​Majoritatea parlamentară de la Chișinău a votat marți un proiect de hotărâre prin care constată că procurorul general Eduard Harunjen a fost numit nelegal în funcție, în decembrie 2016, potrivit Radio Chișinău. Parlamentul îi recomandă președintelui Igor Dodon să emită decretul de demitere a procurorului general, considerat unul dintre oamenii-cheie ai oligarhului Vlad Plahotniuc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform deputaților din majoritatea parlamentară, Eduard Harunjen nu a întrunit condițiile legale atunci când a fost numit în funcție în decembrie 2016, deoarece înainte fusese membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

"Eduard Harunjen a fost de drept din februarie 2016, de la începerea exercitării interimatului și până la numirea sa în funcție, membru al CSP. Neparticiparea formală a lui Eduard Harunjen la ședințele CSP nu anulează calitatea sa de membru al Consiliului. La numirea lui a fost nesocotită condiția de eligibilitate, el nu putea fi admis la concursul pentru funcția de procuror general și nu putea fi numit procuror general. Procurorul a fost desemnat ilegal, contrar literei și spiritului legii”, a afirmat deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco.

Proiectul a provocat nemulțumirea deputaților democrați, care nu l-au votat. Deputatul democrat Sergiu Sârbu a amintit că decretul de numire a lui Eduard Harunjen a fost declarat conform legii, de către Curtea Constituțională. Democrații au susținut că prin acest proiect de hotărâre "s-ar demola instituția procuraturii și independența ei”.

În replică, deputații Blocului ACUM au afirmat că viitorul procuror general "cu siguranță nu va sluji lui Plahotniuc” și au acuzat că "procuratura a servit drept bâtă împotriva cetățenilor”.

Președintele Igor Dodon anunța luni că Parlamentul va fi convocat marți în ședință pentru a iniția procedura de demitere a lui Harunjen, care refuză să demisioneze. Dodon preciza că, potrivit legislației Republicii Moldova, imediat după efectuarea procedurilor legislative, va fi gata să semneze decretul de demitere a procurorului general.

"Restabilirea și consolidarea statului de drept în Republica Moldova este prioritatea primordială pentru noi și orice încercare de a dinamita acest proces va fi curmată cu toată determinarea", adaugă Dodon pe Facebook.

De asemenea, ministrul de Interne, Andrei Năstase, a anunțat că a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor să inițieze procedura de începere a urmăririi penale împotriva procurorului general pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției și corupere pasivă.

Eduard Harunjen a fost numit în funcția de procuror general prin decretul președintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti, din 8 decembrie 2016.

Zeci de șefi de instituții publice acuzați că ar fi deservit politic fosta guvernare controlată de partidul oligarhului Vlad Plahotniuc și-au dat demisia sau au fost demiși de la preluarea puterii de către alianța formată din Blocul ACUM și socialiștii lui Igor Dodon.

Încă din ziua în care a preluat funcția, prim-ministrul Maia Sandu i-a cerut demisia procurorului general, considerat unul dintre oamenii-cheie ai lui Plahotniuc.

Sâmbătă, Maia Sandu le-a transmis procurorilor să nu se ascundă prin birouri și să înceapă să lucreze, pentru că au toate pârghiile necesare.”Sunteți 660 de procurori și vreau să cred că sunteți diferiți de cei care au stat pe margine când țara era dusă în prăpastie", a spus Maia Sandu, potrivit Unimedia.

Ea a anunțat și că actuala conducere a Parchetului General va fi schimbată. ”Conducerea se va schimba cu siguranță. Mai mult decât atât, Eduard Harunjen (procurorul general- n.red) va răspunde în fața legii pentru inacțiunea și abuzurile comise. Și pentru faptul că, urmare a acțiunilor și inacțiunilor sale, miliarde și miliarde de lei au fost furate de la stat și de la cetățenii Republicii Moldova. Sunteți 660 de procurori. Și dacă veți aplica legea, nu veți executa indicațiile ilegale ale lui Harunjen și Bețișor (Adriana Bețișor, procuror-șef al parchetului anticorupție- n.red), veți deveni independenți, vă asigur că țara va fi de partea voastră. Nimeni nu vă cere nimic altceva decât să fiți procurori", a mai declarat ea, potrivit sursei citate.