Data de 1 noiembrie, data la care președintele ales Ursula von der Leyen și colegiul său de comisari ar trebui să își intre în atribuții, este pusă sub semnul întrebării, după ce comisiile de specialitate ale Parlamentului European au respins cu 82 de voturi împotrivă și 29 pentru candidatura lui Sylvie Goulard pentru postul de comisar european pentru ”Piața Internă”, iar nominalizările pentru comisarii din România și Ungaria rămân de asemenea deschise. Astfel, deodată, britanicii nu sunt singurii care nu vor începe ”o nouă viață” la 1 noiembrie, potrivit Politico.eu.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis joi seară, într-un comunicat, că trei dintre cei 26 de candidați propuși de statele membre pentru posturile de comisari europeni au fost respinși „din varii motive”, astfel că nominalizările de comisari în cazul României, Ungariei și Franței „sunt încă deschise”.

În cazul României, nu este clar când Bucureștiul va putea să facă o nouă nominalizare postul de comisar european pentru Transporturi, pentru a înlocui pe Rovana Plumb, care a fost de asemenea respinsă de către Parlamentul European.

Respingerea lui Goulard, ea însăși o fostă membră a Parlamentului European, a fost o lovitură jenantă pentru președintele francez Emmanuel Macron, care a propus-o în ciuda vizibilelor vulnerabilități, inclusiv investigațiile conduse de Bruxelles și Paris cu privire la presupusele angajări fictive.

Președintele Emmanuel Macron a spus vineri, în cadrul unei întâlniri cu premierul Ungariei, Viktor Orban la Paris, că ”nu trebuie să permitem instalarea unei crize politice europene”.

Totodată, Ungaria nu a numit încă un înlocuitor pentru László Trócsányi, candidat care de asemenea a fost respins de Comisia Juridică a Parlamentului European.

Odată ce trei nume vor fi înaintate Parlamentului, candidații vor trebui să treacă prin același proces de confirmare ca predecesorii lor.

”Nu văd cum am putea face ce am făcut până pe 23 octombrie”, a spus un oficial. Cu toate acestea, oficialul a minimalizat importanța unei întârzieri.

Von der Leyen a spus că ”nu trebuie să pierdem din vedere care este miza” și că ”este necesar acum, împreună cu Parlamentul, să grăbim procesul”.

Citește și: