Boris Johnson a declarat, joi, că ar ”prefera să fie mort într-un șanț” decât să fie de acord cu amânarea Brexitului în timp ce refuză să spună ce ar face dacă ar fi forțat să ceară Bruxelles-ului acest lucru, în contextul în care deputații au aprobat deja un proiect de lege în acest sens. Totodată, premierul a pledat pentru alegeri legislative anticipate, într-un discurs uneori incoerent, notează The Guardian.

JohnsonFoto: Captura video

”Trebuie să ieșim din UE pe 31 octombrie”, data prevăzută pentru Brexit, a spus Boris Johnson în fața ofițerilor de poliție din Yorkshire, în timp ce deputații tomai ce au aprobat un proiect de lege care cere Bruxelles-ului să amâne cu trei luni Brexitul, dacă nu este încheiat niciun acord.

Premierul, care va încerca din nou luni să convingă Parlamentul să aprobe alegeri anticipate, a spus că ”este o alegere clară pentru țara noastră”.

Întrebat dacă ar putea promite că nu va căuta niciodată o întârziere a Brexitului din partea UE, acesta a spus ”Da, pot. Aș prefera să fiu mort într-un șanț”.

Cu toate acestea când a fost întrebat dacă își va da demisia dacă va fi obligat să amîne Brexitul prin prisma proiectului de lege care este pe cale să devină lege luni, acesta a refuzat să răspundă.

”De ce Dumnezeu să amânăm încă o dată? Cred că este total fără rost”, a spus Johnson.

Camera Comunelor a aprobat, miercuri, într-un vot final, o propunere de lege destinată să oprească un Brexit fără acord pe 31 octombrie, subliniind lipsa de sprijin pentru promisiunea lui Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea European fără acord. Propunerea de lege îi impune premierului să ceară Uniunii Europene o nouă amânare a Brexitului.

Parlamentarii au aprobat amânarea Brexitului în stadiul final din Camera Comunelor cu 327 ”pentru” și 299 ”împotrivă”.

Totodată, Camera Comunelor a respins propunerea premierului Boris Johnson de convocare a alegerilor legislative anticipate în luna octombrie, în contextul impasului generat de hotărârea Camerei Comunelor privind evitarea producerii unui Brexit fără acord.