Rusia și China cer convocarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (ONU) după ce Statele Unite au lansat recent o rachetă de croazieră cu rază intermediară de acțiune, primul test de acest fel efectuat de forțele americane după retragerea din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), potrivit Mediafax.

Trump si PutinFoto: Captura YouTube

Potrivit unui document văzut de reporterii agenției Reuters, Rusia și China cer convocarea consiliului în legătură cu "afirmații ale oficialilor americani privind planurile de a dezvolta și instala rachete cu raze medii de acțiune".

Oficialii de la Beijing și Moscova solicită ca organismul internațional să fie convocat joi.

Departamentul american al Apărării a anunţat luni efectuarea unui test cu o rachetă ofensivă asemănătoare cu cele utilizate în sistemul antibalistic din România, în contextul retragerii SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Testul a fost efectuat duminică (luni dimineaţă, ora României) în zona Insulei San Nicolas (California), situată în Oceanul Pacific. Racheta a atins ţinta stabilită, aflată la distanţa de peste 500 de kilometri, a anunţat Pentagonul.

Testul nu ar fi putut fi efectuat dacă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) ar fi fost în vigoare, dar preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul care interzicea sistemele balistice terestre cu raze cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la decizia SUA, Rusia a hotărât, la rândul său, retragerea din Tratatul INF.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru agenţia Reuters că racheta testată a utilizat un sistem de lansare de tip MK41, explicând însă că nu este vorba de aceeaşi versiune cu cea instalată la baza antirachetă din România sau care urmează să fie montată în Polonia.

Rusia şi China au condamnat vehement, marţi, testul balistic efectuat de Pentagon, acuzând Administraţia Donald Trump de amplificarea tensiunilor în scopul dominaţiei militare pe plan global.

Mai mult, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, miercuri seară, că Statele Unite vor putea lansa din România rachete de tipul celei care a fost testată de Pentagon după retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Referindu-se la racheta pe care Pentagonul a testat-o în contextul retragerii Statelor Unite din Tratatul INF, Vladimir Putin a declarat: "Astfel de rachete pot fi lansate cu sistemele instalate deja în România şi Polonia. Tot ce trebuie să faci este să schimbi sistemul software".

"Şi nu cred că partenerii americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană despre acest lucru. Sunt noi ameninţări la care noi trebuie să reacţionăm", a declarat Vladimir Putin, potrivit agenţiei Reuters, în cursul unei vizite în Finlanda.