Moscova a propus ţărilor NATO un moratoriu privind amplasarea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune după încetarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a declarat luni ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, potrivit agenției EFE, citate de Agerpres.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

„Le-am transmis membrilor NATO această idee şi le-am propus să se alăture colectiv” moratoriului, a afirmat Lavrov în faţa studenţilor şi profesorilor Institutului de Stat pentru Relaţii Externe din Moscova. Lavrov a menţionat că, până în prezent, Rusia nu a primit niciun răspuns la propunerea sa.

Deşi NATO a dat asigurări că nu doreşte o nouă cursă a înarmării şi că nu va amplasa în Europa rachete nucleare interzise anterior prin tratatul INF, Moscova s-a arătat sceptică, fiind de părere că lansatoarele terestre ale sistemelor antirachetă pot fi utilizate pentru acest tip de arme.

La începutul lui august, tratatul INF - semnat de URSS şi SUA în 1987 - a încetat să mai existe.

În acest context, Lavrov a făcut referire la recentul test cu rachetă realizat de americani. „Acţiunile SUA, care au testat deja o rachetă cu rază medie şi care era amplasată terestru, folosind o instalaţie care, după cum au susţinut mereu, era concepută doar pentru lansarea de rachete antirachetă, demonstrează că Washingtonul nu are intenţia să revină asupra acordului”, a spus Lavrov.

Totodată, şeful diplomaţiei ruse s-a referit la propunerile SUA de a implica China într-un eventual nou acord de dezarmare şi a amintit declaraţiile autorităţilor de la Beijing, care susţin că arsenalele nucleare chineze nu sunt compatibile nici cu cele americane, nici cu cele ruse, şi că nu se vor alătura unei iniţiative de acest gen. „Ni se cere să convingem China. Însă nu ne vom ocupa cu aşa ceva”, a adăugat el.

Citește și:

Statele Unite și Rusia anunță retragerea din tratatul nuclear INF

Trump susține că vrea un nou acord nuclear cu Rusia, din care să facă parte și China

SUA: Pentagonul anunţă intenţia dezvoltării de noi rachete după încetarea tratatului nuclear INF

Vladimir Putin cere un dialog „serios” cu SUA, pentru a "evita un haos unde nu există nicio regulă", după denunțarea tratatului nuclear INF

Tratatul INF: Washingtonul anunță că a testat o rachetă convențională cu rază medie de acțiune

Vladimir Putin ordonă un "răspuns simetric" după ce SUA au testat o rachetă cu rază medie: Cum vom putea noi ști ce va fi amplasat în România și Polonia?

Rusia și China cer convocarea Consiliului de Securitate ONU după testul cu rachetă efectuat de SUA