cât și în farsi.

Marea Britanie a anunțat că ambasadorul său a fost reținut pentru scurt timp de autoritățile din Teheran, o agenție iraniană susținând că această măsură a fost luată pentru că incita la proteste lângă o universitate.

Duminică, diplomatul a declarat că nu a luat parte la demonstraţii, ci venise doar să aducă un omagiu victimelor avionului doborât, printre care și britanici.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a condamnat arestarea ambasadorului, adăugând că Iranul ”poate continua să mărșăluiască spre statutul de paria sau să ia măsuri de reducere a tensiunilor și de angajare pe o cale de discuții diplomatice”.