Forțele regimului sirian condus de Bashar Al-Assad au intrat luni în orașul-cheie Minbej (Manbij), din nordul Siriei, în cadrul unei mobilizări militare ce vizează contracararea ofensivei turce, a informat presa de stat siriană, potrivit AFP.

Manbij, SiriaFoto: Wikipedia

Este prima dată din 2012 încoace când forțele regimului pătrund în acest oraș situat la 30 de kilometri de granița cu Turcia.

„Unități ale armatei au intrat în Minbej”, a informat agenția oficială Sana.

Un responsabil local din acest oraș controlat de un consiliu militar afiliat autorităților kurde a confirmat pentru AFP intrarea trupelor regimului în oraș și „amplasarea lor pe linia frontului”.

Presa oficială de la Damasc a anunțat încă din weekend că armata siriană va trimite trupe în nordul ţării, în „confruntarea cu agresiunea” Turciei care desfăşoară acolo de șase zile o ofensivă împotriva unei miliţii kurde.

„Unităţi ale armatei arabe siriene în drum spre Nord pentru a face faţă agresiunii turce pe teritoriul sirian”, a indicat agenția Sana, duminică, pe website-ul său.

În cursul zilei de luni, forțele regimului sirian s-au apropiat de granița cu Turcia. Forțele lui Bashar Al-Assad s-au amplasat la periferia localității Tal Tamr, la sudul orașului de graniță Ras al-Ain, unde au loc lupte.

Din 9 octombrie, Turcia, susținută de foști combatanți sirieni, derulează o ofensivă în nordul Siriei, cu obiectivul declarat de a alunga de la graniță miliția kurdă Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), pe care o consideră „teroristă”.

În fața avansului ofensivei turcești, kurzii au anunțat duminică încheierea unui acord cu Damascul pentru amplasarea armatei siriene în apropierea graniței „în sprijinul Forțelor Democratice Siriene (FDS)”, principala alianță a combatanților kurzi și arabi, dominată de YPG.

Potrivit cotidianului apropiat puterii siriene Al-Watan, acordul prevede „intrarea armatei siriene în orașele Minbej și Ain al-Arab (numele arab al Kobane)”, situat în nordul Siriei și care ar putea să se afle în vizorul Turciei.

Lung timp marginalizați și victime ale discriminării din partea puterii centrale de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie de facto în vaste regiuni din nord și nord-est.

Damascul a refuzat această autonomie și, în trecut, regimul a calificat drept „trădători” combatanții minorității kurde, pentru alianța lor cu Washingtonul, care a susținut forțele kurde în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.