Parlamentarii austrieci au votat luni pentru demiterea guvernului condus de cancelarul conservator Sebastian Kurz, aprobând o moțiune de cenzură, după ce executivul devenise unul interimar ca urmare a scandalului de corupţie care a dus la demisia vicecancelarului și destrămarea coaliției de guvernare, informează Reuters.

Sebastian KurzFoto: Agerpres/EPA

Moțiunea de cenzură a fost susținută de parlamentarii Partidului Social Democrat (SPÖ), dar și de cei ai formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății (FPÖ), care s-a aflat în coaliția de guvernare cu Kurz până în urmă cu o săptămână, când liderul său, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, s-a aflat în centrul unui scandal de corupţie şi a demisionat. Kurz a pus capăt alianţei şi a condus un guvern minoritar interimar.

Președintele Austriei trebuie să numească acum un nou cancelar pentru a forma un guvern care să obţină sprijinul parlamentului până la viitoarele alegeri naţionale, ce ar urma să fie organizate în septembrie.

*****

În urmă cu o săptămână, coaliția guvernamentală de dreapta - extremă dreapta din Austria s-a destrămat, cu doar câteva zile înaintea alegerilor europene, după plecarea tuturor miniștrilor FPÖ, pe fondul scandalului declanșat de publicarea unei înregistrări video în care liderul naționalist Heinz-Christian Strache, care deținea și funcția de vicecancelar, se declara dispus să acorde contracte publice austriece în schimbul obținerii de finanțări din Rusia.

Partidul Libertății anunța lunea trecută retragerea cu efect imediat a tuturor miniștrilor din cabinetul format cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz, fără a mai aștepta alegerile parlamentare anticipate programate în septembrie.

Plecările au venit după decizia șefului guvernului de a-l demite pe ministrul de Interne de extremă dreapta Herbert Kickl. În jurul acestui politician controversat, strategul FPÖ, o nouă criză s-a declanșat în cadrul coaliției în agonie. Kurz a apreciat că profilul acestui ministru este incompatibil cu derularea anchetei privind înregistrarea cu camera ascunsă făcută într-o vilă din Ibiza în 2017.

FPÖ mai deținea, pe lângă Interne, portofoliile Afacerilor Externe, Apărarea, Transporturile și Munca.

Dreapta conservatoare a lui Kurz și dreapta naționalistă cu tendință europsceptică FPÖ, aliate din 2017, s-au regăsit pe teren comun în linia dură împotriva imigrației.

Liderii celor două formațiuni se afișau deschis drept un model de coaliție capabil să fie reprodus la scara Uniunii Europene unde formațiunile naționaliste și-au multiplicat victoriile în ultimii ani.

În declarațiile marcate de alcool ale lui Strache, înregistrate cu o cameră ascunsă la o petrecere, fostul șef al extremei drepte vorbește despre acordarea de contracte publice austriece în schimbul unor finanțări rusești.

Acesta evocă, de asemenea, un sistem ilegal de finanțare la FPÖ, un partid pe care îl conducea din 2005, potrivit extraselor publicate de presa germană și a căror origine nu a fost stabilită.

Citește și:

Austria: Cancelarul Sebastian Kurz rupe coaliția de guvernare și anunță alegeri anticipate, după scandalul de corupție ce a dus la demisia vicecancelarului Strache

Scandalul austriac al înregistrării cu ”nepoata” de oligarh rus: Vicecancelarul Strache și-a dat demisia

Vicecancelarul austriac, surprins într-o înregistrare compromițătoare privind mai multe contracte guvernamentale