Analiză. Kurzii, războiul cu Turcia și marile trădări ale lumii occidentale

de Cătălin Gomboș     HotNews.ro
Joi, 10 octombrie 2019, 8:59 Actualitate | Internaţional


luptătoare kurde YPG
Foto: Flickr
Ceea ce era de așteptat s-a întâmplat. Turcia a lansat miercuri seară o ofensivă militară în nordul Siriei împotriva kurzilor. Atacul vine în contextul în care Donald Trump a anunțat retragerea trupelor americane din zonă, fapt care a fost catalogat de opinia publică internațională drept o trădare a aliaților SUA alături de care au luptat împotriva ISIS. Nu este însă prima dată când kurzii sunt lăsați baltă de occident, iar în continuare voi încerca să explic care este contextul noului conflict sângeros care tocmai a izbucnit în Siria.

Donald Trump a reușit să șocheze, din nou, printr-o decizie care dă peste cap ani întregi de politică a Statelor Unite: retragerea forțelor americane din nordul Siriei pentru a îi da Turciei mâna liberă să intervină. S-ar putea argumenta că surpriza, de data aceasta, nu este chiar așa de mare ca, să zicem, atunci când Trump a decis să lanseze dialogul cu Kim Jong Un (rezultatele acelui dialog încă se lasă așteptate): liderul de la Casa Albă afirmase încă de anul trecut că ar vrea să retragă militarii americani din Siria.

S-a răzgândit cu greu și doar după ce secretarul de atunci al apărării, Jim Mattis, un general apreciat atât în Statele Unite cât și de aliații acestora și văzut ca un garant al unei politici raționale a Washingtonului, și-a dat demisia în semn de protest. Mattis credea că o astfel de retragere ar fi contrară intereselor Statelor Unite în Siria și în regiune, iar motivele sunt evidente: mai întâi, o retragere completă a Statelor Unite din Siria ar fi avantajat competitorii săi, Iranul și Rusia, care rămân prezenți acolo; apoi, s-ar fi deschis calea unei intervenții a forțelor pro-guvernamentale siriene pentru a readuce sub control toate teritoriile kurzilor, inclusiv cele vizate de Turcia.

În al treilea rând, zona era insuficient stabilizată după înfrângerea Statului Islamic, care încă era prezent în Irak și în Siria, chiar dacă nu mai controla teritorii, și aștepta un moment prielnic pentru a reveni; de altfel, în lunile care au urmat s-a văzut că această revenire a început să se producă și că a fost impulsionată, după cum afirmă chiar Pentagonul, și de anunțul lui Trump.

Nu în ultimul rând, o retragere din Siria ar fi însemnat abandonarea unui aliat al Statelor Unite – iar aici este vorba de cel mai apreciat gen de aliat, cel dispus să lupte și sacrifice oameni; dincolo de „trădarea” propriu-zisă, gestul transmite și un semnal către alți aliați pe care America îi are în prezent sau și i-ar putea dori în viitor – că nu se pot baza pe sprijinul acesteia atunci când au nevoie – dar și către adversarii săi, care ar putea fi mai tentați să atace ținte aflate, teoretic, sub protecția Washingtonului.

De data aceasta nu a fost anunțată o retragere completă din Siria, ci doar din nord-est, fiind vorba, practic, exact de acele forțe care, prin simpla lor prezență, descurajau o intervenție Turciei sau a forțelor siriene sprijinite de Rusia.

Indiferent cum ar încerca să sucească faptele Donald Trump și cei mai înverșunați adepți ai săi (din State și din afara acestora, inclusiv România) care încearcă să îi justifice orice acțiune, retragerea forțelor americane este percepută drept o trădare a unui aliat: kurzii sirieni.

Acest lucru pare fi recunoscut inclusiv de lideri marcanți ai Republicanilor (Mitch McConnel, Lindsay Graham etc.) care, deși de obicei se feresc să îl critice pe președinte și îi sprijină politicile, acum au denunțat public decizia sa.

Trump a încercat să se apere printr-un tweet bizar pe 7 octombrie în care și-a lăudat „marea și inegalabila înțelepciune” și a amenințat că va „distruge și anihila complet” economia Turciei în cazul în care aceasta va face ceva nepotrivit, iar o zi mai târziu a revenit cu o serie de mesaje în care a dat asigurări că nu îi va abandona pe kurzi și a spus, printre altele, că Turcia este un partener comercial important, parte a programului F-35 și, în plus, l-a eliberat, la cererea sa, pe pastorul Andrew Brunson.

Este vorba de o interpretare cel puțin originală a realității – Turcia a fost exclusă din programul F-35 în luna iulie, din cauza deciziei sale de a achiziționa sistemul rusesc S-400, iar secretarul apărării, Mark Esper a zis clar că până când nu renunță la acesta Ankara nu va reveni în program; pastorul Brunson, arestat pentru presupuse legături cu puciștii din iulie 2016, nu a fost eliberat ca un semn de bunăvoință al lui Erdogan ci după ce Statele Unite i-au impus Turciei sancțiuni economice.

Chiar și dacă privim doar prin prisma acestor două dosare, pe care chiar Trump le-a evocat (dar diferendele dintre Turcia și Statele Unite sunt mai mari și în mai multe domenii) retragerea din nord-estul Siriei reprezintă, dincolo de abandonarea kurzilor, o cedare în fața unui aliat-problemă, care a sfidat Washingtonul în repetate rânduri în ultimii ani, inclusiv în contextul războiului împotriva Statului Islamic.

Războiul kurzilor cu Statul Islamic

Soldați kurzi împreună cu soldați americani. Sursa foto: „Kurdish and American Peshmerga” via Wikimedia Commons

Statul Islamic nu a apărut din neant. Gruparea a fost fondată de iordanianul Abu Musab al-Zarqawi – care avusese legături cu Al Qaida dar și cu gruparea jihadistă kurdă Ansar al-Islam – și a trecut, de-a lungul timpului, prin diferite metamorfoze: Jama’a al Tawhid ua al-Jihad, Al Qaida în Mesopotamia, Statul Islamic din Irak.

Sub toate aceste denumiri, gruparea a purtat, începând cu 2003, o sângeroasă campanie teroristă care a vizat forțele americane din Irak, autoritățile naționale, comunitatea șiită și sunniții denunțați drept colaboratori. Gruparea a părut înfrântă la sfârșitul anilor 2000 din cauza respingerii sale de către comunitatea sunnită. Nemulțumirile exprimate de sunniții irakieni în contextul Primăverii Arabe și un val de evadări în masă din închisorile irakiene au creat condițiile ideale pentru refacerea Statului Islamic din Irak, care a trimis militanți și dincolo de graniță odată cu izbucnirea războiului civil din Siria.

Chiar și în ianuarie 2014, când gruparea (redenumită Statul Islamic din Irak și Siria/Levant) își arătase deja ferocitatea în Siria și ocupase în Irak orașul Fallujah, Occidentul o ignora: președintele Barrack Obama a comparat-o cu rezervele unei echipe de liceu (JV team).

Lumea a realizat cu ce se confruntă doar în vara și toamna lui 2014, când au fost publicate înregistrări cu decapitarea unor cetățeni occidentali, iar gruparea jihadistă a lansat două ofensive, în Siria și în Irak. În ambele țări, kurzii s-au găsit în prima linie a frontului cu Statul Islamic. În Irak, câteva sute de jihadiști au reușit să cucerească un teritoriu uriaș, în care se afla și al doilea oraș al țării, Mosulul, spulberând forțe irakiene net superioare numeric și ca dotare.

Singura forță care mai stătea în calea ocupării întregului nord al Irakului era cea a luptătorilor peșmerga, care controlau Regiunea Autonomă Kurdă. Jihadiștii au vizat, totodată, și minoritatea yazidi din zona Sinjar – o populație care vorbește un dialect kurd, considerată de unii ca făcând parte din națiunea kurdă.

Doar atunci a intervenit Occidentul, inițial cu livrări de armament pentru peșmerga și un efort de evacuare a miilor de yazidi care fugiseră în munții Sinjar.

În Siria, luptătorii Statului Islamic au ajuns până la orașul Kobane, în apropierea graniței cu Turcia. Localitatea a fost scena unei sângeroase bătălii care s-a încheiat, la începutul lui 2015, cu prima înfrângere importantă suferită de teroriști; deși kurzii sirieni se mai confruntaseră și până atunci cu Statul Islamic, bătălia de la Kobane a fost cea care a adus lupta lor în atenția publicului și comunității internaționale.


Prima trădare a kurzilor de către americaniDupă Sinjar și Manbij a început mobilizarea împotriva Statului Islamic. Washingtonul a format o coaliție internațională care a oferit sprijin logistic și a intervenit cu aviație de război și efective terestre limitate, în principal forțe speciale. În Irak, forțe guvernamentale, miliții șiite coordonate de Iran și luptători peșmerga au reușit să elibereze teritoriile care fuseseră ocupate de Statul Islamic. Imediat după înfrângerea grupării jihadiste, forțele care se luptaseră cu aceasta au fost pe punctul de a intra în conflict ca urmare a unui demers al kurzilor de a obține independența.

Aceștia au încercat să își formeze propriul stat din Regiunea Autonomă Kurdă, care se guverna singură de la începutul anilor ’90, și teritoriile din zona Sinjar și Kirkuk, ocupate după atacul Statului Islamic. Baghdadul și-a trimis armata împotriva kurzilor, însă decisivă s-a arătat a fi intervenția Iranului, prin comandantul forței Quds, Qassem Soleimani, care a determinat una dintre cele două mari formațiuni kurde, Uniunea Patriotică din Kurdistan, să își retragă forțele.

Președintele regiunii kurde, Massoud Barzani, care era totodată lider al celei de-a doua formațiuni, Partidul Democratic din Kurdistan, nu a avut de ales și a renunțat la demersul său. Statele Unite, a căror politică a fost să sprijine unitatea Irakului, nu au intervenit, ceea ce a fost perceput de kurzi ca o trădare, în condițiile în care, de aproape 25 de ani, erau principalii aliați irakieni ai Washingtonului.

Americanii au garantat securitatea regiunii kurde prin interdicția aeriană impusă în anii ’90 forțelor lui Saddam; cel de-al doilea atac către Baghdad, în 2003, a pornit dinspre nord, în timp ce grosul forțelor avansa dinspre sud; în sfârșit, kurzii se simțeau îndreptățiți să fie sprijiniți și pentru eforturile depuse în războiul împotriva Statului Islamic.

În Siria, milițiile kurde YPG (acronim pentru „Unitățile de Apărare a Populare”) au devenit principala forță care se lupta cu Statul Islamic. Înarmate de americani și sprijinite de aceștia și în teren – cu aviație, artilerie și forțe speciale – milițiile nu s-au limitat la eliberarea teritoriilor cu populație kurdă și apărarea acestora, ci au purtat un război total împotriva jihadiștilor.

Milițiile YPG – care din toamna lui 2015 operează sub umbrela Forțelor Democratice Siriene (FDS), create pentru a se transmite mesajul că este vorba de o coaliție pan-siriană, nu strict kurdă – au eliberat întreg estul și nordul Siriei, inclusiv capitala Statului Islamic, Raqqa, și câmpurile petrolifere strategice din provincial Deir Ezzour. 11 mii de luptători kurzi și-au pierdut viața în acea campanie în care, în afară de teritoriu, FDS a capturat și mii de jihadiști, inclusiv numeroși luptători (și/sau familii ale acestora) proveniți din Occident pe care niciuna dintre țările de origine nu îi vrea înapoi de teama unor atacuri teroriste.

O ofensivă a Turciei în teritoriile kurde din Siria poate facilita, în haosul produs, evadări în masă ale jihadiștilor – și exact astfel de evadări i-au permis, cum scriam mai sus, Statului Islamic din Irak să se refacă la începutul acestui deceniu. Este puțin probabil, însă, ca riscul unei reveniri a Statului Islamic să oprească Ankara: obsesia lui Erdogan este cu YPG. Cât timp acesta există, Statul Islamic poate fi tolerat.

„Amenințarea kurdă” ca agent electoral pentru ErdoganPartidul Muncitorilor din Kurdistan, o grupare descrisă de-a lungul timpului ca maoistă și marxist-leninistă, poartă din 1984 o campanie armată, soldată cu zeci de mii de morți, împotriva statului turc. Inițial scopul declarat al campaniei a fost obținerea independenței zonei kurde; ulterior, însă, militanții PKK au vorbit despre o autonomie lărgită.

Violența grupării – războiul purtat de aceasta s-a soldat cu zeci de mii de morți – i-a atras includerea pe lista organizațiilor teroriste de către Statele Unite și alte țări occidentale. Pentru establishmentul republicii fondate de Atatürk națiunea kurdă practic nu există, de aceea PKK a fost văzut constant ca o amenințare mai mare decât cea a islamiștilor.

Recepe Tayyip Erdogan a arătat, inițial, deschidere către kurzi, iar în 2013 chiar s-a ajuns la un armistițiu cu PKK-ul și existau perspective serioase de pace. A urmat, însă, explozia Statului Islamic din vara și toamna lui 2014. În ciuda apelurilor repetate, Erdogan a refuzat să intervină în sprijinul populației yazidi care risca să fie măcelărită în Sanjir.

Adevărata criză a izbucnit, însă, odată cu bătălia de la Kobane – care era vizibilă dincolo de graniță, unde tancurile armatei turce așteptau fără să facă o mișcare. Mai mult, Erdogan nici măcar nu le-a permis kurzilor turci să treacă granița și să lupte alături de sirieni, ceea ce a dus la proteste violente, soldate cu cel puțin 14 morți, în zonele din Turcia unde erau comunități kurde importante.

În timp ce Ankara refuza să îi ajute pe kurzii irakieni și sirieni, chiar și cu prețul unor tulburări pe propriul său teritoriu, respingea și apelurile de a interveni împotriva Statului Islamic ba, mai mult, se arăta tolerantă cu acesta: Turcia a permis tranzitarea teritoriului său de către zeci de mii de luptători străini, a închis ochii la traficul de frontieră, inclusiv cu petrol, prin care Statul Islamic s-a finanțat, i-a lăsat pe jihadiști să își formeze o rețea logistică de susținere a operațiunilor din Siria.

În plus, presa a dezvăluit că ofițeri de informații turci ar fi fost implicați în livrări de armament către islamiștii din Siria, iar cazul a ajuns chiar și în instanță.

În anul care a urmat, în Turcia au avut loc alegeri parlamentare în care partidul pro-kurd HDP a reușit să obțină peste 10% din sufragii și să intre în Parlament, ceea ce l-a lăsat pe Erdogan fără majoritatea de care avea nevoie pentru a-și impune reforma Constituției și a transforma țara într-o republică prezidențială. La doar două luni după alegeri, Turcia a declanșat un război simultan împotriva PKK și a Statului Islamic.

Când au avut loc din nou alegeri, în noiembrie 2015, cu un HDP acuzat de asociere cu PKK și hărțuit de autorități, Erdogan a obținut majoritatea parlamentară de care avea nevoie. Războiul cu kurzii nu a încetat, însă, după alegeri ci, din contră, a fost extins și în Siria. Milițiile YPG sunt asociate cu PKK-ul și chiar au reușit să pună, parțial, în practică viziunea liderului PKK, Abdullah Ocalan, cu privire la un stat marxist.

Chiar dacă forțele YPG nu au lansat vreun atac împotriva Turciei, aceasta a încercat să le elimine și a lansat, deja, două operațiuni militare majore în Siria: mai întâi, în 2016, i-a împiedicat pe kurzi să unească diferitele teritorii pe care le controlau și au izolat enclava Afrin a acestora, apoi în 2018, au ocupat enclava și au alungat de acolo forțele YPG.

Chiar în timpul ofensivei turcești, milițiile YPG colaborau cu forțele americane în alte părți ale Siriei, inclusiv în Deir Ezzour, unde a avut loc un sângeros incident între forțele americane și cele pro-guvernamentale siriene sprijinite de mercenari ruși.

Erdogan a amenințat cu regularitate, în discursurile publice, că va urma și o a treia ofensivă majoră, de data aceasta la est de Eufrat și în direcția Manbij. Ceea ce își dorește Turcia pare a fi, însă, extrem de greu de realizat: este vorba de o zonă-tampon cu o adâncime de 32 de kilometri și o lungime de aproape 500, în care trăiesc aproape jumătate din kurzii sirieni.

Mai mult, Ankara își propune ca în zona-tampon să mute și aproximativ un milion din refugiații sirieni aflați pe teritoriul său – și doar această acțiune în sine reprezintă un adevărat coșmar logistic.

Kurzii – un popor fără țară


Demonstrație a kurzilor iranieni. Sursa foto: Wikimedia Commons

Dincolo de orice considerente ideologice care sunt folosite pentru a justifica războaiele cu diferite grupări kurde, realitatea este că în spatele tutoror acestor conflicte se află refuzul tuturor statelor din regiune de a accepta un stat kurd. Existența acestuia a fost prevăzută în tratatul de la Sevres din 1920, care consfințea dezintegrarea Imperiului Otoman, însă după doar trei ani, tratatul de la Laussane recunoștea noua stare de fapt, rezultată din victoriile obținute de armatele lui Mustafa Kemal împotriva forțelor europene: apariția unei republici turce care controla, printre altele întreaga Anatolie, inclusiv zona de coastă de la Marea Egee și o jumătate din fosta provincie Mosul.

Existența unui stat kurd nu mai era prevăzută în tratatul de la Laussane. Kurzii deveneau, astfel, cel mai mare popor din Orient (și poate și din lume) fără o țară a lor, cu un teritoriu rupt între Iran, Irak, Siria și Turcia.

Toate aceste puteri au reacționat dur de fiecare dată când a avut loc vreo tentativă a kurzilor de a obține independența, și chiar și autonomia le-a fost acordată (sau au reușit să o impună) doar în urma unor revolte armate sau a presiunilor marilor puteri – Republica Mahabad, din Iran, sprijinită de URSS la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Regiunea Autonomă Kurdă din Irak protejată de Statele Unite, Rojava din Siria, care și-a obținut autonomia pe fondul războiului civil și al conflictului cu Statul Islamic.

Reacția comună a Irakului și Iranului împotriva kurzilor irakieni atunci când aceștia au dorit să își proclame independența a arătat, încă o dată, că puterile regionale sunt gata să se coalizeze pentru a menține actualul statu-quo. Cu atâția jucători importanți direct interesați să prevină apariția unui stat kurd – Irakul și Iranul sunt printre marii exportatori de țiței, Turcia are o piață uriașă și o poziție strategică – comunitatea internațională nu s-a grăbit niciodată să intervină în sprijinul acestora, nici măcar atunci când au fost victimele unor crime împotriva umanității și au fost atacați cu arme chimice de Irakul lui Saddam Hussein – care, însă, era în acea perioadă principala forță care i se opunea Iranului, văzut ca un paria al comunității internaționale și un adversar al Statelor Unite.

Ultimii ani și, mai ales, ultimele zile, le-au arătat kurzilor că nu pot conta nici măcar pe aliații alături de care au vărsat sânge. În sfârșit, nu se poate pune problema unui front comun al kurzilor – între PKK, YPG și organizațiile celor din Irak există diferențe ideologice majore. Chiar și în Irak, între Partidul Democratic din Kurdistan (KDP) al clanului Barzani și Uniunea Patriotică din Kurdistan (PUK), fondată de fostul președinte al țării, Jalal Talabani, a avut loc la un moment dat un război civil, iar diferendele au ieșit din nou la iveală când PUK și-a retras oamenii din Kirkuk, lăsând forțele KDP singure în fața armatei irakiene.

Și cu toate acestea este greu de crezut, acum, mai ales după succesele relative din ultimii ani, că diferitele grupări kurde vor renunța la visul autonomiei și chiar al independenței. Ceea ce înseamnă că, pe termen lung, regiunea kurdă va rămâne unul dintre focarele de instabilitate aflate la porțile Europei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

58252 vizualizari

 • +15 (57 voturi)    
  "Vin americanii" (Joi, 10 octombrie 2019, 9:46)

  ww [utilizator]

  Amintindu-ne de Genocidul armean (a avut Hitler de la cine invata meserie), care desigur "nu exista", putem presupune ca si noul June Turc va rezolva problema kurzilor in stil barbar, turcesc. Numai prin alte parti dreptul international da minoritatilor posibilitatea de a-si duce decent traiul pe lumea asta sau chiar de a bate cu pumnul in masa majoritatii (cum e in România), in Turcia insa acestea pot fi exterminate fara probleme.
  Asta este valoarea "drepturilor omului" si sloganurilor fluturate de "marile democratii": e puterea pumnului si ciomagului celui puternic impotriva celui slab. Exemplele istoriei sunt nenumarate, dar chiar in zilele acestea se desfasoara doua tragedii: cea din Hong-Kong si cea a kurzilor (ce sa faci, daca nu esti popor "ales", nu ai dreptul sa iti creezi un stat pe ce teritoriu vrea muschii tai). Prin prisma acestora putem judeca si alte evenimente istorice, inclusiv vanzarea postbelica a României. Aceasta a redevenit "interesanta" si "partener strategic" pentru Occident numai cand, prin infometarea populatiei vreme de jumatate de secol, s-au strans averi nationale imense, numai bune de muls. Probabil, dupa ce vom fi iarasi dusi la sapa de lemn, ne vom lua din nou si piciorul in dos.
  • -14 (18 voturi)    
   Nu ai nicio baza sa spui "probabil" in ultima (Joi, 10 octombrie 2019, 10:38)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui ww

   propozitie. Nu faci decat sa-ti exprimi o temere.
   • +2 (8 voturi)    
    o temere (Joi, 10 octombrie 2019, 13:46)

    naftuli [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    justificată.
  • +15 (37 voturi)    
   asa este (Joi, 10 octombrie 2019, 11:15)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Turcii au fost cel mai nenorocit imperiu din lume.,,,si vad ca si acum vor sa fie la fel de nenorociti precum au fost cu armenii. Da, ii vor masacra fara mila pe kurzii din zona tampon, iar SUA ii va abandona cum a abandonat si Europa de Est in 1945 .
   • -6 (8 voturi)    
    SUA nu avea nici-o raspundere fata de Romania (Joi, 10 octombrie 2019, 20:05)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Romania a fost cea care a declarat razboi US, total gratuit, si nu invers.
    De ce s-ar fi grabit US, in 1945 primavara, cand razboiul nu se terminase in Pacific sa ramana sa lupte in Europa? Pentru ce? Avea vreun tratat? vreo promisiune sfanta?
    • +7 (7 voturi)    
     .... (Joi, 10 octombrie 2019, 23:09)

     ak33 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     era vorba de europa de est , nu de romania, de cand europa de est e reprezentat doar de o tara?
     vorbesti ca sa te aflii in treaba
    • 0 (0 voturi)    
     Fata de Polonia, (Vineri, 11 octombrie 2019, 15:05)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     SUA si Marea Britanie aveau cele mai mari obligatii. Polonezii au fost in prima linie a luptei anti-hitleriste, inca din prima zi de razboi.
     Cum le-au multumit Churchill si Roosevelt? I-au dat pe mana URSS.
     Si in Romania, conform tratatului de la Yalta, SUA si Marea Britanie trebuiau sa controleze 10% din tara...adica 4 judete.
  • -5 (29 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 octombrie 2019, 11:15)

   [anonim] i-a raspuns lui ww

   • +9 (25 voturi)    
    "Tu quoque" (Joi, 10 octombrie 2019, 14:13)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui

    Deci daca trupele kurde au participat alaturi de turci la macelarirea armenilor in urma cu 100 de ani, inseamna ca si urmasii lor pot fi macelariti fara probleme?
    Putem merge mai departe in istorie si sa ne legam de trupele auxiliare ale armatei romane.
    • +16 (22 voturi)    
     nici macar nu erau trupe, (Joi, 10 octombrie 2019, 14:41)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui ww

     erau triburi ale kurzilor. marea vina ptr genocidul armenilor il are armata regulata turca, care a coordonat si a realizat macelul. Restul de participanti au fost de accesoriu (kurzi, ceceni, cargazi).
     • -1 (3 voturi)    
      mai draghe (Joi, 10 octombrie 2019, 20:25)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      chiar in articol se vorbeste despre lupte intre triburile si factiunile politice ale kurzilor.
      problema kurzilor n'o pot rezolva americanii, ci o intelegere intre toate tzarile care gazduiesc kurzi, ceva organizat si gazduit la onu.
      trebuie ca toate cele patru state si toate factiunile si triburile sa ajunga la un compromis.
      altfel, nu se termina niciodata. nici cand toata zona era in imperiul otoman, kurzii nu au fost uniti. celelalte popoare au obtinut tarile lor. ei au ramas sa'si miste corturile si caprele de colo colo.
   • +6 (10 voturi)    
    ... (Joi, 10 octombrie 2019, 15:58)

    jonk [utilizator] i-a raspuns lui

    dupa logica ta americani ar trebui omorati acum pentru ca stramosii lor au masacrat indienii.
    • +2 (6 voturi)    
     Nu, (Joi, 10 octombrie 2019, 19:46)

     Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui jonk

     dar sa nu dea lectii altora despre toleranta, coruptie etc.
  • -10 (28 voturi)    
   Turcia- care-i treaba (Joi, 10 octombrie 2019, 13:33)

   adiy [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Turcia era sub controlul Americii , dar dupa ce a venit Erdogan au reusit sa devina o putere in regiune . Nu la fel ca in trecut dar au un cuvant de spus deorece au a 2 a armata ca marime din NATO .

   Multe canale de stiri si multi asa zis cunoscatori comenteaza de pe margine spunand ce turcii ii vor anihila pe kurzi . Nimic mai fals @ A se vedea operatiunea Afrin de anul trecut cand turcii s-au luptat cu YPG si doar atat. Adica factiunile armate kurde si nu civilii.

   Orice am comenta marile puteri isi vad interesul, Trump scapa de costuri, Erdogan de YPG, Putin castiga influenta samd.

   Noi in Romania castigam coruptie , o sa ajungem vai de noi din cauza Noastra si nu a vreunei mari puteri.
   • 0 (0 voturi)    
    tu nu auzi ca au murit 288 civili (Vineri, 11 octombrie 2019, 15:07)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui adiy

    in numai 3 zile? Ti se pare putin?
  • -9 (11 voturi)    
   Sa se predea turcilor. (Joi, 10 octombrie 2019, 16:51)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Ar fi solutia cea mai buna.
  • +3 (7 voturi)    
   Inteligentul sovietic a lovit din nou (Joi, 10 octombrie 2019, 20:01)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Din ultima lui fraza aflam ca datorita infometarii de catre comunisti s-au strans intr-un fel miraculos niste averi nebanuite pe care Occidentul s-a repezit sa si se insuseasca.
   Nimic despre faptul ca Iliescu nu "si-a vandut tara" si a preferat sa o praduiasca cu clica de securisti si comunisti care il inconjurau. Nenorocitule, vezi cine a vandut industria la fier vechi si nu acuza Occidentul de hotiile voastre.
  • +1 (1 vot)    
   vin americanii (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:53)

   truiad [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Pana la referirea despre Romania, comentrariu corect, echilibrat. Dupa, isi spune cuvantul nationalismul: Romania nu a fost vanduta post razboi mondial, intreaga zona estica era sub control sovietic, aliatul Occidentului democratic. Dupa dizolvarea lagarului socialist, asa cum s-a vazut si la caderea guvernului neconflictualei, cei mai mari jefuitori ai Romaniei au fost autohtoni, in primul rand mafiotii hamesiti zis-socialisti, sub obladuirea conducatorilor lor, de la Iliescu la Dragnea si nimeni-Dancila. Participarea la jaf a unor straini s-a facut cu acordul si participarea mai marilor din Romania.
 • -22 (42 voturi)    
  Foarte instructiv articol, dar unele din concluzii (Joi, 10 octombrie 2019, 9:50)

  Habermas [utilizator]

  sunt incorecte - pur si simplu greseli de logica.

  1. Prima tradare despre care vorbesti este de fapt o perceptie de tradare, si aia partiala si discutabila; la o analiza logica se vede ca nu a fost nicio tradare, ci a trebuit sa se faca o alegere care oricum ar fi mers ar fi suparat pe foarte multi.

  Oare autorul chiar nu este capabil sa faca diferenta dintre realitate si perceptie? Posibil. Mai ales ca "rationamentul" este o varza, un spectacol al confuziilor intre categorii, in finalul caruia autorul trage o concluzie alandala, dupa cum vrea el, aparent bazandu-se pe idea ca ar trebui sa fie crezut pentru ca ... a furnizat o insiruire de date istorice. Cred ca unii pur si simplu nu inteleg notiunea de logica. Am vazut asta foarte, foarte des (daca nu cumva este o majoritate de situatii) la specialistii (sau "specialistii" ar trebui sa spun) din domeniile umaniste (istorie, arte, etc).

  2. Deocamdata nu s-a intamplat mare lucru, asa ca ar fi cazul sa avem rabdare sa tragem concluziile despre ce s-a intamplat DUPA ce s-a intamplat, daca s-a intamplat. A face astfel, este infantil.

  3. Sincer, nu mai am rabdare cu cei care nu-s capabili sa opereze cu logica. Nu poti sa-i lamuresti, pentru ca pur si simplu nu sunt capabili sa inteleaga dincolo de nivelul unui copil de 5 ani.
  • +18 (20 voturi)    
   Incorect (Joi, 10 octombrie 2019, 11:15)

   Bogdan Jurca [anonim] i-a raspuns lui Habermas

   Si totusi, care sunt lucrurile incorecte in opinia ta ?
   ca nu se intelege absolut nimic din ce ai narat tu
  • +20 (24 voturi)    
   Habermas, (Joi, 10 octombrie 2019, 11:19)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Si daca turcii ii masacreaza pe kurzii din zona tampon, dupa cum le e obiceiul, ce facem? Avem rabdare sa tragem concluziile despre ce s-a intamplat, dupa ce s-a intamplat?? Pai in cazul asta le tragem degeaba...mortii raman morti, indiferent ce concluzie tragem noi.
   Istoria se face proactiv, influentand faptele dinainte, nu aseptand sa se intample ca la urma sa tragem concluzii. Asa s-a intamplat in 1453, cand turcii au cucerit Constantinopolul si au masacrat populatia locala crestina...occidentul nu a intervenit, a asteptat sa traga concluziile. Si le-a tras: turcii sunt cruzi si de neoprit.
   • -18 (26 voturi)    
    Nu ma' nene! Sunt doua lucruri diferite! (Joi, 10 octombrie 2019, 12:03)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Un lucru este daca exista o tradare sau nu si alt lucru este daca sunt masacrati curzii!

    Eu am spus ca NU poti in mod logic sa tragi o concluzie daca este tradare sau nu inainte. Deci vorbesc de cat de corecta este afirmatia ca este tradare.

    Pe urma, separat, evident ca nu trebuie asteptat sa fie curzii masacrati. Dar asta nu insemna ca stim deja ca exista tradarea Americana!

    Doamne, dar mai invatati logica oameni buni!
    Umi vine sa urlu, parca as vorbi cu copii mici.
    • +11 (23 voturi)    
     "Nu ma' nene" (Joi, 10 octombrie 2019, 13:20)

     Mal Noitirtun [anonim] i-a raspuns lui Habermas

     Separat, evident, esti prost rau. Te bate si logica si gramatica iar tu incerci sa dai lectii. Invata sa te exprimi mai intai, mai citeste un pic de istorie si stai in banca ta pana atunci ca sa nu te faci de ras.
     • -8 (8 voturi)    
      1. Scuteste-ma de boraturi de astea (Joi, 10 octombrie 2019, 17:40)

      Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Mal Noitirtun

      2. Sati calm.
    • +17 (21 voturi)    
     Deja turcii au facut victime in randul (Joi, 10 octombrie 2019, 13:34)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

     civililor, iar majoritatea populatiei civile locale a luat-o la fuga din calea coloanelor turcesti.
     Trump vad ca nu zice nimic, desi unii congresmeni ameninta Turcia cu represalii daca nu respecta vietile civililor si ale minoritatilor religioase.
     Deja spectrul tradarii aliatilor kurzi de catre Trump e tot mai vizibil, dupa parerea mea. Trump si-a dat seama ca, economic, interventia in Siria nu se justifica ptr ca se cheltuiesc prea multi bani, asa ca ii abandoneaza in masa pe kurzi si alte minoritari etnice si religioase.
     • +1 (5 voturi)    
      trumpeta (Joi, 10 octombrie 2019, 20:03)

      gopo2016 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      nu zice nimic pt ca seful papusar de la kremlin nu ii da voie, ia dat ordin sa il lase pe turc sa faca un mic razboi al lui cu, kurzi, si trump sa facut mic in banca lui, mai scrie pe twiter si el ce viteaz si mare e el, in rest asteapta ordine de la putin
     • -2 (6 voturi)    
      kurzii (Joi, 10 octombrie 2019, 20:23)

      Constantin Dragan [anonim] i-a raspuns lui bancher

      Pai trump nu e politician, e om de afaceri, asa ca actioneaza dupa cum gandeste, adica economic!
    • +4 (4 voturi)    
     Tu consumi droguri? (Joi, 10 octombrie 2019, 21:31)

     barc [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

     Nimeni nu intelege nimic din "logica" ta. Donald Trump a anuntat ca retrage Sua din Siria si Turcia i-a atacat pe kurzii lasati fara protectie. Ce e asa de greu de inteles?
  • +6 (6 voturi)    
   logica? (Joi, 10 octombrie 2019, 17:40)

   mumuishere [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Expui niste enunturi fara nicio incercare de argumentare. Chiar am incercat sa inteleg ce vrei sa spui dar nu ai suiect sau predicat. Ia cauta "no true scottsman" sa vezi ce faci tu aici... :)
   peace
 • +26 (32 voturi)    
  Nota 10 pentru prezentare (Joi, 10 octombrie 2019, 9:53)

  cato [utilizator]

  Sunt fascinat de acest popor și istoria lui zbuciumată. Credeam că aici este doar un text făcut de mântuială pentru ca un reporter Hotnews să îşi justifice salariul. M-am înşelat.
  Cred că niciodată nu am citit o prezentare atât de bună pe Hotnews: coerentă, detaliată, fără prea multă subiectivitate - aproape perfectă.
 • -5 (25 voturi)    
  PS. Nu orice jurnalist, fie el si de teren, (Joi, 10 octombrie 2019, 9:54)

  Habermas [utilizator]

  este capabil de analiza. Cu atat mai putin analiza unor fenomene complexe cu care isi bat capul institutii intregi de oameni care chiar sunt experti in subiect, nu jurnalisti. Jurnalistii sunt facut sa caute surse de informatii si sa le prezinte. Pe urma, pot oferi diverse analize care - in lipsa unor calificari de specialitate in subiectul respectiv - pot fi luate drept opinii. Atat.
  • +3 (3 voturi)    
   Tu nu esti capabil sa legi 2 propozitii (Joi, 10 octombrie 2019, 21:33)

   barc [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Dar critici ziaristi bine documentati. Dunning–Kruger.
 • +27 (33 voturi)    
  excelent articol (Joi, 10 octombrie 2019, 9:58)

  sile1 [utilizator]

  Dincolo de orice altceva apare cu claritate confirmarea a ceea ce fostul secretar de stat H.Kissinger spunea,cinic, cu ani in urma:

  -Statele Unite nu au prieteni,au doar interese-

  Pe de alta parte,politica la "nivel inalt " dusa de marile puteri,compusa din complicitati si tradari, poate crea situatii ciudate si zone de instabilitate in intreaga lume,lucru dovedit cu supramasura de-a lungul istoriei.
  • +14 (24 voturi)    
   Simplifici prea mult (Joi, 10 octombrie 2019, 10:51)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   Aiuritul de la Casa Alba vrea sa socheze.
   El neaga tot ceea ce au realizat predecesorii lui, si crede ca numai ceea ce ii da lui prin cap este corect, pur si simplu prin gratia divina.
   Sa nu uitam ca si alti presedinti de dinaintea lui au fost slabi, dar macar au ascultat de parerile propriilor specialisti.
   Trump e un fel de Gica-Contra al SUA.
   N-are habar de nimic dar insista.
   Deocamdata economia americana merge bine, dar rolul SUA in lume se dilueaza, asa ca pe termen lung, o sa aiba surprize negre.
   • -4 (4 voturi)    
    apropo de rolul SUA in lume (Joi, 10 octombrie 2019, 21:04)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    Poate il intrebi pe prietenul Obama despre asta.
 • 0 (42 voturi)    
  Felicitari Frantei si Marii Britanii pentru (Joi, 10 octombrie 2019, 10:06)

  xolv [utilizator]

  impartirea teritoriala a Orientului Mijlociu de acum 100 de ani. Un real succes in zona!
  • +1 (39 voturi)    
   ... (Joi, 10 octombrie 2019, 10:18)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Ce bine că ești tu să vorbești dupa 100 de ani să să îți dai cu părerea ce au făcut bine sau prost alții.
  • +11 (25 voturi)    
   impartirea s-a facut dupa caderea (Joi, 10 octombrie 2019, 11:23)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Imperiului Otoman (care repet, a fost cel mai nenorocit imperiu din lume) in anul 1920. Pana atunci teritoriile respective apartinusera turcilor...Anglia, Franta si SUA le-au impartit dupa majoritatea populatiei, adica o tara era formata din teritoriile cu cei majoritari (nu de minoritari). E doctrina dupa care si Ardealul a revenit Romaniei.
   • +2 (20 voturi)    
    despre imperii (Joi, 10 octombrie 2019, 13:42)

    adiy [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    cred ca glumesti cand spui ca a fost cel mai nenorocit cand te referi la otomani.

    Sa nu uitam de Autro ungari, de Britanic , se laudau ca este imperiul unde soarele rasare si apune , au facut prapad pe toate continentele , turcii au fost copii mici pe langa britanici,
    • +13 (19 voturi)    
     turcii au fost copii?? (Joi, 10 octombrie 2019, 14:49)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui adiy

     Dimpotriva, au fost cel mai crud si nenorocit imperiu din istorie, care doar a jefuit si nu a lasat nimic in urma.
     Iti dau un exemplu concret: in 1878 armata romana intra in Dobrogea (care revenea Romaniei dupa pacea de la San Stefano din 1878) si gaseste o zona cu o dezvoltare de ev mediu: nu exista niciun fel de industrie, de cai ferate, de drumuri sau vreo urma de dezvoltare economica. Turcii au tinut Dobrogea in bezna totala, preferand doar sa incaseze tribut.
     Dimpotriva, in 1919, cand armata romana intra in Ardeal, gaseste o zona puternic dezvoltata din punct de vedere economic, cu uzinele Resita care concurau cu orice uzine germane, cu cai ferate si o Timisoara luminata cu electricitate. Pai comparam imperiul otoman cu cel austro-ungar? Se compara Viena cu mizeria care era in Istanbul?
     Intelege ca turcii doar au jefuit pe acolo pe unde s-au dus, fara a cladi absolut nimic. Toti ceilalti (romani, britanici, austrieci, francezi) au mai si cladit cate ceva, au mai facut drumuri, poduri, orase etc.
     • -3 (7 voturi)    
      poate au fost razboaie cu Rusia? (Joi, 10 octombrie 2019, 17:34)

      truth_revealer [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      cred ca nu prea stii ce vorbesti
      • -1 (3 voturi)    
       uau, ce chestie, nu stiam (Joi, 10 octombrie 2019, 21:11)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui truth_revealer

       Sau vrei sa spui ca inapoierea endemica a Imperiului Otoman s-a datorat faptului ca au fost singurii care s-au opus expansiunii Imperiului Rus? Expansiune care a inceput cand turcii erau deja pe farasul istoriei, dar ce mai conteaza.
     • 0 (2 voturi)    
      eu m-as mai gandi (Joi, 10 octombrie 2019, 18:55)

      truth_revealer [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      la autostrazile si satele romanesti
    • -1 (3 voturi)    
     pe bune? (Joi, 10 octombrie 2019, 21:08)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui adiy

     Hai sa comparam la standard de viata fostele colonii/provincii ale imperiului Otoman si fostele colonii ale imperiului britanic.
     La Briti avem asa US, Canada, India, Australia, Honk Kong.
     La turci avem asa, estul europei (sau coada Europei din cauza lor), Siria, Egipt, Nordul Africii
     Bai, cand ma uit la insiruirea asta de colonii britanice prapadite de englezi ma ia frigul pe bune.
  • +7 (17 voturi)    
   Felicitari oranjutanului putinist (Joi, 10 octombrie 2019, 16:17)

   karas [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   prostul planetei care i-a vandut pe kurzi turcilor.
 • -12 (28 voturi)    
  ... (Joi, 10 octombrie 2019, 10:26)

  albastru de Romania [utilizator]

  pana la urma e treaba UE si nu a USA sa isi faca ordine in propria ograda, dar in afara de gargara , de altceva nu sunt in stare.

  Turcia se prefigureaza ca o mare putere mondiala, datorita cresterii demografice, iar USA, aflata la 5-7000 km are alte probleme decat siria si populatia ei.

  vom ajunge , in 15-20 de ani, sa platim pesches la turci iar sa nu ne trimita niste refugiati sau niste "lokum"

  ce la vie..
 • +10 (22 voturi)    
  ...un bluf amerikan... (Joi, 10 octombrie 2019, 10:28)

  Sorin Constantin [anonim]

  Occidentalii au declanșat criza în Siria, care îl voiau îndepărtat pe președintele Assad, care era și este pro rus. Occidentalii în umbra saudiților au susținut inițial apariția ISIS, organizație islamistă profund conservatoare, organizație care a aspirat numeroți musulmani din lume, musulmani care au fost fanatizați și indoctrinați. Cînd islamiștii din ISIS au început să execute occidentali și să prezinte filmări, unii islamiști să îi urmărească pe niște occidentali prin bucătării cu satîrul în mînă pentru a le scurta viețile, au început americanii și vest europenii să se trezească. Dar ISIS nu numai că ocupa teritorii unde aplica ad literam Șaria, dar avea și afaceri, comercializa petrol extras în zonele ocupate, petrol care parțial tranzita Turcia, parțial era vîndut Israelului, era un petrol ieftin, unul dintre fii lui Erdogan a fost anchetat pentru astfel de afaceri cu ISIS...Ceea ce nu se spune, este susținerea cu bani, arme venite de la saudiți, din emirate, din Turcia...Au fost scandaluri că luptătorii ISIS luptau folosind arme, muniții produse prin România, furnituri militare care fuseseră vîndute în emirate, în Turcia, etc. și care arme uneori nici măcar nu erau măcar 1 secundă depozitate pe acolo, prin acele țări.
  sTrump își abandonează aliații kurzi, rdogan supărat că amerikanii nu le livrează avioanele F-35 comandate și deja parțial plătite, va duce la o apropiere mai mare de Rusia, care a livrat deja 2 sisteme S-400 + licență ca să producă alte 2 sisteme, Rusia a anunțat că dacă Amerikia Imperialia nu va livra Turciei avioane F-35, Rusia este dispusă să acopere acest deficit al aviației militare turcești cu avioane Su-57, care la o primă și superficială privire par mai competitive decît produsele importabile din SUA. Ce va face SUA cu avioanele pe care trebuia să le livreze Turciei ? Cui le va vinde? Turcia nu a comandat cîteva avioane care costă cam 100.000.000$/bucată, fără să pun în socoteală muniția pentru acestea, piesele de schimb necesare.
 • +23 (27 voturi)    
  Turcia + Erdogan = stat terorist (Joi, 10 octombrie 2019, 10:36)

  rsbl [utilizator]

  Turcia lui Erdogan a devenit un stat terorist, sprijinind ISIS atata timp cat iese banu'.
  Europa si SUA ii tolereaza pentru pozitia strategica si marea piata de desfacere, in timp ce Rusia ii atzatza pentru a alimenta instabilitatea zonei.
  Ce patesc acum kurzii poate sa pateasca oricine nimereste intre interesele marilor puteri.
  • -16 (20 voturi)    
   esti informat gresit @ (Joi, 10 octombrie 2019, 14:29)

   adiy [utilizator] i-a raspuns lui rsbl

   Isis a fost format si finantat de catre CIA si Mossad . Tot sprijinul ,ligistica,bani, informatii vin de la serviciile secrete.

   Fii realist !
   • +9 (13 voturi)    
    se refera altceva (Joi, 10 octombrie 2019, 15:25)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui adiy

    Nu cu mult in urma Turcia vindea ilegal petrol la ISIS, dar lumea are memorie scurta si ipocrizie mare.
 • -5 (17 voturi)    
  iar (Joi, 10 octombrie 2019, 10:51)

  Point [utilizator]

  tampenia cu ''zona tampon''?pare-se ca analistii raman la circul si painea servite zilnic.din care mananca si ei o paine amara.
 • +5 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 octombrie 2019, 10:58)

  [anonim]

  • +4 (8 voturi)    
   da, dar ce te faci (Joi, 10 octombrie 2019, 13:36)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   ca produsele de pe piata noastra sunt cam toate made in Turkey si made in China....nu prea ai alternative.
   • +2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 octombrie 2019, 9:40)

    [anonim] i-a raspuns lui bancher

  • +9 (13 voturi)    
   Avertismentul istoriei (Joi, 10 octombrie 2019, 14:19)

   ww [utilizator] i-a raspuns lui

   „Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democrați, am tăcut. Nu eram social-democrat. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.” (Martin Niemöller)
  • 0 (2 voturi)    
   Dupa cum vorbesti (Vineri, 11 octombrie 2019, 14:47)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui

   esti grec. Numai grecii au ca ,,arme" injuriile.
   Cel mai bun ,,produs turcesc" in Romania este Laura Codruta Kovesi. Secuii mamei lui Laura Codruta Kovesi sunt de neam turcic. (Nu sunt otomani sau turci anatolieni, dar impreuna cu cumanii tot etnii de turcici sunt)
   Cand ,,dai in turci" dai si in Laura Codruta Kovesi !, asta este cat se poate de clar !
   Hai incearca sa o jignesti si pe Laura Codruta Kovesi !, in calitate de grec cum e si grecul Tariceanu (care e ,,campionul loviturilor" in Laura Codruta Kovesi)
 • -11 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 octombrie 2019, 11:13)

  [anonim]

  • -3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 octombrie 2019, 12:22)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +11 (19 voturi)    
  Hm (Joi, 10 octombrie 2019, 11:59)

  RaduMischie [utilizator]

  Am citit articolul de dimineata si mi se pare corect si bine scris.
  Acum, e adevarat ca viata e complexa si are multe aspecte:
  - SDF s-a extins mult peste Rojava (teritoriul mai mult sau mai putin locuit de kurzi), are acum si campurile petroliere. Dar a facut-o prin lupta impotriva ISIS, nu fluierand.
  - se pare ca YPG au niste apucaturi marxiste si poate nu sunt pe gustul tuturor. Dar as prefera sa imi spuna chestia asta altcineva decat Erdogan.
  - nu stiu daca e corect sa spunem ca imperiul otoman a fost cel mai crud imperiu. Macar daca ne uitam din perspectiva romaneasca, noi nu prea am fost deznationalizati de ei. Aia care au fost sub imperiul tarist ce ar putea sa zica?
  Dar cred ca suntem cu totii de acord ca Trump a dat cu mucii in fasole. Sa iti abandonezi asa aliatii, cand Rusia si Iran-ul sunt acolo si n-au dat nici un pas inapoi pentru Assad mi se pare o mare prostie. America a mai avut presedinti idioti (vezi Bush), dar se pare ca aia au inteles ce inseamna sa arati o America puternica care isi sustine aliatii.
  • -8 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 octombrie 2019, 13:20)

   [anonim] i-a raspuns lui RaduMischie

   • +11 (15 voturi)    
    Ha (Joi, 10 octombrie 2019, 14:13)

    RaduMischie [utilizator] i-a raspuns lui

    Cum ziceam, sa imi spuna altcineva decat Erdogan ca YPG sunt PKK.
    SDF=YPG. Probabil, dar nu cred ca in contextul actual are vreo importanta.
    Business is business, money is money. Corect, dar aici cred ca e doar prostie, nu business. America a cheltuit dintotdeauna ca sa fie jandarmul mondial. Si cred ca si Putin (si chinezii) baga banul gros ca sa le creasca influenta planetara. Poate Trump o zice ca nu face sens pe bilantul contabil sa cheltuiasca atata. Dar, nu investesti, pierzi cota de piata. Si el va pierde cota de piata big time acum in lume. Parerea mea
 • -10 (16 voturi)    
  Lacrimi si tristete (Joi, 10 octombrie 2019, 13:41)

  eyewitness [utilizator]

  Vad numai tristate si lacrimi in jur cand soldati americani parasesc in convoaie de autovehicule bindate cu turete de 33mm sate bombardate pana la temele si lasa in urma zone parasite de famili distruse ce in mare parte au migrat deja in Turcia sau Germania.
  Nu isi mai aminteste nimeni ca Tucia inca gazduieste 1 million de migranti sirieni si ca e singura civilizatie din zona care ar fi in stare sa medieze din ce a mai ramas.

  watch?v=cIMKJ43TFLs
  • -2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 octombrie 2019, 9:28)

   [anonim] i-a raspuns lui eyewitness

   • +4 (4 voturi)    
    Migrantii (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:43)

    eyewitness [utilizator] i-a raspuns lui

    Turcia gazduieste de fapt 3.5 milioane de migranti iar acestia nu doresc sa ajunga in Romania ci in Germania. UE ne va aloca o cota de migranti mai tarziu.
    Legat de vinovatia Turciei, ce nu inteleg eu de ce ISIS cand a fost alungat de Rusia, nu a fugit catre Turcia ci au luat-o spre Irak si Pakistan.
    Culmea teroristii s-au retras tocmai catre zonele controlate de US. Restul sunt detalii...
 • +13 (19 voturi)    
  Fețele (Joi, 10 octombrie 2019, 14:07)

  Djokovic [utilizator]

  Uitati-va la fețele fetelor din imagine. Obligate sa lupte intr-o lupta absurda a unor oameni care vad lumea ca pe o tabla de sah. Probabil vor muri in lunile ce urmeaza. Pt ce? Pentru orgoliul de lideri dobitoci al unor tampiti ce conduc lumea.
  • +13 (17 voturi)    
   NU (Joi, 10 octombrie 2019, 14:51)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   Lupta ptr libertatea lor si ptr crearea unui stat kurd independent.
  • +8 (8 voturi)    
   nelule (Joi, 10 octombrie 2019, 17:29)

   Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   astia sunt voluntari - pe bune.
   nimeni nu baga gacile la atac dar gacicile kurde sunt date draq. citeste despre Kobane. Cand un grup de femei i-a tinut pe isis in sah nush cate saptamani de i-au facut de rusine pe barbati care se gandeau sa o stearga.
   Mai pe larg: https://www.theguardian.com/world/2015/jan/30/kurdish-women-died-kobani-isis-syria
 • +4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 octombrie 2019, 15:10)

  [anonim]

 • +9 (13 voturi)    
  Trump e vinovatul (Joi, 10 octombrie 2019, 15:42)

  rapidz [utilizator]

  Fara acordul sau Turcia nu si-ar fi permis sa-si faca de cap. Va ramane in istorie ca un tradator si ca un las vinovat de moartea kurzilor care au ajutat SUA sa scape de ISIS.
 • -7 (19 voturi)    
  europenii (Joi, 10 octombrie 2019, 16:12)

  victor L [utilizator]

  sint vnevinovati, ei nu i-au tradat pe kurzi :D
  SUA nu pot suporta toate razboaiele lumii; au o limita.
  Si orice ar face americanii, europenii tot i-ar critica.
  • -5 (17 voturi)    
   europenii (Joi, 10 octombrie 2019, 17:31)

   Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   sunt o gasca de debili mintali
   aia nu pot ajunge nici la un consens nici asupra culorii bananei (be bune - s-a dezbatut in parlament ce culoare ar trebui avea bananele care au voie sa fie comercializate)
   De asta am eu dubii asupra unei armate europene. Aia are sens cand e cineva care sa comande armata aia. In EU cine draq o comanda ? Junker - dumnezu cu mila daca da asta si de armata.
  • +1 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 octombrie 2019, 17:37)

   [anonim] i-a raspuns lui victor L

 • -6 (8 voturi)    
  adevarul gol-golut (Joi, 10 octombrie 2019, 17:32)

  truth_revealer [utilizator]

  https://www.youtube.com/watch?v=4GUdQJle-1s
  • +5 (7 voturi)    
   adevarul gol-golut (Joi, 10 octombrie 2019, 20:25)

   cabora [utilizator] i-a raspuns lui truth_revealer

   Lindsey Graham 2019
   "We destroyed ISIS with the help of the Kurds," he said. "We can’t abandon the Kurds now. We can’t turn it over to Turkey. To think that will work is really delusional and dangerous."

   Trump was "putting the nation at risk" and "putting his presidency at risk" in a move that was "worse than when Obama left Iraq" because "you've got so much information" about what the consequences would be.
   https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2019/10/09/lindsey-graham-says-trump-abandoned-kurds-in-syria/3917516002/
 • -5 (19 voturi)    
  Asta este un subiect preferat al trolilor (Joi, 10 octombrie 2019, 17:56)

  Habermas [utilizator]

  anti-Occidentali, pentru simplul motiv ca atrage pe semi-docti ca pe muste. Iar semidoctii nu suporta sa li se conteste certitudinile. De aceea au nevoie de teoria conspiratiilor - pe care trolii sunt intodeauna pregatiti sa o serveasca.

  In contra curentului de "simpatizanti de salon" (semi-doctii) si "simpatizantii de circumstanta" (trolii) ai Kurzilor, mai spun inca odata, poate mai clar (incerc):

  Americanii nu sunt donald Trump ci o intreaga tara si institutii care implica milioane de profesionisti. Nu poti la modul serios sa crezi ca implicarea SUA in Siria-Irak-etc (Orientul Mijlociu) se face asa cum crede un individ care citeste stiri despre Turci si Kurzi, indiferent cat de pasionat ar fi acel individ de subiect sau cat de mult este cu sufletul alaturi de Kurzi.

  (si ca veni vorba, si eu sunt cu sufletul alaturi de ei, pentru ca sunt in situatia in care au fost Romanii pana sa reusseasca sa-si faca un Stat al lor; si pentru ca au demonstrat ca sunt curajosi si demni ca popor)

  (si daca tot sunt aici, Kurzii nu au o limba unitara, nu au inca un program national, iar daca ar reusi sa-si faca un Stat al lor, vor avea un drum foarte lung in fata pana sa-si construiasca o natiune in adevaratul sens al cuvantului - sunt sigur ca vor resusi, spun doar ca va dura si vor avea nevoie de sprijin)

  Prin urmare, este ne-realist sa te ambalezi, infurii, protestezi, acuzi, etc in raport cu ce crezi tu ca intelegi ca face America in acest caz despre care discutam, cu Turcia-Erdogan.

  Prea multi adora sa se lase dusi de val, probabil confundand un episod dintr-un conflict complex cu un meci de fotbal in care te joci cu propriile sentimente ca mod de a-ti petrece timpul liber si de a-ti ocupa mintea.

  Uitati de Trump. Trump este parte a unui sistem mai mare numit SUA. Iar SUA ca stat stie ce face. SUA trebuie sa tina cont in acest conflict inclusiv de UE si in mod si mai explicit inclusiv de Romania in mod specific nu numai ca parte a UE. SUA nu-si permite sa faca altfel.
  • +5 (9 voturi)    
   Ma amuza zbaterea ta (Joi, 10 octombrie 2019, 20:03)

   catrex [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   te dai de ceasul mortii sa justifici ceea ce nu poate fi justificat, arunci o maree de cuvinte si o ciorba de idei ca sa-l scoti pe agariciul portocaliu nevinovat. A luat hotararea de capul lui, n-a consultat pe nimeni, a lasat in offside armata, aliatii europeni, pe kurzi. Un oficial american care a asistat la convorbirea telefonica dintre Trump si Erdogan declara ca acesta din urma l-a jucat pe degete pe fraier. Decizia a fost luata pe loc.
 • -7 (15 voturi)    
  Pământurile locuite azi de kurzi... (Joi, 10 octombrie 2019, 17:57)

  Nyk1 [utilizator]

  ...au aparținut armenilor acum peste un secol. Cu ajutorul kurzilor musulmani (în care Imperiul Otoman încă mai avea încredere atunci, în orice caz mai multă față de orice creștini sau alți infideli), milioane de armeni au fost puși să mărșăluiască forțat înspre deșertul din zona Deir ez-Zor din Siria, unde au fost puși să muncească până la epuizare, apoi uciși. Apoi, kurzii s-au instalat pur și simplu în casele și pe pământurile armenești.

  Ciudat cum se întoarce roata istoriei, iar urmașii călăilor genocidari de odinioară riscă acum ei înșiși să fie exterminați. Eu unul nu doresc nimănui o asemenea soartă, dar asta nu depinde de mine.

  Iar kurzii nu au fost nicidecum trădați de US, pentru simplul motiv că US nu a încheiat niciodată vreun tratat cu aceștia pe care să-l încalce. US are, în schimb, un tratat de alianță militară cu Turcia: însuși charter-ul NATO.
  • -4 (4 voturi)    
   stai linistit (Joi, 10 octombrie 2019, 18:54)

   truth_revealer [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   nu-i extermina nimeni
  • +8 (10 voturi)    
   aberezi (Joi, 10 octombrie 2019, 22:42)

   Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   1. kurzi = mezi, aia sunt acolo de cand i-au batut pe asirieni acum vreo 2600 de ani impreuna cu persii
   2. kurzii au avut intelegere cu us, tocmai de asta au probleme mari acum. Ca in cadrul intelegerii cu us ei erau contra lui assad care acum ii lasa sa moara tradati de aliatii lor
   3. exterminarea aia armeana de la inceputul secolului a fost facuta de turci. Ca au mai fost si altii asta e altceva, e ca si cum ai zice ca exterminarea moldovenilor dupa ocupatia sovietica a fost facuta si de ucrainieni. Da posibil ca erau si de aia, erau si lituanieni si finlandezi dar in principal erau rusi. Turcii au incercuit zona si au omorat pe capete nu au venit kurzii cu idea asta.
 • -10 (12 voturi)    
  Strange (Joi, 10 octombrie 2019, 19:00)

  truth_revealer [utilizator]

  ce pasiuni, ce simpatii fata de o grupare terorista marxista, fata de un grup tribal care inca practica razbunarea sangelui, care recruteaza sau rapeste minori pe care ii indoctrineaza, care nu se sfieste in a-si ucide proprii membrii in caz de derapaj, etc. ce inseamna propaganda occidentala, cateva poze cu fete frumoase, eroice, mari luptatopare impotriva ticalosilor jihadisti...
 • -3 (15 voturi)    
  Geopolitica, nimic nou. (Joi, 10 octombrie 2019, 19:13)

  UncleSam [utilizator]

  Siria nu reprezinta un interes pt. nimeni decat Rusia, nu are resurse, este o ruina. Experimentul lui Obama a esuat, Putin a intervenit si l-a salvat pe Assad. ISIS a luat avant tot sub Obama care a destabilizat din Tunisia pana in Siria trecand prin Egipt, Liban si Irak. Sub Obama au explodat toti fanaticii, in Egipt a fost Fratia Musulmana, in Libia sunt 2-3 fractiuni, tara este rupta si in haos, Palestina a cazut sub control Hammas, Libanul este terminat, Siria a fost distrusa complet, a pornit de la un razboi impotriva lui Assad ca apoi sa vina Califatul Isis care a luat nordul Irakului si mare parte din Siria. Kurzii au fost tot timpul masa de manevra, nimeni nu i-a sprijinit real. Ei au mers cu US impotriva ISIS in speranta ca o sa aiba o tara a lor intre Irak, Siria si Turcia.
  Trump nu face decat sa iasa din Siria dupa ce ISIS a fost demolat cam 95-98%. US nu conta in Siria anyway, Assad detine controlul cu sprijin masiv rusesc asupra 80% din teritoriu.
  Turcia a simulat o apropiere de Rusia, au cumparat S-400 ca sa forteze mana US sa renunte la kurzi. Cum obiectivul US acum este Iranul iar kurzii sunt pro-Iran era evident ca US o sa ii lase din brate la schimb pt. sprijinul Turciei impotriva Iranului.
  Geopolitica este o curva, nimic nou.
  • +2 (8 voturi)    
   Aparent corect (Joi, 10 octombrie 2019, 20:04)

   RaduMischie [utilizator] i-a raspuns lui UncleSam

   Sunt de acord cu mult din ce spui tu, mai ales in ce-l priveste pe Obama. Poate mai putin cu caderea Palestinei sub Hammas datorita lui Obama - cred ca acolo nu e asa.
   Si mai e ceva: de unde pana unde kurzii sunt pro-Iran. Eu unul nu stiu asa ceva. Plus ca Israelul e mare prieten al kurzilor, nu cred ca ar fi posibil asa ceva daca kurzii ar fi iubitori de Iran. Poate unii dintre ei sunt, dar nu cred ca toti.
   • -4 (10 voturi)    
    vezi Irak (Vineri, 11 octombrie 2019, 0:49)

    UncleSam [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

    Kurzii din Irak au fost sprijiniti de Iran impotriva lui Saddam, legaturile intre kurzi si Iran au fost acolo tot timpul. Iranul a avut un cui impotriva lui Saddam si impotriva lui Assad. Kurzii au fost cu US in alianta numai punctual si cu interes precis, au vrut teritoriu care nu le-a apartinut ever. Ei au incercat sa faca o republica Kurda in Nordul Irakului de mult, nu de azi. In Siria idem, au profitat de razboi sa incerce sa rupa teritoriu, au cazut sub ISIS si au fost nevoiti sa lupte impotriva fanaticilor.
    Acum in Siria au sa bata palma cu rusii si Assad, capata ceva autonomie si lupta impotriva Turciei. Assad este dusmanul lui Erdogan.
    Daca stai sa te gandesti, razboiul civil din Siria nu o sa se termine ever. Trump iese din nebunia aia si ii lasa pe turci sa se ia de par cu sirienii si kurzii sprijiniti de rusi. Putin o sa vrea sa ii plateasca lui Erdogan tradarea cu S-400.
    Ehe...
 • +1 (9 voturi)    
  Uitati de Europa, in afara de Marea Britanie (Joi, 10 octombrie 2019, 19:36)

  Parzivall [utilizator]

  Europa a fost salvata de 2 ori de Americani si Britzi, plus Canadienii. Europa e o strutzo-camila fara boashe de peste 100 de ani.
  Si nu uitati ca Rusia e bagata pana in gat in afacerea asta, Erdogan si Phutin is frati de cruce de ani buni.
  Daca nu stiti ce or sa faca turcii acolo, inseamna ca nu stiti istorie. Acum 10 ani cand nu era Turcia ce e acum, asteptam taxi in Istanbul Aeroport. Doi Ieniceri m-au alungat de acolo, m-au impuns la propriu cu teava automatului….astia-s turcii!!!
 • +10 (22 voturi)    
  Sa te mai bazezi pe America :) (Joi, 10 octombrie 2019, 19:43)

  nitro [utilizator]

  Azi lupti alturi de ei si maine te trezesti cu cutitul in spate. Asta se intampla cand tarile ajung sa fie conduse de miliardari inculti care si-au facut doctoratul prin cazinouri.
  • -2 (16 voturi)    
   mhh, cand lupti alaturi de mujici risti mai putin (Joi, 10 octombrie 2019, 21:28)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui nitro

   Doar Moldova + Nordul Bucovinei + 50 de ani de comunism.
   O nimica toata.
   • +3 (3 voturi)    
    Sa-ti readuc aminte (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:26)

    nitro [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Cine s-a inteles cu Stalin si a abandonat Romania care a avut un aport important la infrangerea nazismului?
    • +2 (2 voturi)    
     Churchill si Roosevelt! (Vineri, 11 octombrie 2019, 15:16)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui nitro

     insa Churchill era deja muribund, fumand in continuu, a acceptat toate propunerile lui Stalin fara sa protesteze.
     doar Churchill a negociat, smulgand Grecia de sub influenta URSS
 • -5 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 octombrie 2019, 9:27)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by