Candidatura lui Sylvie Goulard pentru postul de comisar european a fost respinsă joi de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, cu 82 de voturi împotrivă și 29 pentru.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Candidatura doamnei Goulard a fost respinsă de cele două comisii. Decizia de azi va fi trimisă la forurile superioare să decidă mai departe”, a declarat Adina Vălean, președintele Comisiei pentru Industrii, Cercetare și Energie.

Președintele Emmanuel Macron a denunțat "un joc politic care afectează Comisia Europeană în ansamblul său".

Emmanuel Macron a aruncat responsabilitatea pe președintele noii Comisii Europene. "I-am propus trei nume Ursulei von der Leyen. Ea mi-a spus: +vreau să lucrez cu Sylvie Goulard+", a racționat președintele Franței, care a adăugat că are nevoie de "explicații" din partea acesteia.

Respingerea candidaturii este o lovitură dură și pentru Ursula von der Leyen.

Potrivit președintelui francez, Ursula fusese avertizată chiar de el despre problemele în justiție pe care le avea Goulard.

Comisarul propus pentru portofoliul piață internă nu a reușit, la prima audiere, ce a avut loc săptămâna trecută, să convingă europarlamentarii că nu mai are nicio problemă juridică sau etică.

Marțea aceasta, ea a trimis eurodeputaților 58 de pagini cu răspunsuri scrise la întrebările acestora. La întrunirea de miercuri dimineață, toate grupurile politice, cu excepția Renew Europe (din care face parte Goulard) și a social-democraților, au spus că răspunsurile furnizate sunt insuficiente.

Sylvie Goulard a fost audiată de poliţia franceză în cadrul unei anchete privind o serie de angajări fictive în Parlamentul European. În ciuda acestui aspect, a fost nominalizată în aceeași zi ca reprezentantă a Franței în Comisia Europeană de către președintele Emmanuel Macron.

O altă anchetă privind aceste prezumtive angajări fictive a fost deschisă de Oficiul European Antifraudă.

Acest dosar a făcut ca Goulard să își dea demisia din postul de ministru al Armatei în iunie 2017, la doar o lună după numirea sa.

Franțuzoaica a rambursat deja 45.000 de euro Parlamentului European, suma care corespunde salariului pe opt luni a unuia dintre asistenții săi, pentru care nu a putut aduce dovezi, dar a susținut că acest lucru nu echivalează cu o recunoaștere a vinovăției.