Autorităţile din Turcia au arestat joi peste 20 de persoane acuzate de "propagandă teroristă" şi împotriva ofensivei turce în Siria şi de "incitare la ură", informează Agerpres. Împotriva opozanţilor care critică operaţiunea militară a fost deschisă o anchetă.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

Conform agenţiei de presă Anadolu, preluată de AFP, la Mardin, în sud-estul Turciei, au fost reţinuţi 21 de utilizatori ai reţelelor sociale online. Miercuri noaptea fusese arestat şi coordonatorul site-ului de internet al ziarului de opoziţie BirGun, Hakan Demir, în legătură cu un mesaj pe contul de Twitter al publicaţiei, care menţiona că bombardamentele turce au rănit civili.

Demir a fost eliberat joi după-amiază, însă autorităţile i-au confiscat paşaportul.

Biroul procurorului general din Ankara a anunţat că a fost deschisă o anchetă împotriva a doi lideri ai partidului pro-kurd HDP, Sezai Temelli şi Pervin Buldan, şi a altor membri ai aceleiaşi formaţiuni politice. Ei sunt suspectaţi de "propagandă teroristă" prin denigrarea ofensivei declanşate miercuri de Turcia împotriva miliţiei kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului).

HDP este singurul partid politic din Turcia care s-a opus intervenţiei armate, pe care mai mulţi lideri au calificat-o drept "invazie". Joi, Temelli şi-a menţinut poziţia şi a cerut guvernului "să înceteze imediat această operaţiune militară unilaterală", considerând că este vorba de o "agresiune" şi de o "tentativă de ocupaţie".

În general, personalităţile politice şi vedetele din Turcia difuzează mesaje elogioase la adresa armatei cu ocazia fiecărei operaţiuni, remarcă AFP.

Luptătorii kurzi din YPG au fost susţinuţi de Statele Unite şi partenerii occidentali ai Washingtonului împotriva Statului Islamic, însă Turcia consideră că este vorba de o organizaţie teroristă care îi ameninţă securitatea.

Anul trecut, cu ocazia unei alte ofensive împotriva YPG, autorităţile turce au arestat sute de persoane sub aceeaşi acuzaţie de "propagandă teroristă" în reţelele sociale. Miercuri, cu câteva ore înainte de începutul bombardamentelor turce din Siria, poliţia a anunţat că au fost deschise anchete împotriva a 78 de utilizatori de internet suspectaţi tot de această infracţiune.

Unele organizaţii neguvernamentale critică frecvent limitarea libertăţii de exprimare sub conducerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în special după tentativa de puci din 2016, care a fost urmată de represiuni la scară mare.

Citește și:

VIDEO Armata turcă a bombardat nordul Siriei și a declanșat o operațiune terestră / Trump „ne-a înfipt un cuțit în spate”, spun kurzii, care încearcă să riposteze în timp ce civilii fug în masă

VIDEO Turcia a lansat ofensiva militară în nordul Siriei / Victime în rândul civililor / Senator republican: „Rugați-vă pentru aliații noștri kurzi care au fost abandonați rușinos de Trump”

Analiză. Kurzii, războiul cu Turcia și marile trădări ale lumii occidentale

Erdogan amenință că va deschide porțile spre Europa pentru milioanele de migranți sirieni din Turcia