Mii de irakieni au scandat sâmbătă 'Moarte Americii', în cortegiul din jurul sicrielor generalului iranian Qassem Soleimani şi lui Abu Mahdi al-Muhandis, principalul său locotenent din Irak, ucişi în noaptea de joi spre vineri într-un raid american, relatează AFP, citată de Agerpres.

Irakieni, funeralii SoleimaniFoto: Captura video

Participanţii la acest cortegiu funerar care a trecut prin cartierul Kazimiya din Bagdad, unde se află un sanctuar şiit, au strigat de asemenea 'Răzbunare pentru Abu Mahdi al-Muhandis', şeful operaţional al Hashd al-Shaabi (Forţele de mobilizare populară), coaliţie de paramilitari integraţi forţelor de securitate irakiene.

În total, 'tirul de precizie al unei drone' americane care a pulverizat în noaptea de joi spre vineri două maşini la bordul cărora se aflau Soleimani şi Al-Muhandis a făcut 10 morţi - cinci irakieni şi cinci iranieni.

Sicriele celor cinci irakieni au fost transportate la Kazimiya în maşini pick-up acoperite cu drapelul naţional şi care au trecut prin mulţimi de oameni îmbrăcaţi complet în negru.

Sicriele celor cinci iranieni ucişi erau acoperite cu drapelul Iranului.

Unele persoane din mulţime au afişat portrete cu ghidul suprem iranian Ali Khamenei sau cu liderul Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, care susţine că formează cu Hashd al-Shaabi "axa de rezistenţă" faţă de SUA şi Israel în Orientul Mijlociu şi care a făcut apel la "pedepsirea corespunzătoare' a celor vinovaţi de moartea lui Soleimani.

După defilarea prin cartierul Kazimiya, vor avea loc funeralii naţionale în Zona Verde din Bagdad, în prezenţa a numeroşi lideri irakieni.