Iranul a dat asigurări sâmbătă că Statele Unite i-au cerut "să se răzbune proporţional", după asasinarea într-un raid american la Bagdad a puternicului general iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Qassem SoleimaniFoto: Captura YouTube

23.33Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a "subliniat" sâmbătă într-o discuţie cu ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, "necesitatea unei dezescaladări a situaţiei", după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac armat la Bagdad.

20.08Două atacuri au vizat aproape simultan sâmbătă seară Zona Verde ultrasecurizată din Bagdad şi o bază aeriană irakiană în care se aflau soldaţi americani aflată la nord de capitală, au declarat responsabili ai serviciilor de securitate citaţi de AFP. Atacurile au loc la o zi de la uciderea într-un raid american în Irak a puternicului general iranian Qassem Soleimani.

19.28Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat sâmbătă la telefon cu preşedintele irakian Barham Saleh, avertizând împotriva "unei agravări suplimentare a tensiunilor" după uciderea într-un raid american în Irak a puternicului general iranian Qassem Soleimani, a anunţat Palatul Elysée, relatează AFP.

17.40China a cerut Statelor Unite "să nu facă abuz de forţă", a doua zi după raidul din Irak în care a fost ucis generalul Qassem Soleimani, om-cheie al influenţei iraniene în Orientul Mijlociu, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

17.32Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut o discuţie telefonică cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, sâmbătă, a doua zi după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid american de la Bagdad, relatează AFP.

16.39România condamnă "în mod ferm" atacul împotriva Ambasadei Statelor Unite din Irak și consideră că detensionarea conflictului este esențială în acest caz, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE), sâmbătă, pe Twitter.

15.26NATO şi-a suspendat operaţiunile de antrenament din Irak, a declarat sâmbătă pentru AFP purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, Dylan White, după moartea generalului Qassem Soleimani într-un atac american la Bagdad. "Misiunea NATO continuă, dar activităţile de antrenament sunt în prezent suspendate", a declarat White.

Parlamentul irakian urmează să aibă duminică o sesiune extraordinară în cursul căreia ar putea denunţa acordurile privind prezenţa celor 5.200 de soldaţi americani pe teritoriul Irakului, într-un moment în care Washingtonul a trimis ca întăriri sute de militari şi intenţionează să mai desfăşoare până la 3.500 de soldaţi suplimentari în regiune.

În acelaşi timp, mii de irakieni, printre care şi politicieni în funcţii înalte, au participat sâmbătă la Bagdad la ceremoniile funerare ale lui Soleimani.

...........

Elveţia, care reprezintă interesele Statelor Unite în Iran în absenţa unor relaţii diplomatice între cele două ţări, a afirmat vineri că reprezentantul său "a transmis un mesaj cu care Statele Unite l-au însărcinat să îl înmâneze" Iranului, fără a-i preciza conţinutul.

Vineri, în apropiere de aeroportul din Bagdad, un atac cu dronă american i-a ucis pe Soleimani, şeful Forţei Al-Qods a Gardienilor Revoluţiei, responsabilă cu operaţiunile externe ale Iranului, şi Abu Mahdi al-Muhandis, omul Iranului în Irak şi numărul doi al Hashd al-Shaabi, coaliţie de paramilitari irakieni pro-iranieni.

Citat de site-ul televiziunii de stat iraniene, contraamiralul Ali Fadavi, comandant-şef adjunct al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, a afirmat că Washingtonul a spus: "Dacă vreţi să vă răzbunaţi, răzbunaţi-vă proporţional cu ce am făcut noi".

Americanii nu sunt în poziţie să "decidă" răspunsul Iranului şi "trebuie să se aştepte la o răzbunare dură. Această răzbunare nu se limitează la Iran", a spus el, dând asigurări că aliaţii Teheranului din Orientul Mijlociu "sunt pregătiţi să pună în practică această răzbunare".

Contraamiralul nu a precizat cum au comunicat Statele Unite acest mesaj Iranului.

Însă în afară de Elveţia, ministrul iranian de externe Mohammed Javad Zarif a declarat că "emisarul elveţian a transmis (vineri) un mesaj ridicol de la americani".

Emisarul elveţian "a primit un răspuns scris (de la Iran) la această scrisoare îndrăzneaţă a americanilor", a spus Zarif.

În acelaşi timp, generalul Gholamali Abuhamzeh, comandantul Gardienilor Revoluţiei pentru provincia Kerman din sudul Iranului, a spus, în declaraţii citate sâmbătă de agenţia de presă Tasnim, că Teheranul îi va pedepsi pe americani oriunde vor fi în raza Republicii Islamice, ca reacţie la asasinarea lui Soleimani, potrivit Reuters.

El a lansat astfel perspectiva unor posibile atacuri asupra unor nave în Golf.

Teheranul a promis "o răzbunare dură în locul potrivit şi la momentul potrivit" pentru a răzbuna moartea lui Soleimani. (Sursa: Agerpres)