Camnera Comunelor a aprobat, într-un vot final, o propunere de lege destinată să oprească un Brexit fără acord pe 31 octombrie, subliniind lipsa de sprijin pentru promisiunea lui Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea European fără acord. Propunerea de lege îi impune premierului să ceară Uniunii Europene o nouă amânare a Brexitului.

HotNews.roFoto: Hotnews

03:10 Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene, a informat mai mulți diplomați europeni că discuțiile cu Londra pe tema Brexit se află într-o "stare de paralizie", deși Guvernul britanic susține că s-au înregistrat progrese în modificarea unor părți ale acordului, relatează Mediafax citând postul BBC News.

01:15 Guvernul britanic a renunțat la planul de a anula libertatea de circulație pentru imigranții din state UE imediat după producerea Brexit și va acorda cetățenilor europeni drept de ședere temporară pe o perioadă de trei ani, informează agenția de știri Reuters.

23:40 Camera Comunelor a respins propunerea de convocare a alegerilor anticipate din cauza crizei Brexit, potrivit AFP și Mediafax. Parlamentarii britanci au respins propunerea premierului Boris Johnson de convocare a alegerilor legislative anticipate în luna octombrie, în contextul impasului generat de hotărârea Camerei Comunelor privind evitarea producerii unui Brexit fără acord.

22.03: Premierul britanic, Boris Johnson, prezintă deputaților o moțiune pentru organizarea de alegeri anticipate pe 15 octombrie

Totodată, Johnson spune că dac el este premier, ”țara asta va părăsi UE în orice circumstanțe pe 31 octombrie”.

Asta, după ce premierul a spus că țara trebuie să decidă dacă opoziția sau el merge la negocieri la Bruxelles pentru a rezolva situația, pentru că propunerea legislativă aprobată de Camera Comunelor încheie negocierile de Brexit

Totodată, Johnson a declarat că votul de azi privind amânarea Brexitului fură dreptul țării de a decide cât ar trebui să rămână Marea Britanie în UE

21.50: Parlamentarii au aprobat amânarea Brexitului în stadiul final din Camera Comunelor. Votul a fost de 327 ”pentru” și 299 ”împotrivă”.

21.47: Parlamentarii britanici au aprobat miercuri o schimbare la proiectul de lege care țintește prevenirea unui Brexit fără acord care le va permite parlamentarilor să voteze pe actualul acord de ieșire din UE negociat de fostul premier Theresa May. Parlamentarii se pregătesc acum să voteze proiectul în a treia citire.

UPDATE 19.26:Parlamentarii britanici au votat pentru amânarea Brexitului, cu 329 ”pentru” și 300 ”împotrivă”. Camera Comunelor urmează să dezbată într-un mod mai detaliat această propunere, inclusiv schimbări și amendamente. La sfârșitul acestei etape, vor fi votate amendamentele.

După ce au fost votate amendamentele, parlamentarii vor fi rugați să își dea acordul final. Dacă proiectul trece, acesta va fi trimis la Camera Lorzilor.

UPDATE 19.00: Parlamentarii au început să voteze.

UPDATE 17.55: Parlamentarii au început dezbaterea proiectului de lege care ar putea bloca un Brexit fără acord

Dacă deputații votează în favoarea acestei legi, și așadar împotriva guvernului, Boris Johnson a spus miercuri că va supune votului Camerei Comunelor o moțiune pentru a convoca alegeri legislative anticipate pe 15 octombrie. Acest text va trebui să primească aprobarea a două treimi dintre voturi pentru a fi adoptat și sunt puține șanse să fie așa din moment ce Partidul Laburist, principalul grup de opoziție, a făcut deja apel la respingere.

Boris Johnson a promis să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu sau fără acord cu Bruxellesul. Într-un referendum din 2016, 52% dintre britanici au votat în favoarea unui ”divorț” cu UE. Dar subiectul divizează profund societatea britanică și o nouă manifestație anti-Brexit este planificată pentru sfârșitul acestei zile, în fața Parlamentului.

Suspendare ”legală”

În paralel cu lupta din Camera Comunelor, oficiali care sunt împotriva unui Brexit fără acord s-au orientat și către instanțe.

Curtea Supremă din Scoția a respins miercuri acțiunea în instanță a 75 de parlamentari pro-europeni de a bloca suspendarea Parlamentului, decisă de Boris Johnson.

Judecătorul scoțian Lord Doherty a spus că problema nu este o problemă ce trebuie soluționată de instanță, ci este o problemă politică.

În alte două cauze, judecate în Irlanda de Nord și la Londra, încă nu a fost dată o decizie.

Johnson pierde controlul

Decizia Curții este o gură de aer proaspăt pentru Boris Johnson, după ce marți a pierdut majoritatea absolută după dezertarea conservatorului Phillip Lee, care s-a alăturat Partidului Liberal Democrat.

Parlamentarii britanici au votat, cu 328 de voturi „pentru” la 301 „împotrivă”, o moțiune depusă de partidele de opoziție și de „rebeli” din partidul lui Boris Johnson - care permite opoziției să stabilească agenda Parlamentului de la Londra, acesta fiind primul pas în cadrul unui proces ce ar permite blocarea planului premierului Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord.

Datorită acestei moțiuni, opoziția va prezenta miercuri la finalul zilei un text de lege care-l obligă pe premier să ceară UE o nouă amânare a ieșirii, până pe 31 ianuarie 2020, în cazul în care niciun acord nu este încheiat cu Bruxelles-ul în următoarele săptămâni. Camera Comunelor trebuie să voteze la începutul serii.

Umilirea a fost cu atât mai dură pentru Johnson cu cât 21 de deputați ”rebeli” conservatori au votat cu opoziția.

Printre rebeli sunt Nicholas Soames, nepotul lui Winston Churchill și fostul ministru de Finanțe, Philip Hammond, care au fost excluși din partid.

Miercuri dimineață, majoritatea editorialiștilor britanici au estimat că Johnson a pierdut controlul asupra procesului de Brexit.

”Nimeni nu-l crede”

Dacă parlamentarii împotriva unei ieșiri ”fără acord” reușesc să impună amânarea Brexit, Boris Johnson va supune votului în Cameră o moțiune pentru a convoca alegeri anticipate.

Estimând că o astfel de amânare ar fi o ”capitulare”, premierul l-a provocat pe liderul opoziției, Jeremy Corbyn, să susțină organizarea alegerilor anticipate pe 15 octombrie ”pentru a permite oamenilor țării să își exprime opinia”.

Scrutinul ar trebui să aibă loc înainte de summitul european de pe 17 și 18 octombrie de la Bruxelles, dar opoziția, care de asemenea vrea alegeri în speranța de a-și consolida poziția în Cameră, se teme că Boris Johnson va respinge votul în ultimul moment, după 31 octombrie, forțând o ieșire fără acord.

”Nivelul de încredere în Boris Johnson este foarte, foarte scăzut”, a declarat Keir Starmer, responsabil pentru Brexit în sânul Partidului Laburist.

”Vrem alegeri generale, dar nu vom vota astăzi cu Johnson”, a spus el la un canal de televiziune.