​Ministrul britanic al Muncii, Amber Rudd, demisionează și-l acuză pe premierul Boris Johnson de „atac la decență la democrație” și „vandalism politic”, precizând că nu poate sta fără reacție în vreme ce conservatori moderați și loiali au fost excluși din partid.

Foto:

„M-am alăturat Cabinetului dumneavoastră cu bună-credință și am acceptat că o ieșire fără Acord trebuia luată în calcul, deoarece era modalitatea prin care am fi putut avea cea mai bună șansă de a obține un nou Acord”, a scris aceasta în scrisoarea de demisie adresată premierului Boris Johnson. „Cu toate acestea, nu mai cred că ieșirea cu un acord este principalul obiectiv al Guvernului”, a adăugat ea.

Rudd precizează că Guvernul consumă multă energie pregătindu-se pentru o ieșire fără acord din UE, însă nu a văzut același lucru în discuțiile cu oficialii europeni.

Referindu-se la excluderea conservatorilor rebeli, ea a precizat că partidul a fost lipsit de membri dedicați. „Nu pot să accept acest act de vandalism politic” a mai spus Rudd.

BBC notează că Amber Rudd a votat împotriva ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar în cadrul referendumului din 2016.

Un purtător de cuvânt al cabinetului premierului Boris Johnson a declarat marți seară că parlamentarii „care nu au votat alături de Guvern” în cazul moțiunii vor fi excluși din Partidul Conservator.

Printre cei 21 de conservatori care au votat în favoarea moțiunii opoziției se numără fostul ministru de Finanțe, Philip Hammond, și Nicholas Soames, strănepot al fostului premier Winston Churchill.

Theresa May, predecesoarea lui Boris Johnson la 10 Downing Street, care în timpul campaniei pentru referendumul Brexit a militat pentru menținerea apartenenței la UE, a votat marți seară împotriva moțiunii.

​​Legea care împiedică ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord a fost adoptată vineri și de Camera Lorzilor, în aceeași variantă cu cea din Camera Comunelor, ceea ce înseamnă că va deveni efectivă odată cu primirea avizului regal, cel mai probabil luni, scrie The Guardian.

Astfel, Boris Johnson va trebui să solicite Uniunii Europene o amânare cu trei luni a termenului pentru Brexit, prevăzut pentru 31 octombrie, dacă parlamentul nu va vota acordul.

Legea a fost votată miercuri în Camera Comunelor și nu mai trebuie să se întoarcă în acest for deoarece a rămas neschimbată în urma votului lorzilor.

Boris Johnson a declarat, joi, că ar ”prefera să fie mort într-un șanț” decât să fie de acord cu amânarea Brexitului.