Forțele regimului sirian s-au apropiat luni de granița cu Turcia, unde trupele Anakarei și combatanți sirieni se luptă cu o miliție kurdă, transmite corespondentul AFP.

Ofensiva Turciei in SiriaFoto: Twitter

Forțele lui Bashar Al-Assad s-au amplasat la periferia localității Tal Tamr, la sudul orașului de graniță Ras al-Ain unde au loc lupte, potrivit sursei citate.

Agenția oficială siriană Sana a confirmat sosirea unor "unități ale armatei arabe siriene" în localitatea Tal Tamr.

Fluturând drapele siriene și înconjurați de locuitorii care le salută sosirea, forțele s-au amplasat la periferia Tal Tamr, la circa 30 km de Ras al-Ain.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), unele unități ale armatei au mers chiar până la șase kilometri de graniță.

Din 9 octombrie, militari turci, susținuți de foști combatanți sirienei, derulează o ofensivă în nordul Siriei, cu obiectivul declarat de a alunga de la graniță miliția kurdă Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), pe care o consideră "teroristă".

În fața avansului ofensivei turcești, kurzii au anunțat duminică încheierea unui acord cu Damascul pentru amplasarea armatei siriene în apropierea graniței "în sprijinul Forțelor Democratice Siriene (FDS)", principala alianță a combatanților kurzi și arabi, dominată de YPG.

Potrivit cotidianului apropiat puterii siriene Al-Watan, acordul prevede "intrarea armatei siriene în orașele Minbej și Ain al-Arab (numele arab al Kobane)", situat în nordul Siriei și care ar putea să se afle în vizorul Turciei.

Lung timp marginalizați și victime ale discriminării din partea puterii centrale de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie de facto în vaste regiuni din nord și nord-est.

Damascul a refuzat această autonomie și, în trecut, regimul a calificat drept "trădători" combatanții minorității kurde, pentru alianța lor cu Washingtonul, care a susținut forțele kurde în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.